Archive | Şubat, 2012

Bluefish 2.2.2

Bluefish’in 2.2.2 sürümü duyuruldu. Pek çok programlama dilini destekleyen Bluefish; dinamik ve interaktif web siteleri düzenlemesi üzerine odaklanabiliyor. Bluefish, programlama bilgisi az olan kullanıcıların da kolaylıkla kullanabileceği bir editör. C, HTML, PHP, MySQL, SQL gibi konularda, hazır şablonları kullanarak gerekli işlemleri kolaylıkla yapmak olanak dahilinde. Bluefish; Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris ve MacOS X, ayrıca Windows üzerinde çalışıyor. 17 dil desteği sunan yazılımın özellikleri hakkında geniş bilgi edinmek için özellikler sayfasını, fikir edinmek için ekran görüntüleri sayfasını incelemek mümkün. Değişik dağıtımlara göre Bluefish’in nasıl yükleneceğini anlatan wiki sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Continue Reading →

Bluefish 2.2.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PostgreSQL 9.1.3

Tüm Unix ya da Unix türevi sistemlerde çalışan PostgreSQL; güvenli ve geniş özelliklere sahip, SQL standart sorgu dilini destekleyen bir veritabanı yönetim sistemidir. Veritabanları için ilişkisel modeli kullanan PostgreSQL; Solaris, Windows, Mac OS X gibi sistemlerde de çalışabilmektedir. PostgreSQL diğer ticari ya da açık kaynak kodlu veritabanlarıyla yapılabilecek işlerin hepsini kolaylıkla yapabilir. Geniş kullanıcı grubuna sahip olan PostgreSQL, kaynak koduna her yerden erişilebilir olması nedeniyle olası hataların çok çabuk kapatılmasına imkan sağlamaktadır. PostgreSQL, 9.1.3 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. PostgreSQL 9.1.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

PostgreSQL 9.1.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 17 Alpha

Özgür ve açık kaynak işletim sistemi Fedora’nın pek çok yeni özelliğe sahip 17. sürümünün alphası Dennis Gilmore tarafından duyuruldu. “Beefy Miracle” kod adlı Fedora 17’nin alpha sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Gilmore; Fedora’nın hemen hemen her altı ayda bir pek çok kullanıcı için yenilikçi özellikler sunmak üzere devam eden özgür ve açık kaynak bir işletim sistemi olduğunu ifade etti. GNOME 3.4 ve KDE 4.8 masaüstü ortamlarıyla gelen Fedora 17 Alpha; tek pencere modunda çalışan GIMP 2.8, Java 7, Ruby 1.9.3, PHP 5.4, GCC 4.7 gibi güncel paketler içeriyor. Fedora 17 Alpha hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Fedora 17 Alpha edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

wattOS R5

Özelleştirilebilir temiz ve basit bir kullanıcı arayüzü özelliğine sahip LXDE masaüstü ortamıyla yapılandırılan Ubuntu tabanlı wattOS R5, Ron Ropp tarafından duyuruldu. Sürümün Ubuntu 11.10 tabanlı olduğunu söyleyen Ropp; depolardan en son güncellemelerin gerçekleştirilmiş bulunduğunu ifade etti. Sistemin 3.0 Linux çekirdeği üzerine inşa edildiğini belirten Ron Ropp; R4 sürümünden bu yana meydana gelen diğer değişikleri şu biçimde sıraladı: Yeni müzik çalar Audacious, video oynatıcı SMPlayer, yeni grafik düzenleme programı Pinta, web tarayıcısı Flash desteğiyle birlikte Midori, Cheese ile daha iyi web kamerası desteği, yazılım güncelleme yöneticisi ve dil desteği araçları da eklenmiş bulunuyor, ayrıca diğer pek çok küçük iyileştirmeler ve geliştirmeler… wattOS R5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

wattOS R5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNOME 3.3.90 Beta

GNOME projesi; GNOME masaüstü ortamının kararsız bir gelişim serisi olan 3.3.90 sürümünün ilk betasını duyurdu. 3.4 kararlı sürüme doğru devam etmekte olan sürüm, test edilmek üzere yansılarda yerini aldı. GNOME 3.3.x geliştirme serisi hakkında öngörülen planlar, yol haritası ve özellikler, özellikler sayfasında belgelenmiş bulunuyor. GNOME 3.3.x geliştirme serisi hakkında bilgi edinmek üzere şu sayfaya başvurulabilir. 3.4 kararlı sürüme ilişkin olarak oluşmakta olan sürüm notları ise şu sayfadan takip edilebilir.
Continue Reading →

GNOME 3.3.90 Beta edinmek için projenin FTP sunucusuna başvurabilirsiniz.

0

GNU'yu hiç duymamış olan GNU kullanıcıları

Çoğu insan, GNU’yu hiç duymamıştır. GNU’yu, “Linux” diye tanımlayan insanlar sağ olsunlar. GNU sistemlerini kullanan bir sürü insan bile, GNU’yu hiç duymamıştır. Bununla beraber, GNU’nun, insanlar duyduğunda çağrıştırdığı bazı bağları vardır. GNU, özgür yazılım hareketinin özgürlük kavramı amacıyla bağlantılıdır. Bu bağ, rastlantısal değildir. GNU’nun geliştirilmesini güdüleyen şey, bir bilgisayarın kullanımına olanak verme ve bu işi özgürce yapmanızı sağlamaktır.

Continue Reading →

Özgürlük ve toplumsal birlik amaçlarımız arasındaki bağ, GNU adıyla, GNU nedir bilmeyen yüz binlerce GNU/Linux kullanıcısının aklında oluşmaktadır. Wikipedia’da ve ağın dört bir yanında. Eğer, kullanıcılar, GNU hakkında araştırma yaparsa, özgür yazılım ve özgürlük konularını içeren bir www.gnu.org bulacaklardır.

“GNU/Linux” içindeki “GNU” adını ilk defa gören birisi, bir şeylerle bağ kuramayacaktır. Ancak, insanlar, sistemin temel olarak GNU olduğunu öğrendiklerinde, onları, amaçlarımızı öğrenmeye bir adım daha yakınlaşmış görürüz. Örneğin, biraz merakla, GNU hakkında daha fazla veri aramaya başlayabilirler.

Eğer aramazlarsa, nasıl olsa karşılarına çıkacaktır. “Açık kaynak” sanatı, insanları kullanıcıların özgürlükleri düşüncesinden uzaklaştırmaya çalışsa da, durum tam olarak böyle değildir. Hala GNU ve özgür yazılım hakkında konuşmalar olmakta ve böylece insanların GNU ile karşılaşma olasılıkları da bulunmaktadır. Bu olduğunda, eğer okuyucu, bir GNU sistemi kullandığını biliyorsa, GNU hakkında daha çok bilgiye ulaşmak istiyor-özgürlük ve toplum için, bir kampanyanın işiymiş gibi- demektir.

Zamanla, sistemi, “GNU/Linux” olarak adlandırmak, GNU sistemini geliştirme amacımız olan özgürlük kavramını yaymaya yardımcı olur. Özgür yazılım hakkında tartışmaların bütünüyle deneyimsizce ve erdem dışı yapıldığı bir dünyada, topluluğumuz, bu amaçların ayırdında olanlara, amaçları hatırlatıcı bir görev üstlenmiştir. Sizden, sistemi “GNU/Linux” olarak adlandırmanızı istediğimizde, GNU’nun farkında olmanın, yavaş yavaş ama kesinlikle özgür yazılım amaçlarının topluma kazandırılması demek olduğunu söylemek istiyoruz.

gnu.org

0

FreeBSD 8.3-BETA1

9.0 sürümü 12 Ocak 2012‘de duyurulan serverlerin, masaüstü bilgisayarın ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin eski üretim dalında yeni bir güncellemesi, Ken Smith tarafından duyuruldu: FreeBSD 8.3-BETA1. Sürümde çeşitli sorunlar tespit eden kullanıcıların, bunları normal Gnats PR sistemi ya da kararlı posta listesi üzerinden rapor edebileceklerini belirten Smith; amd64, i386 ve pc98 mimarilerine uygun kalıpların yansılarda yerlerini almış bulunduklarını söyledi. FreeBSD 8.3-BETA1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve kalıpların MD5/SHA256 checksums değerlerine ulaşabilmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

FreeBSD 8.3-BETA1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0