Archive | Şubat, 2015

Calligra Suite 2.9 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, Calligra Suite’in yeni özellikler sağlayan, kullanıcı deneyimini geliştiren yeni sürümü Calligra Suite 2.9’un final sürümü, 26 Şubat 2015 tarihinde duyuruldu. Pek çok hatayı düzelten güçlü bir sürüm olarak gelen yeni sürümde, Krita’nın kullanıcılar tarafından istenen oniki özelliğinden onbirinin sağlandığı belirtilirken; onikincisinin 2.9.1 sürümüyle geleceği söylenmişti. Calligra Suite 2.9 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Kubuntu ve diğer KDE tabanlı GNU/Linux sistemlerde LibreOffice ya da OpenOffice benzeri bir ofis paketi olarak kullanılan Calligra Suite; Calligra Words, Calligra Sheets, Calligra Stage, Calligra Flow, Kexi, Braindump, Krita, Karbon ve Calligra Plan adlı uygulamaları içeriyor. Bu yazıda, Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn ve diğer Ubuntu türevlerine Calligra Suite 2.9’un nasıl yüklendiğini ele alacağız. Yükleme için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.

Continue Reading →

O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports

sudo apt-get update

sudo apt-get install calligra

Daha sonra gerek duyarsanız yeni eklediğiniz PPA depoyu ve Calligra Suite 2.9’u kaldırmak için aşağıdaki komutları verebilirsiniz:

sudo apt-add-repository --remove ppa:kubuntu-ppa/backports

sudo apt-get update

sudo apt-get remove calligra

0

Elive 2.5.8 Beta Duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtım olan ve özelleştirilmiş Enlightenment 17 pencere yöneticisiyle yapılandırılmış bir live DVD olarak gelip, kolay bir sistem ve masaüstü yönetimi için bir kontrol merkezi sunan Elive‘in 2.5.8 sürümünün betası, Samuel Baggen tarafından duyuruldu. Elive 2.5.8 Beta’nın test edilmek üzere kullanıma sunulduğunu söyleyen Baggen; Elive ekibinin bu beta sürümü duyurmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Çok iyi optimize edilen küçük ve hızlı bir çekirdek üzerine yapılandırılan sistemin, kararlılığı artırmak için çeşitli yamalarla desteklendiğini söyleyen Baggen; kullanıcıların sürüm hakkındaki izlenimlerini rapor etmelerini rica etti. Baggen; sistemin (Nvidia/fglrx) tescilli sürücüleri içermediğini hatırlattı, ancak, açık kaynak sürücülerin sorunsuz sistem yapılandırmasını gerçekleştireceğini ifade etti. Elive 2.5.8 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Elive 2.5.8 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

VLC Media Player 2.2.0 Duyuruldu

Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in 2.2.0 sürümü duyuruldu. VLC geliştirme ekibi, yeni sürümü duyurmuş olmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, her yerde çalışan VLC’nin ilk kez iOS, Android (Android TV dahil), WinRT (Windows RT ve x86) and Windows Phone sürümleriyle masaüstü ortamları için düzenlediği belirtildi. MP4/MOV, MKV ve H264’ün desteklendiği belirtilirken, tüm mobil sürümlere destek verildiğinin altı çizildi. Büyük ölçüde VP9 ve H265 gibi UltraHD video codec desteği geliştirilen sürümde; Ogg, MP4, WMV ve sorunlu dosyalar için gelişmiş uyumluluk sağlanmış bulunuyor. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ile 7+1 ses özelliği ve altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma gibi kimi büyüleyici özellikler içeren VLC Media Player’in nimetlerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. VLC Media Player 2.2.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

VLC Media Player 2.2.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

VLC Media Player’in özellikleri hakkında fikir edinmek için aşağıdaki verileri inceleyebilirsiniz.

0

Xubuntu 15.04 Beta 1 Duyuruldu

Ubuntu ailesinden dağıtımlar, Alpha 2 sürümü 22 Ocak 2015 tarihinde duyurulan “Vivid Vervet” kod adlı 15.04 sürümünün Beta 1 sürümünü duyurdu. Bunlardan biri olan Xfce masaüstü ortamını kullanan Xubuntu da Beta 1 sürümünü duyururken, ailenin diğer üyeleri Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE de 15.04 Beta 1 sürümlerini duyurdular. Xubuntu ekibinin 15.04 Beta 1’i duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, bunun Nisan ayındaki final sürüme yönelik ilk beta sürüm olduğu belirtildi. Xubuntu ekibinin hataları çözmeye kararlı olduğu vurgulanırken, sisteme LightDM GTK + Greeter ayarları aracının eklendiği, XFCE Panelinin şimdi akıllı bir gizlilik modu olduğu ifade edildi. Xubuntu 15.04 Beta 1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için genel duyuruyu ya da sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Xubuntu ve ailenin diğer üyelerine ait 15.04 Beta 1 sürümlerini edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

4. Türkiye PostgreSQL Konferansı Mayıs'ta İstanbul'da

PostgreSQL Kullanıcıları ve Geliştiricileri Derneği tarafından düzenlenen 4. Türkiye PostgreSQL Konferansı, 9 Mayıs 2015’te, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. 250 katılımcı, 17 konuşmacı, 9 sponsor firma ve TOBB Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen 3. Konferansın ardından, bu sene Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenecek olan PgDay 2015 için 300’den fazla katılımcı bekleniyor. PGDay tüm dünyada PostgreSQL ile ilgili bir günlük etkinliklerin ortak adıdır. Bu seneki etkinlikte konu başlıkları şu şekilde olacak: PostgreSQL’in genel özellikleri, tanıtımı; PostgreSQL’de programlama (PL/pgSQL, PL/Python, PL/v8, PL/Perl ve diğerleri); PostgreSQL’de JSONB, hstore gibi NoSQL özelliklerinin kullanımı; PostgreSQL ile çalışan yazılım geliştirme dilleri (PHP, Python, .NET, vb.) PostgreSQL’de kümeleme ve replikasyon teknikleri; PostGIS; PostgreSQL’de ileri SQL teknikleri ve Window Functions; PostgreSQL’de performans ayarlamaları; PostgreSQL yönetimi ipuçları; diğer veritabanlarından PostgreSQL’e geçiş; PostgreSQL geliştirilmesi, yeni özelliklerin eklenmesi.

Continue Reading →

Konferans; belirttilen konu başlıklarının katılımcılara ayrıntılarıyla anlatılabileceği oturumlar olarak 45-50 dakikalık seminerleri; dizüstü bilgisayarların da getirilebileceği uygulamalı seminerleri; PostgreSQL ile yapılanların 5 dakikada hızlı bir şekilde anlatılabileceği bildirileri içeriyor. Konuşma Türkçe ya da İngilizce yapılabilecektir. Önerileri programa alınan kişiler, programda yazılı olan tarih ve saatte etkinliğe katılmayı taahhüt etmiş olacaklardır. Başvurular şu adresten yapılabilir. Son başvuru tarihi: 3 Nisan 2015 Cuma’dır.

Konferansa kimler katılabilir:

  • Veritabanı Yöneticileri : PostgreSQL’i daha iyi nasıl
    yönetebilirsiniz?
  • Uygulama geliştiriciler : PostgreSQL’de etkin şekilde uygulama geliştirme teknikleri
  • “Karar vericiler” : PostgreSQL’i neden kurumunuzda kullanmalısınız?
  • İş arayanlar: Firmalar İK stantları kuracaklar.

Geçen seneden farklı olarak, bu sene üniversiteye girişin kolay olması için ön kayıt alınacak. Ayrıca katılımcılara sürprizler de var.

Bu adresten kayıt olabilirsiniz.

Sponsorluk için [email protected] adresi ile bağlantı kurabilirsiniz.

Program Kurulu:

Mehmet Atıf Ceylan
Gülçin Yıldırım
Hikmet Coşkun Gündüz
Devrim Gündüz
Hüseyin Mert

Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Facebook: https://www.facebook.com/events/389542861217577/
Twitter: @PgDayTR , resmi hashtag: #pgdaytr

0

XZ 5.2.1 Sürümüne Güncellendi

XZ, 5.2.1 sürümüne güncellendi. XZ araçları, yüksek sıkıştırma oranı ile özgür bir veri sıkıştırma yazılımıdır. Aslında POSIX benzeri sistemler için yazılmış olan XZ; aynı zamanda, POSIX olmayan sistemlerde de çalışmaktadır. XZ araçları, LZMA araçlarının mirasçısıdır. XZ araçlarının sıkıştırma kodu çekirdeği LZMA SDK tabanlıdır, ancak modifiye edilmiş ve XZ araçları için uyumlu hale getirilmiştir. Birincil sıkıştırma algoritması olarak varolan LZMA2 içinde, .xz konteyner formatı kullanılır. XZ araçlarıyla % 30 daha küçük çıktı oluşturabilirsiniz. XZ 5.2.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

XZ 5.2.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calligra Suite 2.9

Üçüncü beta sürümü 13 Şubat 2015 tarihinde duyurulan Calligra Suite’in yeni özellikler sağlayan, kullanıcı deneyimini geliştiren yeni sürümü Calligra Suite 2.9’un final sürümü, Jarosław Staniek tarafından duyuruldu. Calligra Suite 2.9’u duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Staniek; bu sürümün kullanıcı deneyimini geliştiren ve pek çok hatayı düzelten güçlü bir sürüm olduğunu belirtti. Bugüne değin, Krita’nın kullanıcılar tarafından istenen oniki özelliğinden onbirinin sağlandığını belirten Staniek; onikincisinin 2.9.1 sürümüyle geleceğini söyledi. Calligra Suite 2.9 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Koffice geliştirici ekibinin Koffice’i baştan yaratmak için yola çıkması üzerine başlayan Calligra Suite projesine; uzun süren çalışmaların ardından uygulamaların isimleri değiştirilmiş, kimi yeni uygulamalar eklenmiş, arayüz sadeleştirilmiş, dokunmatik cihazlar için destek verilmiş, yazılıma Microsoft Office belge biçimlerini içe aktarma özelliği kazandırılmış, ayrıca GNU/Linux dışında FreeBSD, Windows ve Mac OS X gibi sistemler için destek sağlanmış bulunuyor. Microsoft Office belgelerini eskisine oranla başarılı bir biçimde içe aktarabilen Calligra, normal arayüzü dışında Calligra Mobile (Nokia N900 telefonlar için) ve Calligra Active (tabletler için Kde’nin tablet arayüzü Active One gerektiriyor) arayüzlerine sahip. Calligra Suite, öntanımlı olarak özgür belge biçimlerini (ODF) kullanıyor ve Google belgeleriyle bütünleşik çalışabiliyor.

Continue Reading →

Calligra Suite uygulamaları şunlardır:

Ofis Uygulamaları

Calligra Words – Kelime İşlemci

Calligra Sheets – Hesap Tablosu

Calligra Stage – Sunum

Calligra Flow – Diyagram Editörü

Kexi – Veritabanı Oluşturucu

Braindump – Not Alma

Grafik Uygulamaları

Krita – Çizim Uygulaması

Karbon – Vektörel Çizim Uygulaması

Yönetim Uygulamaları

Calligra Plan – Proje Yöneticisi

Calligra Suite 2.9 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0