Archive | Aralık, 2016

XZ 5.2.3 sürümüne güncellendi

XZ, 5.2.3 sürümüne güncellendi. Deneysel sandbox desteği eklenen yeni sürümde, bu destek, varsayılan olarak devre dışı bırakılmış. Nadiren kullanılan lzma_index_dup() işlevindeki hatalar giderilmiş bulunuyor. XZ araçları, yüksek sıkıştırma oranı ile özgür bir veri sıkıştırma yazılımıdır. Aslında POSIX benzeri sistemler için yazılmış olan XZ; aynı zamanda, POSIX olmayan sistemlerde de çalışmaktadır. XZ araçları, LZMA araçlarının mirasçısıdır. XZ araçlarının sıkıştırma kodu çekirdeği LZMA SDK tabanlıdır, ancak modifiye edilmiş ve XZ araçları için uyumlu hale getirilmiştir. Birincil sıkıştırma algoritması olarak varolan LZMA2 içinde, .xz konteyner formatı kullanılır. XZ araçlarıyla % 30 daha küçük çıktı oluşturabilirsiniz. XZ 5.2.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

XZ 5.2.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 17 duyuruldu

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve  KDE Plasma, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleştirilmiş 17 no’lu sürümü, Alexander Tratsevskiy tarafından duyuruldu. Calculate Linux 17’yi duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Tratsevskiy; sistemin güncellenmiş bir görünüm ve yeni simgeler içeren bir GUI yöneticisiyle kullanıma sunulduğunu ifade etti. Yeni bir sunucu tadı sunulan sürümden sonra, önümüzdeki beta sürümler için Cinnamon ve LXQt masaüstü ortamlarının da düşünüldüğü belirtiliyor. Calculate Linux 17 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Calculate Linux 17 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Kodachi 3.5 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtım olan, DVD veya USB üzerinden başlatılabilen, VPN ve Tor ağı üzerinden tüm ağ trafiğini filtreleyen Linux Kodachi‘nin 3.5 sürümü, Warith Al Maawali tarafından duyuruldu. Refracta projesinden yeni bir sabit disk yükleyicisi ile gelen sürümün Debian 8.6 Xfce tabanlı olduğunu vurgulayan Al Maawali; yeni eklenen Refracta yükleyici ile artık Kodachi’yi bilgisayara kalıcı olarak yüklemenin mümkün olduğunu; sisteme ayrıca Mat Meta veri anonimleştirme aracının da eklendiğini belirtti. Görev çubuğunda CPU ve ağ monitörü ile geliştirilmiş ekran betiğinin yer aldığını belirten Al Maawali; ekran çözünürlüğü değişikliklerinin otomatik olarak algılandığını ve buna uygun biçimde görüntülendiğini ifade etti. Al Maawali; kullanıcı adı olarak “root” ya da “kodachi”, parola olarak ise “r@@t00” kullanılabileceğini hatırlattı. Çeşitli hataların düzeltildiği sürümde; Firefox, Firefox eklentileri, Tor, VeraCrypt, Komodo, Electrum Bitcoin cüzdanı gibi unsurların güncellendiği söyleniyor. Linux Kodachi 3.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Kodachi 3.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calibre 2.76 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 2.76 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri gerçekleştirilmiş olan yeni sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatlarını destekleyen ve GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlarda çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebilir. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan ve hiç zorlanmadan kullanılabilen Calibre’nin yeni sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Calibre 2.76 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Porteus 3.2.2 duyuruldu

Hızlı, taşınabilir ve modüler bir live CD/USB olarak kullanıma sunulan Slackware Linux tabanlı dağıtım olan Porteus‘un 3.2.2 sürümü duyuruldu. Yeni kararlı sürümün Cinnamon, KDE Plasma, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulduğu belirtilirken, yeni sistemin Porteus Kiosk 4.2.0 ile birlikte kullanıma hazır olduğu ifade edildi. 3.1 sürümünden bu yana masaüstü sistemde bazı önemli değişiklikler olduğu söylenirken, 4.9 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin; Cinnamon, KDE Plasma, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla geldiği belirtildi. Sistemde pek çok yazılım da güncellenmiş bulunuyor. Porteus 3.2.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Porteus 3.2.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Tor Messenger 0.3.0b2 duyuruldu

Birinci beta sürümü 22 Kasım 2016‘da duyurulan internet üzerinde kişisel bilgileri gizleyebilme ve anonim olma olanağı sağlayan ünlü güvenlik aracı Tor‘un platformlar arası mesajlaşma olanağı sağlayan uygulaması Tor Messenger’in ikinci beta sürümü duyuruldu. Tor Messenger’in yeni bir beta sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen geliştirme ekibi, sürümün bir dizi kararlılık ve güvenlik güncelleştirmeleri ile geldiğini, kullanıcılara yeni sürüme terfi etmelerini önerdiklerini belirtti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Bir önceki sürümde yararlı geribildirimlerle başarı kazanan kullanıcılara teşekkür edilerek, kullanıcıların aynı özeni sürüdürmelerinin önemli olduğu ifade edildi. Tor Messenger 0.3.0b2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

İnternette tamamen belirsiz olabilmek ve yapılacak tüm işlemlerin bu belirsizlik içinde güvenli bir şekilde yapılabilmesi ilkesi üzerinde hareket eden Tor‘un anlık mesajlaşma yazılımı, temel olarak yazışmalara farklı kaynaklardan erişilmesini ve kişisel bilgilerin çalınmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş bir program. Tor Messenger, yazışmaları Tor Browser’ın da kullanmakta olduğu Tor ağına taşıyor ve böylelikle yazışmaların izi sürülemiyor. Tor Messenger; Windows, Linux ve MAC platformların yanı sıra Jabber, IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter ve Yahoo gibi sohbet servisleri ve protokollerine de destek sunuyor. Off-the-Record (OTR – Kayıt Dışı) protokolü ile konuşmaların şifrelenmesini sağlayan Tor Messenger; konuşmaların takip edilmesini zorlaştırırken, sohbet kayıtlarının silinmesi seçeneği de varsayılan bir özellik oluyor. Tor Messenger’a katılmak isteyenler doğrudan diğer sohbet servislerinden arkadaşlarını bulup kişi listesine ekleyebiliyor. Fakat iki kişi arasında iletişimin başlaması için karşı tarafında OTR desteğine sahip bir sohbet aracı kullanması gerekiyor. Başka deyişle, karşı taraftakinin de Tor Messenger veya benzeri bir program kullanmasını zorunlu oluyor. Tor Messenger 0.3.0b2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OpenELEC 7.0.0 duyuruldu

Beta 2 sürümü 7 Nisan 2016‘da duyurulan OpenELEC projesinin KODI’nin son kararlı sürümü ile gelen yeni kararlı sürümü 7.0.0 duyuruldu. 4.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin xorg-server 1.18 ile  Mesa 11.2’ye dayalı olarak geldiği belirtilirken; ALSA 1.1, Binutils 2.26, GCC 5.3, glibc 2.23, Python 2.7.13, LLVM 3.8, ffmpeg 2.8, libva 1.7, connman 1.31, libnfs 1.11, libressl 2.2, systemd 229 gibi güncel paketleri kullanıma sunduğu ifade edildi. Kurulumu kolaylıkla kullanılabilecek biçimde tasarlanan OpenELEC’in yeni sürümüne yükseltme yapmak için önceki sürümlerinin otomatik güncelleme özelliğinden yararlanılabildiği, ancak, eski bir OpenELEC sürümünden güncelleme yapmak isteyenlerin wiki’deki güncelleme talimatlarını okumaları gerektiği ifade edildi. Manuel güncelleme dosyalarının indirme sayfasından elde edilebilebileceği belirtildi. Sistemin IPTV izlemek için en iyi Android TV box olan WeTek Core içerdiği hatırlatılırken, Kodi’nin 16.1 sürümüne güncellendiği belirtildi. OpenELEC 7.0.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

openelec-tv-box

OpenELEC 7.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0