Archive | Ocak, 2018

GDB 8.1 sürümüne güncellendi

GNU için kullanılan bir hata ayıklayıcı (debugger) olan GDB‘nin (GNU Debugger) 8.1 sürümü, Joel Brobecker tarafından duyuruldu. Ada, C, C ++, Objective-C, Pascal ve diğer birçok dil için kaynak düzeyinde bir hata ayıklayıcı olan GDB; popüler GNU/Linux, Unix ve Microsoft Windows varyantları ile kullanıcıya sunuluyor. 1988 yılında Richard Stallman tarafından yazılan GDB, GNU General Public License kapsamında dağıtılan özgür bir yazılımdır. 1990 – 1993 yılları arasında geliştirilmesine John Gilmore tarafından devam edilmiştir. Unix tabanlı pek çok sisteminde, C, C++ ve Fortran gibi pek çok programlama dilinde çalışan taşınabilir bir hata ayıklayıcı olan GDB; bilgisayar programlarının çalıştırılmasını değiştiren ve takip eden pek çok gelişmiş özelliğe sahiptir. GDB 8.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kullanıcı programın iç değişkenlerini ve normal akışı içerisinde çağrılan fonksiyonları izleyebilir ve degiştirebilir. Gömülü sistemlerde hata ayıklama işlemi sırasında sıklıkla GDB’nin “uzaktan” modu kullanılır. GDB kendi içerisinde bir grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip değildir, standart olarak komut satırı arayüzünden kullanılır. 2003 yılı itbari ile GDB’ nin desteklediği işlemciler şunlardır; Alpha, ARM, H8/300, System/370, System 390, X86 ve X86-64, IA-64 “Itanium”, Motorola 68000, MIPS,PA-RISC, PowerPC, SuperH, SPARC, VAX. GDB 8.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calamares 3.2.0-rc3 duyuruldu

Dağıtımdan bağımsız bir sistem kurulumcusu olan Calamares’in 3.2.0 sürümünün üçüncü sürüm adayı duyuruldu. Calamares ekibinin Calamares’in yeni seriden sürümü 3.2.0’ın  üçüncü sürüm adayını duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, Calamares’in hem manuel hem de otomatik bölümleme işlemleri için gelişmiş bir bölümleme özelliğine sahip olduğu hatırlatıldı. Özelleştirilebilir olarak tasarlanan yazılım, bilindiği gibi Manjaro Linux için geliştirilen ve grafik bir arayüz ile sunulan yeni sistem yükleyicisidir. Manjaro Linux’un hızlı ve kolay bir biçimde kurulabilmesi için geliştirilmiştir. Qt tabanlı bir yazılım olan Calamares, Manjaro Türkiye ekibi tarafından tamamen Türkçeye çevirilmiş bulunuyor. Calamares 3.2.0-rc3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Yalnızca Manjaro Linux için değil, tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veren Calamares; otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares hakkında edinilen izlenimlerin ve tespit edilen problemlerin hata takip sistemine bildirilmesi isteniyor. Calamares 3.2.0-rc3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 5.4.5 RC1 çıktı

LibreOffice’in 5.4.x serisinden yeni sürümü 5.4.5’in ilk sürüm adayı, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takvimine uygun biçimde çıkarılarak kullanıma sunuldu. he Document Foundation (TDF), henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 5.4.5 RC1’i var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 5.4.5 RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yayımlandıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 5.4.5 RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

0