Archive | Şubat, 2017

Wine’in 1.8.7 bakım sürümü duyuruldu

Wine’in bir bakım onarım sürümü olan 1.8.7 sürümü, Michael Stefaniuc tarafından duyuruldu. Bir bakım sürümü olan 1.8.7, çeşitli hata düzeltmeleri içeriyor. Windows altında çalıştırılmak üzere yazılmış çeşitli uygulamaları GNU/Linux altında çalıştıran bir yazılım olan Wine’ınyeni sürümünü duyurmaktan ekip olarak gurur duyulduğu söyleyen Stefaniuc; çeşitli hata düzeltmeleri yanında sürümün, sürümün, GPU tanımlama tablosuna birkaç daha kart eklemiş bulunduğunu, ayrıca Türkçe çeviri güncellemelerinin yapıldığını ifade etti. Stefaniuc; Half-Life 2′den Counter-Strike ve WoW’a pek çok ilgi çekici oyunun GNU/Linux sistemde oynanabilmesini olanaklı kılan Wine’in 1.8.7 sürümü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istenirse, neler yeni sayfasının incelenebileceğini söyledi.

Continue Reading →

Wine 1.8.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Lite 3.4 Beta duyuruldu

Kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan Linux Lite’ın 3.4 Beta sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Ubuntu 16.04.2’ye dayanan Linux Lite 3.4 Beta’nın test edilmek için kullanıma sunulduğunu söyleyen Bezencon; bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması ve yalnızca test amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlattı. 3.2 sürümünden bu yana çeşitli değişiklikler olduğunu söyleyen Bezencon; Linux Lite 3.4 final sürümün 1 Nisan 2017’de piyasaya sürüleceğini ifade etti. 4.4.0-65 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, depolarda 3.13 ile 4.10 arasındaki çekirdekleri de kullanıma sunduğunu belirten Bezencon; sistemin Joystickler için daha iyi destek verdiğini söyledi. Sistem; Firefox 51.0.1, Thunderbird 45.7.0, LibreOffice 5.1.6.2, VLC – 2.2.2, Gimp 2.8.20 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Linux Lite 3.4 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 3.4 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Raspbian 2017-02-16 Sürümüne Güncellendi

Tek kartlı bilgisayar Raspberry Pi için özel olarak tasarlanmış, Debian “Jessie” tabanlı olarak üretilen Raspbian’ın en son sürümü 2017-02-16 duyuruldu. Raspbian’ın yeni sürümünün indirilmek üzere yansılarda hazır olduğu belirtilirken; güncellemeler ve hata düzeltmeleri dışında, çoğu insan için önemli olabilecek heyecan verici yeni özelliklerin söz konusu olduğunu ifade edildi. Debian 8.7 Jessie tabanlı olarak üğretilen yeni sürüm, pek çok yazılım güncellemesi içeriyor. Sistem, NOOBS ile yüklenebilir ya da  kurulum kılavuzuna uygun biçimde yüklemek üzere kurulum kalıbı indirilebilir. Chromium 56, Adobe Flash Player 24.0.0.221, RealVNC Server 6.0.2, Sonic Pi 2.11, Node-RED 0.15.3 ve Scratch 120117 sistemle birlikte kullanıma sunuluyor. Raspbian 2017-02-16 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Raspbian 2017-02-16 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GTK+ 3.22.9 sürümüne güncellendi

Çok platformlu grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımı olan GTK+‘nın (eski adıyla GIMP Toolkit) 3.22.9 sürümü, Matthias Clasen tarafından duyuruldu. Clasen; kullanıcılar tarafından bildirilen sayısız hatanın giderildiğini belirtti. Qt ile beraber X Pencere Sistemi’nin en popüler araç takımı olan GTK+, başlangıçta GNU Resim İşleme Programı için yazılmıştı. 2.8 sürümü ile birlikte çok sayıda yeni etkinlik içeren yazılım, C’de yazılmış nesne yönelimli Glib nesne sistemini kullanıyor. GIMP hâlâ GTK+ olanağını kullanan en iyi programlardan biri olmaya devam ediyor. Pek çok uygulama ve masaüstü ortamının grafik arayüzü geniş bir dil desteğine sahip olan GTK+ araç takımı kullanılarak yazılmıştır. GTK+, bugün GNU Projesi’nin bir parçası olarak LGPL lisansı altında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. GTK+ 3.22.9 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GTK+ 3.22.9 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Zorin OS 12.1 duyuruldu

Ekstra araçlar ve donanımlar ile gelen Ubuntu tabanlı dağıtım Zorin OS’un özel bir masaüstü kullanıcı arayüzüne sahip 12.1 sürümü duyuruldu. Ultimate, Business ve Core versiyonlarıyla kullanıma sürülen sürümü duyurmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden geliştirici ekip, sistemin, en yeni yazılım güncellemelerini, hata düzeltmelerini, yeni masaüstü özelliklerini, performans iyileştirmelerini ve donanım desteğini bir araya getirdiğini söyledi. 4.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, daha fazla donanım desteği, performans ve güvenlik geliştirmeleri içeriyor. Yeni masaüstü özelliklerinden bir tanesinin masaüstüne uygulama simgeleri eklemenin kolay bir yolu olduğu vurgulanırken, Ultimate ve Business versiyonlarının tüm sürümlerinin artık 12.1 olarak indirilebileceği ifade ediliyor. Zorin OS 12 kullanıcılarının Software Updater aracılığıyla en son güncellemeleri yükleyerek sistemlerini 12.1’e güncelleyebilecekleri belirtiliyor. Zorin OS 12.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Zorin OS 12.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calamares 3.1 duyuruldu

Bir grafik arayüz ile sunulan yeni sistem yükleyicisi Calamares’in yeni sürümü 3.1 duyuruldu. Calamares ekibinin, kolayca Manjaro Linux kurulabilmesi için geliştirilen, ancak artık Manjaro, Debian ve KaOS üzerinde test edilen Calamares‘in 3.1 sürümünün kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken; sürümün, 3.0.1 serisi üzerine birçok iyileştirme ile geldiği ifade edildi. Hem manuel hem de otomatik bölümleme işlemleri için gelişmiş özellikleri içeren Calamares; özelleştirilebilir bir yazılım olarak tasarlanıyor. Bilindiği gibi Calamares; Manjaro Linux için geliştirilen ve grafik bir arayüz ile sunulan yeni sistem yükleyicisidir. Manjaro Linux’un hızlı ve kolay bir biçimde kurulabilmesi için geliştirilmiştir. Qt tabanlı bir yazılım olan Calamares, Manjaro Türkiye ekibi tarafından tamamen Türkçeye çevirilmiş bulunuyor. Calamares 3.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Yalnızca Manjaro Linux için değil, tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veren Calamares; otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares hakkında edinilen izlenimlerin ve tespit edilen problemlerin hata takip sistemine bildirilmesi isteniyor. Calamares 3.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0