Archive | Mart, 2015

Linux Lite 2.4 Final Duyuruldu

Beta sürümü 12 Mart 2015’te duyurulan özelleştirilmiş Xfce masaüstü ortamına sahip kullanıcı dostu Ubuntu tabanlı hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan Linux Lite‘ın 2.4 sürümünün finali, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. VPN desteği ve disk şifreleme destekleyen bir yükleyiciyle gelen sürümün çeşitli iyileştirmeler içerdiğini söyleyen Bezencon; hafif ve özgür bir dağıtım olarak yollarına devam ettiklerini belirterek, her sürümde bir LTS serisi içinde Linux Lite üzerinde yükseltme imkanı olduğunu ifade etti. Bu vesileyle Nisan 2016’ya kadar desteklenecek bir sistemi kullanıma sunduklarını belirten Bezencon; ExFAT, Android MTPFS, VPN bağlantıları ve NTP için destek sağlanan sistemle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunun incelenebileceğini söyledi.

Continue Reading →

Linux Lite 2.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Audacity 2.1.0 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, Audacity, Windows®, Mac®, GNU/Linux® ve diğer işletim sistemleriyle kullanılabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır. Audacity bir grup gönüllü tarafından geliştirilen ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında yayınlanan özgür ve ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Çok izli sesleri düzenleyen ve kaydeden, kullanımı kolay bir yazılım olan Audacity; pek çok dili de desteklemektedir. Audacity ile canlı ses kaydı yapabilir; WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 ya da Ogg Vorbis ses dosyalarını düzenleyebilir; kaset ve kayıtları sayısal kayıt ya da CD biçimine dönüştürebilir; sesleri kesebilir, kopyalayabilir, ekleyebilir ya da karıştırabilir; bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz. Yapılabilecek diğer işlemler için tüm özellikler listesine bakabilirsiniz. Audacity’nin şu anki en son sürümü Audacity 2.1.0‘dır. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen sürüm hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, Audacity 2.1.0’ın Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Deepin 2014, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl yüklendiğini ele alacağız. Yükleme işlemi için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.

Continue Reading →

O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

sudo add-apt-repository ppa:audacity-team/daily

sudo apt-get update

sudo apt-get install audacity

Daha sonra gerek duyarsanız Audacity’i kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove audacity

0

Clonezilla live 2.4.0-7 Sürümüne Güncellendi

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.4.0-7, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 30 Mart 2015 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Partclone paketinin 0.2.77.drbl1 sürümüne güncellendiğini belirten Shiau; bir btrfs sorunun giderildiğini söyledi. Sisteme ifenslave paketinin ilave edildiğini söyleyen Shiau; GPT diskte bir takas sorununun giderildiğini ve bu sorunu bildirdiği için Uwe Dippel’e teşekkür ettiklerini ifade etti. Clonezilla live 2.4.0-7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bilindiği gibi, sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın iki versiyonu bulunuyor: Clonezilla live ve Clonezilla SE (sunucu sürümü). Clonezilla live tek bilgisayarda yedekleme ve geri yükleme için uygun olan versiyon. Clonezilla SE (sunucu sürümü) ise, büyük yerleşimler için; aynı anda pek çok bilgisayarı (40’tan fazla) klonlayabiliyor. Clonezilla; Norton Ghost® gibi bildik ticari paketlerin uzun zaman içinde çözdüğü klonlama işini, daha kısa sürede çözümleyen açık kaynak kodlu klonlama sistemi. Clonezilla ile sisteminizi yedekleyebilir, gerekirse yeniden yükleyebilirsiniz.Herhangi bir nedenle sisteminizde çözümleyemeyeceğiniz bir güçlükle karşılaştığınızda, bu yedekleme ve geri yükleme işlemi size yedeklediğiniz noktadan devam etme olanağı sağlayacaktır. Clonezilla sabit diskin içindeki blokları kaydedip kurtarır. Bu da klonlama verimliliğini artırır.

Bunun dışında, Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

 

Clonezilla live 2.4.0-7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Cinnamon’un 2.4.7 Sürümü Çıktı

Gelişmiş yenilikçi özellikler sunan, buna karşın, geleneksel kullanıcı deneyimini de bir biçimde sürdüren Cinnamon masaüstü ortamının 2.4.7 sürümü çıktı. Gnome 3 çatallaması, Gnome 2 benzeri Cinnamon; kullanımı kolay ve rahat bir masaüstü ortamı sağlıyor. GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılmakta olan Cinnamon’un yeni sürümü; başlangıçta hızlı açılma, IBus desteği, 3 parmak touchpad desteği, geliştirilmiş ağ ayarları gibi özelliklerle sunuluyor. Yeni sürüm, Sourceforge proje sayfasından indirilebilir. Arka plan slayt gösterimi için de destek sunan Cinnamon’un 2.4.7 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Clement Lefebvre’in yazdığı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Cinnamon’un 2.4 sürümü yayınlandığından bu yana neler değişti. Kısaca hatırlamak gerekirse şunlar sıralanabilir: Bellek kullanımı ve uygulama yürütme süreleri için iyileştirmeler sağlanmış bulunuyor. Cinnamon masaüstü artık bir yakınlaştırma (zoom) efekti ile başlıyor. Masaüstü yazıtipleri artık ayar yöneticisinden değiştirilebiliyor. Arkaplan slayt gösterisi desteği eklendi. Ağ ayarları için Gnome’un yeni ayar modülü taban alındı. Gizlilik ayarları eklendi. Nemo araç çubuğu yeniden düzenlendi. Cinnamon 2.4.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Firebird'in 2.5.4 Sürümü Duyuruldu

Interbase 6 kodları üzerine geliştirilmiş ücretsiz bir SQL veritabanı olan Firebird‘in 2.5.4 sürümü duyuruldu. Tüm kullanıcıların veritabanlarını bu sürüme geçirmelerinin önemle tavsiye edildiği vurgulandı. Sürümün, 2.5.3 sürümünden beri birikmiş hata düzeltmelerinin geniş bir koleksiyonunu içerdiği belirtildi. Bilindiği gibi, FireBird, bir SQL veritabanı olması dolayısıyla paradox ve MySQL gibi veritabanlarında olmayan transaction, SP, trigger gibi yapıları desteklemektedir. Firebird, Interbase kodlarından geliştirilmesine karşın kodlar bir kaç kez baştan yazılmış; performans ve özellik olarak Interbase’i geçmiştir. Küçük, Orta ve büyük ölçekli tüm projelerde rahatlıkla ve güvenle kullanılabilir. Ayrıca ReadOnly DB Özelliği ile CD’lerde dahi çalıştırılabilir, tanıtım programlarında da kullanılabilir. Firebird; başta GNU/Linux olmak üzere, FreeBSD, Solaris, HP-UX, Mac-OS ve Windows pek çok işletim sistemini destekler. Firebird 2.5.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Firebird 2.5.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 37.0 Sürümüne Güncellendi

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 37.0 sürümüne güncellendi. Önceki sürümde bulunan çeşitli hataları düzeltilen yeni sürümde, çeşitli güvenlik düzeltmeleri de yapılmış, daha iyi performans için geliştirmeler gerçekleştirilmiş, bunun yanında tarayıcıya kimi yeni özellikler kazandırılmış bulunuyor. Mozilla Firefox 37.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çeşitli güvenlik düzeltmeleri ve kimi sorunların çözümünü içeren yeni sürümde, hızlı JavaScript performansı sağlanmış bulunuyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde uyumlu kullanılabiliyor. HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 teknolojileri gibi yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 80′den fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

Mozilla Firefox 37.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nvidia 349.12 Beta Driver Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, GNU/Linux için son zamanlarda piyasaya sürülen NVIDIA 349.12 Beta sürücü; G-SYNC ve non-G-SYNC monitör desteği, H.264/AVC video akışları için destek, Maxwell GPU üzerindeki VDPAU için bir çekirdek bellek sızıntısının giderilmesi ve önemli hata düzeltmeleri içeriyor. Bu yazıda, öncelikle, Nvidia 349.12 Beta sürücünün Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Elementary OS 0.3 Freya, Pinguy OS 14.04, LXLE 14.04, Peppermint Five, Linux Lite 2.0, Deepin 2014 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl yüklendiğini ele alacağız. Sonra Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Mageia ve OpenMandriva gibi sistemlere nasıl yüklendiğine değineceğiz. Nvidia 349.12 Beta sürücünün Ubuntu ve Ubuntu türevlerine yüklenmesi için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.

Continue Reading →

Ubuntu ve Ubuntu türevlerine Nvidia 349.12 Beta sürücünün yüklenmesi:

O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install nvidia-349 nvidia-settings

Daha sonra gerek duyarsanız Nvidia sürücüyü kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove nvidia-349 nvidia-settings

Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Mageia ve OpenMandriva’ya Nvidia 349.12 Beta sürücünün yüklenmesi:

Sürücüyü herhangi bir depodan indirmek söz konusu olmadığından resmi sitesinden ikili dosyaları indirmek zorunda kalacağız.

32 bit sistemler için:

wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/349.12/NVIDIA-Linux-x86-349.12.run

64 bit sistemler için:

wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/349.12/NVIDIA-Linux-x86_64-349.12.run

Yürütme izinlerini ayarlayalım:

sudo chmod +x NVIDIA-Linux-*-349.12.run

Şimdi LXDE için LightDM, XFCE, (Linux Mint için) MDM, KDE için kdm, Gnome için gdm ile masaüstü ortamlarını öldürelim:

sudo /etc/init.d/kdm stop

ya da

sudo /etc/init.d/gdm stop

ya da

sudo /etc/init.d/lightdm stop

ya da

sudo /etc/init.d/mdm stop

Son olarak Nvidia ikili dosyasını çalıştırın:

sudo ./NVIDIA-Linux-*-349.12.run

0