Archive | Mayıs, 2014

TouchPadi Etkinleştirme, Pasifleştirme

Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının önemli şikayetlerinden biri de touchpaddir. Zira olmadık zamanda tuhaf bir işlem yaparak kullanıcıyı zor duruma sokabilir. Bu nedenle kullanıcı, çalışırken touchpadi kapatmak ister. Bu yazıda, touchpadi nasıl etkinleştirebilir ya da pasifleştirebiliriz konusunu ele alacağız. Öncelikle sisteme xinput adlı yazılımı kuruyoruz. Bu yazılım, Linux Mint’te kurulu geliyor zaten. O nedenle Linux Mint kullanıcılarının herhangi bir işlem yapmasına gerek yok. Her zaman olduğu gibi yazılımı kurmak için şu komutu veriyoruz:

Continue Reading →

sudo apt-get install xinput

Sonra aşağıdaki kodu vererek touchpadimizin adını öğreniyoruz.

egrep -i 'synap|alps|etps' /proc/bus/input/devices

Şöyle bir çıktı almamız gerek. Bu touchpadimizin adıdır.

N: Name="ETPS/2 Elantech Touchpad"

Sonra bu adı kullanarak şu kodu giriyoruz. Bu kod touchpadi kapatır.

xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" "Device Enabled" 0

Eğer istersek şu kodu kullanarak touchpadi yeniden açabiliriz.

xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" "Device Enabled" 1
0

Tails 1.1~beta1

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in 1.1~beta1 sürümü duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması gerektiği hatırlatılırken, olabildiğince sağlam bir yapı oluşturulmaya çalışıldığı, ancak buna rağmen sistemin henüz keşfedilmemiş sorunları içerebileceği ifade edildi. Debian 7 Wheezy üzerine inşa edilen sistemin, 3.14 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığı ve UEFI önyükleme desteği ile geldiği belirtiliyor. Tails 1.1~beta1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Tails 1.1~beta1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Mint 17 Qiana

Kod adı “Qiana” olan Linux Mint 17’nin Cinnamon ve Mate masaüstü ortamlarını içeren kararlı sürüm ISO kalıpları ftp sunucularındaki yerlerini aldılar. Ubuntu 14.04 “Trusty Tahr” tabanlı olan “Qiana” kod adlı Linux Mint 17, bir uzun süreli destek LTS (Long Term Support) sürüm olduğu için 2019 yılına kadar güvenlik güncellemelerini alacak. MATE 1.8 ve Cinnamon 2.2 masaüstü ortamlarıyla gelen sistem, 3.13 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Aynı paket tabanı kullanılacağı için Linux Mint 17, 2016 yılına kadar gelecek sürümleri yükseltmek için manivela işlevi görecek. Geliştirme ekibi, 2016 yılında yeni bir taban üzerinde çalışmaya başlayacak. Güncelleme Yöneticisi olağanüstü bir şekilde geliştirilen sistemin paneli, şimdi daha fazla bilgi gösteriyor ve daha hızlı hisseddiyor. Güncellemenin çeşidini belirten yeni bir “tür” sütunu da panele eklenmiş bulunuyor. Güncelleme yöneticisine artık yönetici haklarını elde etmeden ulaşmak mümkün. Yönetici şifresi “güncellemeleri kur” düğmesine tıklandığında soruluyor. Yeni sürücü yöneticisiyle artık internet bağlantısı olmadan da sürücüleri yüklemek mümkün hale gelen sistemde, çoklu monitör desteği geliştirilmiş MDM’de de önemli hata düzeltmeleri gerçekleştirilmiş durumda. “Yazılım Kaynakları” aracına çeşitli iyileştirmeler getirilirken, sistem ayarları için grafik arayüz inceltilmiş bulunuyor. Yazılım Kaynakları aracı da biraz bakıma uğramış, romeo ve backport depoları için uyarı mesajları eklenmiş durumda. Hoşgeldiniz penceresi yeniden dizayn edilmiş, artık daha az kaynak harcayarak daha hızlı açılıyor. Linux Mint 17 “Qiana” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Cinnamon ve MATE sürüm notlarını ve Cinnamon ve MATE neler yeni sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Mint 17 “Qiana” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

Linux Mint 17 “Qiana” hakkında fikir edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

0

FSF, Daimi Üst Düzey GNU/Linux Sistem Yöneticisi Arıyor

Dünya çapındaki misyonu halkın kritik özgürlüklerini korumak olan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), daimi üst düzey GNU/Linux sistem yöneticisi arıyor. Bunun için son başvuru tarihi 16 Haziran 2014’e değin uzatılmış bulunuyor. İdeal aday, çok yönlü bir GNU/Linux sistem yöneticisi olacak. Bu, özgür yazılım hareketini, GNU Genel Kamu Lisansını ve GNU Projesi’ni başlatan örgüt için çalışmak için bir fırsat olacaktır. Aday, GNU geliştiricilerinin çoğu ile sık temas ve işbirliği içinde olacaktır. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) içinde sıkı bir çalışma yürütülüyor ama insani ve eğlenceli bir çalışma ortamı sunuluyor. Özgür Yazılım Vakfı (FSF), sürekli ilerleme potansiyeli içinde olan olgun ve büyüyen bir kuruluştur.

Continue Reading →

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için fsf.org‘a başvurabilirsiniz.

0

PHP 5.5.13

PHP’nin çeşitli hataları giderilmiş bulunan 5.5.13 kararlı sürümü çıktı. Çeşitli hataları giderilen sürümde, bazı kütüphanelerin güncellendiği ve bir güvenlik sorununun çözümlendiği ifade ediliyor. Tüm kullanıcıların 5.5.13 kararlı sürüme yükseltme yapmaları öneriliyor. PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasına ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya  karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor.

Continue Reading →

PHP 5.5.13 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Scribus 1.4.4

Açık kaynak kodlu ve GNU GPL lisanslı masaüstü yayıncılık programı Scribus’un yeni kararlı sürümü 1.4.4 çıktı. Scribus Ekibinin çeşitli hataları giderilen ve kimi yeni özellikler eklenen yazılımın yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken, sürümün, 1.4.x serisinin son sürümü olacağı ifade edildi. Ekibin bir sonraki büyük sürüm 1.6’nın geliştirilmesine odaklanacağı belirtildi. 2014 yılında duyurulacak ilk alfa sürümün sürüm numarasının 1.5.0 olabileceği ifade edildi. Yarı-profesyonel bir masaüstü yayıncılık yazılımı olan Scribus, profesyonel araçlara ücretsiz ve özgür bir seçenek sunuyor. Scribus, 2000 yılında Franz Schmid tarafından ilkin Python dilinde geliştirilmeye başlandı. Sonra, performans nedenleriyle geliştirilmesi önce C++ dilinde, ardından Qt dilinde sürdürüldü. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmek amacıyla yapılan Scribus; SVG’ye ek olarak, EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD gibi önemli grafik biçimlerini de destekliyor. Scribus, 25′ten fazla dilde kullanılabiliyor. Scribus 1.4.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Scribus 1.4.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro OpenBox 0.8.10-RC1

KDE versiyonu 27 Mayıs 2014 tarihinde duyurulan 0.8.10 sürümünün OpenBox  versiyonunun sürüm adayı, Philip Müller tarafından duyuruldu. Plymouth ile daha iyi desteğin söz konusu olduğunu söyleyen Müller; geçerli Manjaro LXDM temanın güncel Dark OB görünüm ile daha iyi uyum sağladığını ifade ettti. Temanın tamamen Rudy tarafından yapıldığını söyleyen Müller; Türk kullanıcıların yaşadığı kurulum hatasını giderdiklerini belirtti. Manjaro OpenBox 0.8.10-RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro OpenBox 0.8.10-RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0