Archive | Mayıs, 2013

Blender 2.67b

Yaygın biçimde kullanılan 3D modelleme ve tasarım yazılımlarından biri olan Blender’in 2.67b sürümü çıktı. Blender Vakfı ve çevrimiçi geliştirici topluluğu Blender’in 2.67b sürümünü sunmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, boya ve heykel sisteminin artık farklı boya modları arasında çok daha tutarlı ve çeşitli yeni özellikler kazandığı belirtildi.  Bilindiği gibi, 2002 yılında kurulan Blender Vakfı, o güne dek yazılmış olan kodları Free Blender adıyla kamuya açmış ve bir bağış kampanyası başlatmıştı. Yazılımın geliştirilmesi için aktarılan ilk fonlar bu şekilde oluşturulmuştu. Blender Papervision 3d desteği de vermektedir. Blender 2.67b hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Blender 2.67b edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Chakra GNU/Linux 2013.05

2013 sürümünün üçüncü versiyonunu 10 Mart 2013‘te duyuran Arch Linux çatallaması bir masaüstü dağıtımı olan Chakra GNU/Linux’un KDE 4.10 serisini takip eden ve 64-bit bilgisayarlar için üretilen “Benz” kod adlı güncellemesi, Anke Boersma tarafından duyuruldu. “Benz” kod adlı bu üçüncü sürümde, duyurmaktan ekip olarak çok mutlu olduklarını söyleyen Boersma; Benz’in KDE 4.10 serisini takip eden Chakra sürümleri dizisinin adı olduğunu belirtti. Pacman için gelecek vaat eden bir grafik arayüzünün söz konusu olduğunu söyleyen Boersma; bu yeni sürümün bazı yeni özellikler içerdiğini ifade etti. KDE 4.10.3 masaüstü ortamıyla gelen sistem, Chromium 26.0.1410.63, Firefox 21.0, Opera 12.15, QupZilla 1.4.2, Rekonq 2.3.0, Calligra 2.6.3, FocusWriter 1.4.2, LibreOffice 4.0.3, Blender 2.66a, KDevelop 4.5.0, Kdenlive 0.9.6, QtCreator 2.7.0, Rosegarden 13.04, Amarok 2.7.1, Musique 1.2.1, Qmmp 0.7.0, Tomahawk 0.7.0, Yarock 0.9.62, KMPlayer 0.11.3d, SMPlayer 0.8.5, Plasma Media Center 1.0.0, VLC 2.0.6, XBMC 12.2, digiKam 3.1.0, KDE Telepathy 0.6.1 gibi yazılımları içeriyor. Chakra GNU/Linux 2013.05 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Chakra GNU/Linux 2013.05 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDevelop 4.5.1

Unix benzeri işletim sistemleri için KDE SC masaüstü ortamına tümleşik özgür bir geliştirme ortamı olan KDevelop’un 4.5.1 sürümü yansılarda yerini aldı. Sürümü kullanıcılara sunmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen geliştiriciler; KDevelop’ın tüm geliştiriciler için entegre araçlar içeren rahat ve basit bir çözüm içerdiğini ifade ettiler. Yalnız C++ ve C için değil, PHP ve Python gibi diller için de önemli bir alternatif olan KDevelop, herhangi bir derleyici içermiyor, çalıştırılabilir kod üretmek için GCC gibi harici derleyicileri kullanıyor. Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python ve Ruby gibi pek çok programlama dilini destekleyen KDevelop; GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan özgür bir yazılım. KDevelop, yeni başlayanlar için bile uygulama oluşturma ve geliştirmede kolaylık sağlayan bir tümleşik geliştirme ortamı. KDevelop 4.5.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

KDevelop 4.5.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calligra 2.6.4

Calligra Suite’in bir dizi önemli hata düzeltmesi içeren 2.6.4 sürümü çıktı. Koffice geliştirici ekibinin Koffice’i baştan yaratmak için yola çıkması üzerine başlayan Calligra Suite projesine; uzun süren çalışmaların ardından uygulamaların isimleri değiştirilmiş, kimi yeni uygulamalar eklenmiş, arayüz sadeleştirilmiş, dokunmatik cihazlar için destek verilmiş, yazılıma Microsoft Office belge biçimlerini içe aktarma özelliği kazandırılmış, ayrıca GNU/Linux dışında FreeBSD, Windows ve Mac OS X gibi sistemler için destek sağlanmış bulunuyor. Microsoft Office belgelerini eskisine oranla başarılı bir biçimde içe aktarabilen Calligra, normal arayüzü dışında Calligra Mobile (Nokia N900 telefonlar için) ve Calligra Active (tabletler için Kde’nin tablet arayüzü Active One gerektiriyor) arayüzlerine sahip. Calligra Suite, öntanımlı olarak özgür belge biçimlerini (ODF) kullanıyor ve Google belgeleriyle bütünleşik çalışabiliyor.
Continue Reading →

Calligra Suite uygulamaları şunlardır:

Ofis Uygulamaları

Calligra Words – Kelime İşlemci

Calligra Sheets – Hesap Tablosu

Calligra Stage – Sunum

Calligra Flow – Diyagram Editörü

Kexi – Veritabanı Oluşturucu

Braindump – Not Alma

Grafik Uygulamaları

Krita – Çizim Uygulaması

Karbon – Vektörel Çizim Uygulaması

Yönetim Uygulamaları

Calligra Plan – Proje Yöneticisi

Calligra 2.6.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0

Linux Mint 15

Sürüm adayı 16 Mayıs 2013‘te duyurulan Linux Mint’in kod adı “Olivia” olan 15. sürümü, Clement Lefebvre tarafından duyuruldu. Ekip olarak Linux Mint 15’i duyurmaktan gurur duyduklarını söyleyen Lefebvre; projenin başından bu yana en iddialı sürümü ortaya koyduklarını belirtti. MATE 1.6 ve Cinnamon 1.8 masaüstü ortamlarıyla sunulan sürümün animasyonlu ve etkileşimli temaları desteklediğini söyleyen Lefebvre; MDM yapılandırma aracının eskisinden çok daha iyi olduğunu ifade etti. Ubuntu 13.04 tabanlı olan ve 3.8.0-19 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, yeni yazılım yöneticisi ve yeni sürücü yöneticisiyle geliyor, görsel iyileştirmeler ve yeni yükseltme bileşenleri içeriyor. Linux Mint 15 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Linux Mint 15 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 19 Beta

Alpha sürümü 23 Nisan 2013’te duyurulan Fedora projesinin “Schrödinger’s Cat” kod adlı 19. sürümünün ilk betası, Dennis Gilmore tarafından duyuruldu. Beta sürümün, en son olağanüstü, özgür ve güncel açık kaynak teknolojisiyle geliştirilen sürümün bir önizlemesini sunduğunu söyleyen Gilmore; sistemin GNOME 3.8, KDE 4.10 ve MATE 1.6 masaüstü ortamlarını içerdiğini belirtti. Gilmore; bunların yanında kullanıcıya XFCE ve LXDE masaüstü ortamlarının da sağlandığını sözlerine ekledi. Gilmore; OpenSCAD, Skeinforge, SFACT, Printrun ve RepetierHost dahil olmak üzere 3D modelleme ve baskı için çeşitli araçların sunulduğu sistemde kullanıcıya, Ruby 2.0.0, MariaDB, bir topluluk tarafından geliştirilen çatallanmış bir MySQL, systemd kaynak kontrolü ve geliştirici Yardımcısının sağlandığını söyledi. Fedora 19 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Fedora 19 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Elive 2.1.42

Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtım olan ve Enlightenment pencere yöneticisiyle yapılandırılmış bir live DVD olarak gelip, kolay sistem ve masaüstü yönetimi için bir kontrol merkezi sunan Elive’in 2.1.42 geliştirme sürümü, Samuel Baggen tarafından duyuruldu. Oldukça özelleştirilmiş Enlightenment 0.17 pencere yöneticisiyle gelen Elive 2.1.42’yi duyurmaktan ekip olarak gurur duyduklarini söyleyen Baggen; sürümün, otomatik tarih ve saat yapılandırmasında hata düzeltmeleri, WiFi ve diğer cihazları daha geniş desteklemek için güncellenen yazılımlar, şifreli dosya sistemleri içindeki LVM cihazların otomatik olarak algılanması gibi çeşitli yeni özellikler içerdiğini belirtti. Elive 2.1.42 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Elive 2.1.42 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0