Archive | Ekim, 2014

Wine 1.7.30 Sürümüne Güncellendi

Wine’ın son geliştirme sürümü 1.7.30, Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Çeşitli yeniliklerle gelen yeni sürümde DirectWrite yazı tipleri için daha fazla destek sağlanmış bulunuyor. ATL desteği geliştirilen sürümde çeşitli hata düzeltmeleri yapılmış bulunuyor. Julliard; Windows altında çalıştırılmak üzere yazılmış çeşitli uygulamaları GNU/Linux altında çalıştıran bir yazılım olan Wine’ın yeni geliştirme sürümünü duyurmaktan ekip olarak gurur duyduklarını söyledi. Half-Life 2′den Counter-Strike ve WoW’a pek çok ilgi çekici oyunun GNU/Linux sistemde oynanabilmesini olanaklı kılan Wine’ın yeni geliştirme sürümü 1.7.30 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Wine 1.7.30 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Sony Xperia cihazlar verilerinizi Çin'e gönderiyor

Android 4.4.2 ya da 4.4.4 ile çalışan bir Sony Xperia cihaz kullanıyorsanız, cihazınıza özel bir ROM yüklemeniz öneriliyor. Çeşitli raporlar, bu cihazlar üzerinde Baidu casus yazılımını içeren bir yazılımının çevrimiçi olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyor. Söz konusu yazılım, telefonunuza başka herhangi bir yazılımın yüklü olmasını gerektirmeden, Çin’deki sunucularına veri gönderiyor. Sony forumlarında, “Elbird” adlı kullanıcı, bu casus yazılıma ilişkin olarak Çin Hükümeti’nden kimi taleplerde bulunulabileceğini söylüyor.

Continue Reading →


Bir dosya yöneticisi kullanarak bir casus yazılımınız ve “Baidu” adında bir klasörünüz olup olmadığını kontrol edebileceğiniz söyleniyor. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için Paul Hill’in themukt.com‘da yazdığı yazıyı inceleyebilirsiniz.

0

LyX 2.1.2.1 Sürümüne Güncellendi

Yüksek çıktı kalitesine gereksinim duyan kullanıcılar için önemli bir seçenek olan LyX, 2.1.2.1 sürümüne güncellendi. Bir “gördüğün anlatmak istediğindir” (“What You See Is What You MEAN” türü metin editörü olan LyX; belgelerin yapısı üzerinde (görünüşü değil) yazım tabanlı bir yaklaşımla değişiklik yapabilmeyi olanaklı kılan bir belge işleyicidir. LyX projesi, Matthias Ettrich’in 1995 yılında Lyrix diye adlandırılan bir program geliştirmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra, USENET üzerinden duyurulmuş ve büyük dikkat toplayıp yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Başlangıç sürümlerinden hemen sonra, başka bir yazılım adına tescilli olduğu ortaya çıkan Lyrix adı, LyX olarak değiştirilmiştir. LyX adının tercih edilmesinin sebebi, Lyrix dosyalarının uzantısının .lyx olmasıdır. Özgür bir yazılım olan LyX; GPL lisansı altında dağıtılmaktadır ve arka planda, yine GPL lisansı altında yayımlanan belgeleri şekillendiren bir dil olan LateX ile çalışır. LaTeX’in öyküsü Donald E. Knuth ile başlar. 1977’de tanınmış ünlü “Bilgisayar Programlama Sanatı”nı yazmak için mantıklı bir düzenleme veya kelime işlemci programı arıyan Knuth; TeX’i yaratmaya karar verdi. Sonra, 80’lerin başında, Leslie Lamport, onlara çok yüksek bir arayüz vererek TeX komutlar takımını ve TeX stilini temel alan komutlar serisini yazdı. Böylece LaTeX doğdu. LyX 2.1.2.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LyX; belgeyi basma aşamasında LaTeX biçemine çevirir ve arka planda LaTeX yorumlayıcısını kullanarak çıktı alınmasını sağlar. Pek çok kullanıcı temel biçemleme işini LyX aracılığı ile yapıp, LaTeX koduna çevrilmiş son halini saklayarak kendi istedikleri özel değişiklikleri bu kod üzerinde yapmaktadır. LyX, teknik yazarlar ve bilim adamları arasında gelişmiş matematiksel özelliklerinden dolayı popüler olsa da, onun  kullanımı oldukça geniş bir kaynakça veritabanı entegrasyonuna sahip olması nedeniyle ve daha bir çok organize özellik barındırmasından dolayı, sosyal bilimciler ve teknik nitelikleri olmayan insanlar tarafından da gittikçe artmaktadır. Kitap, tez, makale, günlük ve daha birçok ön tanımlı mizanpajı ya da sizin hazırlayabileceğiz sayfa düzenlerini LyX’e göstermeniz mümkündür. İbranice ve Arapça gibi sağdan sola akışlı dilleri dahi destekler. Aynı zamanda Çince, Japonca ve Korece için ayrı sürümleri vardır. LyX 2.1.2.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 4.2.7'nin Final Sürümü Çıktı

İkinci sürüm adayı 21 Ekim 2014 tarihinde duyurulan LibreOffice 4.2.7’nin final sürümü sürüm takvimine uygun biçimde The Document Foundation (TDF) tarafından duyuruldu. Bu sürümün, LibreOffice 4.2 serisinden yeni özellikler ve program geliştirmeleri içeren sekizinci ve son sürüm olduğu belirtildi. Fİnal sürümün LibreOffice 4.2.7 RC2 ile aynı olduğu, bu nedenle, RC2 kullanıcılarının final sürümü tekrar kurmalarına gerek olmadığı ifade edildi. Yeni özellikler ve geliştirmelerle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. GCJ Java varyantlarında bilinen kimi sorunlar olduğu için GNU/Linux kullanıcılarına bunlar yerine OpenJDK kullanmaları tavsiye ediliyor. LibreOffice 4.2.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. Ocak 2014 itibarıyla TDF dünya çapında 190 üyeye ve 3.000′den fazla katkıcıya sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 4.2.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0