Archive | Temmuz, 2017

OPNsense 17.7 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in “Free Fox” kod adlı 17.7 sürümünün finali, Robert van Papeveld tarafından duyuruldu. Güncellenmiş bir Realtek sürücüsü ile gelen ve ağ kararlılığını iyileştiren sürüm; Çekçe, Çince, Japonca, Portekizce ve Almanca için yapılan çevirileri de tamamlamış bulunuyor. 17.1’den bu yana yapılan 300’den fazla bireysel değişikliğe dayanan sürekli güncellemelere dayalı olarak gelen sürüme katkıda bulunanlara teşekkür edildiği ifade edildi. OPNsense 17.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

OPNsense 17.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Qubes OS 4.0-rc1 Duyuruldu

Fedora tabanlı, bütünüyle güvenlik odaklı bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olan Qubes OS’in asıl olarak güçlü izolasyon ile güvenlik sağlamayı hedefleyen yeni test sürümü 4.0-rc1 duyuruldu. Geliştirme ekibinin Qubes 4.0-rc1’i duyurmaktan mutlu oldukları söylenirken; bunun, Qubes OS gelişiminde önemli bir dönüm noktası olduğu belirtildi.  Qubes Core Stack’in eksiksiz olarak yeniden yazıldığı bildirilirken, daha iyi donanım desteği için Fedora 25’e güncellemesi içeren sistemde 4.9.x Linux çekirdeğinin kullanıldığı ifade ediliyor. Sistem, güvenilir kod miktarını en aza indiren akıllı mimarisi ile geliştirilmiş bir kurulum sihirbazını kullanıma sunuyor. UEFI ile önyüklemeyi destekleyen Qubes OS 4.0-rc1, bir dizi video kartı için ek donanım desteği veriyor. Qubes OS 4.0-rc1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Qubes OS 4.0-rc1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MythTV 29.0 duyuruldu

GNU GPL lisansı ile dağıtılan özgür, açık kaynak kodlu dijital video yazılımı (DVR) MythTV, 29.0 sürümüne güncellendi. MythTV ekibinin, MythTV 29.0’ı duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, kararlı düzeltmelerin ilk sürümü olarak gelen sürümün pek çok hata düzeltmesiyle geldiği belirtildi. Tüm kullanıcıların Bluray yer paylaşımlarının iyileştirildiği ve başlangıç penceresine arama düğmesinin eklendiği yeni sürüme yükseltme yapmalarının tavsiye edildiği belirtiliyor. 2002 yılından bu yana geliştirilen yazılım; ilkin, yalnızca GNU/Linux işletim sistemi üzerinde çalıştırmak için yazılmış olmasına karşın, sonradan BSD ve MacOS X de desteklenmiş, son dönemlerde ise Microsoft Windows üzerinde çalışan bir versiyonu da çıkarılmış. MythTV kullanıcıya, HDTV dahil analog veya dijital TV yayınlarını izleme ve kaydetme; canlı TV şovlarını durdurma, atlatma, geri sarma; anlaşmazlıkları önlemek için akıllı program kayıtları yapma; çocuklar için ebeveyn koruması; DVD’leri izleme ve arşivleme; dijital müzik koleksiyonlarını dinleme gibi olanakları ve çok daha fazlasını sağlıyor. MythTV 29.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

MythTV 29.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 5.3.5 RC2 çıktı

İlk sürüm adayı 14 Temmuz 2017‘de çıkarılan LibreOffice’in yeni 5.3.5 serisinin ikinci sürüm adayı, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takvimine uygun biçimde çıkarılarak kullanıma sunuldu. The Document Foundation (TDF), henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 5.3.5 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 5.3.5 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yayımlandıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 5.3.5 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

0

Mesa 17.2.0-rc2 duyuruldu

İlk sürüm adayı 24 Temmuz 2017‘de duyurulan Mesa‘nın yeni sürümü 17.2.0-rc2, Emil Velikov tarafından duyuruldu. Mesa 17.2.0’ın ikinci sürüm adayını duyurmaktan mutlu olduklarını söyleyen Velikov; bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlattı ve kullanıcıların tespit ettikleri problemleri geri bildirim yoluyla iletmelerini rica etti. Ağustos 2017’de duyurulması planlanan final sürüm öncesinde her Cuma bir test sürüm yayınlamayı düşündüklerini hatırlatan Velikov;kullanılan sürümün 17.2.0-rc2’ye güncellenmesini önerdi. Mesa 17.2.0-rc2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 17.2.0-rc2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ReactOS 0.4.6-rc1 çıktı

Rus kökenli, Microsoft Windows NT platformunun tasarımını klonlayarak yapılandırılan, ancak açık kaynak kodlu bir sistem olan ReactOS‘un 0.4.6 sürümünün ilk sürüm adayı çıktı ve test edilmek üzere yansılarda yerini aldı.  Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. UEFI önyüklemesine yönelik çalışmalar ve bazı donanım algılama sorunlarının düzeltilmesi gibi özelliklerle kullanıma sunulan sürümün, Winsock ağ kitaplığı ve oyunlar da dahil olmak üzere DOS dönemi yazılımları için daha iyi destek sunduğu ifade ediliyor. Kullanıcı arayüzünde bazı iyileştirmelerle, bellek sızıntılarına karşı düzeltmeler de yapılan ReactOS 0.4.6-rc1 hakkında bilgi edinmek için ilgili wiki sayfası ve forum bildirisi incelenebilir.

Continue Reading →

ReactOS 0.4.6-rc1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 5.0 “GameOver” çıktı

SparkyLinux’un 16 Temmuz 2017‘de duyurulan “Nibiru” kod adlı 5.0 yuvarlanan sürümünün ardından, özel “GameOver” sürümü de çıkarıldı. Debian testing “Buster” ile tamamen uyumlu olan sistemin SparkyLinux 5.0 “Nibiru” üzerine inşa edildiği belirtilirken, oyuncuları hedefleyen sürümün, 4.11.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığı, ancak depolardan 4.12.x çekirdeğinin de edinilebileceği ifade edildi. Bunun dışında; grafik, ses, video ve HTML sayfaları oluşturmak ve düzenlemek için geniş bir araç setine sahip olan Multimedia ile işletim sistemlerini taramak ve sabitlemek için geniş bir araç seti içeren Rescue versiyonları da kullanıma sunulmuş bulunuyor. Varsayılan olarak Openbox pencere yöneticisi ile gelen versiyonlara dilenirse, bir başka masaüstü ortamı da yüklenebiliyor. Steam, Wine, PlayOnLinux hazır olarak gelen ve depolarına antimicro, lutris gibi yeni paketler eklenen “GameOver”, çok sayıda önceden kurulu oyun, yararlı araçlar ve komut dosyaları içeriyor ve oyuncuları hedef alıyor. Sparky Internet Archive (sparky-ia); çevrimiçi olarak klasik PC oyunlarının, Internet Arcade ve MS-DOS oyunlarının oynanabilmesi olanağı sağlıyor. 29 Temmuz 2017 itibarıyla Debian Testing depolarıyla senkronize edilen sistemler, kullanıcılara güncel paketler sunuyorlar. SparkyLinux 5.0 “GameOver” ile Multimedia ve Rescue versiyonları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Sparky 5 GameOver

SparkyLinux 5.0 “GameOver”, Multimedia ve Rescue edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0