Archive | Ocak, 2015

Calamares'in 1.0 Sürümü Duyuruldu

Manjaro, Debian ve KaOS üzerinde test edilen Calamares‘in 1.0 sürümü duyuruldu. Calamares ekibi ve Blue Systems, Calamares’in 1.0 sürümünü duyurmaktan gurur duyduklarını ifade ettiler. Bilindiği gibi Calamares; Manjaro Linux için geliştirilen ve grafik bir arayüz ile sunulan yeni sistem yükleyicisidir. Manjaro Linux’un hızlı ve kolay bir biçimde kurulabilmesi için geliştirilmiştir. Qt tabanlı bir yazılım olan Calamares, Manjaro Türkiye ekibi tarafından tamamen Türkçeye çevirilmiş bulunuyor. Yalnızca Manjaro Linux için değil, tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Geliştirilmesi hâlâ  sürdürülen Calamares’in ilk sürümünün kullanıma sunulmasına karar verilmiş. Geliştirilmiş bölümleme aracıyla gelen yazılım, hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veriyor ve otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares 1.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Calamares 1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Bugzilla 5.0 Yeni Özelliklerle Geliyor

İkinci sürüm adayı 27 Ocak 2015‘te duyurulan Bugzilla 5.0’ın final sürümünün önümüzdeki birkaç hafta içinde yayınlanması bekleniyor. Popüler açık kaynak kodlu hata izleme yazılımı Bugzilla’nın bir dizi yeni özellikle geleceği söyleniyor. Final sürümün hazırlanması sürecinde, ikinci sürüm adayı, genel durumun test edilmesi için bu hafta piyasaya çıktı. Yeni REST arayüzü, JSON-RPC arabirimleri, daha iyi bir güvenlik için eklenen API anahtarı desteği, geliştirilen Memcached kullanarak önbelleğe alma desteği, hata yorumlarını etiketlemek için destek, geliştirilmiş hata grup üyeliği denetimi, geliştirilmiş dokümantasyon, arama iyileştirmeleri ve pek çok hata düzeltmesi gibi ayrıntılar yeni sürümün özellikleri arasında sayılabilir.

Continue Reading →

Bugzilla 5.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için geçici sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Bugzilla 5.0 RC2 duyurusu ve Bugzilla 4 serisi bazı bültenler, bu e-posta listesi posta yoluyla açıklandı.

0

SQL Veritabanı Motoru SQLite’ın 3.8.8.2 Sürümü Duyuruldu

En yaygın SQL veritabanı motoru olan SQLite, 3.8.8.2 sürümüne güncellendi. Mozilla, Bloomberg, Oracle, Adobe, Symbian gibi SQLite Konsorsiyum üyeleri tarafından kısmen desteklenen SQLite, kaynak kodları halka açık bir yazılım. SQLite, gömülü bir SQL veritabanı motoru. Diğer SQL veritabanlarının aksine, SQLite, ayrı bir sunucu işlemi yapmıyor. SQLite okuyor ve doğrudan sıradan disk dosyalarına yazıyor. SQLite 3.8.8.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SQLite 3.8.8.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SolydXK’in 201501 Sürümü Duyuruldu

Kararlı ve güvenli bir ortam sağlayarak kullanımı kolay bir dağıtım olmayı hedefleyen Debian GNU/Linux testing tabanlı SolydXK’in Xfce (SolydX) veya KDE (SolydK) masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleştirilmiş 201501 sürümü, Arjen Balfoort tarafından duyuruldu. SolydXK ekibinin mümkün olduğunca pürüzsüz bir biçimde Debian “Wheezy”den Debian “Jessie”ye geçiş yapmak için gece gündüz çalıştığını belirten Balfoort; artık her şey hazır olduğunu ve kullanıcıların sistemlerini şimdi yükseltmelerinin gerektiğini söyledi. Gerek SolydX gerekse SolydK temaların değiştiğini söyleyen Balfoort; SolydK’nın QtCurve tema ile geldiğini, SolydX’in ise Greybird’ü içerdiğini ve her ikisinde de muhteşem Evolvere simge temasının kullanıldığını ifade etti. Kurulumdan sonra tamamen yeni bir karşılama ekranı ile karşılaşılacağını belirten Balfoort; SolydXK araçlarının da güncellendiğini söyledi. SolydXK 201501 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SolydXK 201501 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Scribus'un 1.4.5 Sürümü Duyuruldu

Açık kaynak kodlu ve GNU GPL lisanslı masaüstü yayıncılık programı Scribus’un yeni kararlı sürümü 1.4.5 çıktı. Scribus Ekibinin çeşitli hataları giderilen ve kimi yeni özellikler eklenen yazılımın yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtildi. Bu sürümün, önemli bir hata düzeltme ve güncelleme sürümü olduğu belirtilirken, ekibin bundan sonraki büyük sürüm 1.6’nın geliştirilmesine odaklanacağı ifade edildi. Yarı-profesyonel bir masaüstü yayıncılık yazılımı olan Scribus, profesyonel araçlara ücretsiz ve özgür bir seçenek sunuyor. Scribus, 2000 yılında Franz Schmid tarafından ilkin Python dilinde geliştirilmeye başlandı. Sonra, performans nedenleriyle geliştirilmesi önce C++ dilinde, ardından Qt dilinde sürdürüldü. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmek amacıyla yapılan Scribus; SVG’ye ek olarak, EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD gibi önemli grafik biçimlerini de destekliyor. Scribus, 25′ten fazla dilde kullanılabiliyor. Scribus 1.4.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Scribus 1.4.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Inkscape'in 0.91 Sürümü Duyuruldu

Açık kaynak kodlu, ölçeklenebilir vektörel grafik düzenleyici Inkscape‘in 0.91 sürümü duyuruldu. Nesne işleme, doldurma ve darbeleme, çalışma eğrileri üzerindeki işlemlerden taramaya kadar pek çok işlemi başarıyla gerçekleştiren; çeşitli çizim, boyama ve efekt aracı içeren yazılım, önceden hazırlanmış grafikleri düzenlemeye ya da çalışmaları farklı formatlarda dışarı aktarmaya izin veriyor. Inkscape; yeni sürümünde yeni araçlar, performans geliştirmeleri ve arayüzünde kimi değişikliklerle geliyor. XCF, PDF, EPS, PS + LaTeX desteği geliştirilmiş bulunuyor. Adobe Illustrator, CorelDRAW, Xara gibi yazılımların alternatifi olan ve %100 açık kaynak bir yazılım olan Inkscape; yalnızca GNU/Linux altında değil, MacOS X ve Windows altında da yaygın olarak kullanılıyor. Kullanıcılarını anasayfasında “draw freely” sloganıyla karşılayan Inkscape ile XML tabanlı vektörel resim formatı olan .SVG resimleri oluşturabilmek olanaklı. Çeşitli logolar hazırlayabileceğiniz, çizimler yapabileceğiniz Inkscape ile resimleri tek bir tuş ile .JPEG, .PNG, .BMP gibi birçok resim formatına dönüştürebilmek de olanaklı. Inkscape 0.91 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Inkscape 0.91 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Kaynak Paketler:

 

0