Archive | Eylül, 2014

CentOS-5.11

CentOS 5.x serisinden dağıtımın son sürümü olan 5.11, Johnny Hughes tarafından duyuruldu. i386 ve x86_64 mimariler için CentOS-5.11’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Hughes; sürümün Red Hat tarafından yayınlanan kaynak koduna dayandığını, sunucu ve istemci olarak değişik tüm paketleri içerdiğini ifade etti. Hughes; CentOS-5.10 veya daha eski bir CentOS-5 kullanan kullanıcıların yalnızca yum kullanarak makinelerini güncelleyebileceklerini hatırlattı. Buna göre kullanıcının şu komutu vermesi yeterli oluyor:

yum update

CentOS-5.11 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

CentOS-5.11 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.3.0-1

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.3.0-1, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 29 Eylül 2014 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Shiau; 3.16.3-2 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, drbl’in 2.10.3-drbl1 sürümüne, clonezilla’nın ise 3.11.5-drbl1 sürümüne güncellendiğini belirtti. Clonezilla live 2.3.0-1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 2.3.0-1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Webmin 1.710

UNIX türevi işletim sistemleri için bir Web tabanlı yönetim arayüzü olan Webmin‘in 1.710 sürümü duyuruldu. 50’den fazla GNU/Linux dağıtımına destek veren Webmin, kullanıcı hesapları ayarlarından, Apache, DNS, dosya paylaşımlarına kadar pek çok işlemi web arayüzünden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Tamamı PERL dili ile yazılan yazılan Webmin; sistem ile ilgili her türlü ayarın web üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. Sun Solaris, Linux, LinuxPPC, FreeBSD, OpenBSD, HPUX, SGI Irix, DEC Compaq, MacOS X işletim sistemlerinde çalışıyor. Desteklenen tüm işletim sistemleri ve dağıtımları görmek için bu sayfaya bakılabilir. Webmin tüm UNIX türevi işletim sistemleri için standart bir kontrol arayüzü sunmaktadır. Webmin 1.710 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için projenin anasayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Webmin 1.710 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

WEBMIN Kurulum ve Konfigürasyonu adlı e-kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

0

Virtualbox “Kernel driver not installed (rc=-1908)” hatası

Linux mint üzerine Virtualbox 4.3 versiyonunu kurduktan sonra sanal makinelerden birisini koşturmaya çalışırken, aşağıdaki şekilde bir hata ile karşılaştım;

Kernel driver not installed (rc=-1908) The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root. If it is available in your distribution, you should install the DKMS package first. This package keeps track of Linux kernel changes and recompiles the vboxdrv kernel module if necessary.

Continue Reading →

Hata, özet olarak bize virtualbox ın sanal makineyi koşturması için bazı linux driverlarının derlenmesi gerektiğini söylüyor. Bunu Linux Mint üzerinde yapmak ise gayet basit bir işlem ;

İlk önce kernel header’ları ve gerekli build araçlarını kuralım.

sudo apt-get install build-essential module-assistant
sudo m-a prepare

Şimdi ise aşağıdaki kod ile virtualbox ın kernel sürücüsünü derleyelim.

sudo /etc/init.d/vboxdrv setup

Derleme başarılı gitti ise aşağıdaki gibi bir çıktı almalısınız.

sudo /etc/init.d/vboxdrv setup

Stopping VirtualBox kernel modules ...done.
Recompiling VirtualBox kernel modules ...done.
Starting VirtualBox kernel modules ...done.

Artık sanal makinenizi tekrardan dilediğiniz gibi çalıştırabilirsiniz.

0

Samsung 3.2TB Bir SSD Modül Sunuyor

Samsung; 1.6TB depolama kapasitesine sahip kurumsal müşterileri hedef alan bir önceki yüksek kapasiteli SSD depolama özelliğini, SM1715 sürücüsü ile 3.2TB boyutlarına çıkarmış bulunuyor. Samsung’un yeni SM1715 SSD modeli, PCI-Express 3.0 arayüzünü kullanıyor. 3D V-NAND çipiyle gelen 3.2TB’lik SSD, NVMe (NVM Express) tekonoljisine dayanıyor. Samsung’un 3D NAND veya V-NAND olarak adlandırdığı bu çözüm, transistörleri yanyana sıkıştırmak yerine silindir şeklinde dikey olarak istifleyerek daha küçük alanlarda daha büyük kapasitelere ulaşabiliyor. SM1715 SSD modeli; okumada 3000MB/s yazmada ise 2,200MB/s gibi yüksek bir değere sahip.

Continue Reading →

SSD, rastgele okumada 750,000 IOPS, yazmada ise 130,000 IOPS değerine çıkabiliyor. Samsung’un SM1715 modelini 1.6TB ve 3.2TB’lik modeliyle satın almak mümkün olabilecek. Ürünün piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı açıklanmazken, yıl sonuna doğru satışa sunulacağı tahmin ediliyor.

0

FreeBSD 10.1-BETA3

2. beta sürümü 21 Eylül 2014 tarihinde duyurulan serverlerin, masaüstü bilgisayarın ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 10.1 sürümünün üçüncü beta sürümü, Glen Barber tarafından duyuruldu. Sürümün amd64, armv6, i386, ia64, powerpc, powerpc64 ve sparc64 mimarileri için hazırlanan kalıplarının FTP sunucularında yerini aldığını söyleyen Barber; OpenPAM’in Ourouparia (20140912) sürümü için güncellendiğini ifade etti. Barber; çeşitli hata düzeltmelerinin yapıldığını ve kimi iyileştirmelerin sağlandığını söyledi. FreeBSD 10.1-BETA3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve kalıpların MD5/SHA256 checksums değerlerine ulaşabilmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

FreeBSD 10.1-BETA3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0