Archive | Şubat, 2018

X.Org Server 1.20 RC1 duyuruldu

GNU/Linux ve Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanılan açık kaynak bir grafik arayüz altyapısı olan X sunucusu ya da X.Org Server‘in 1.20 sürümünün ilk sürüm adayı, Adam Jackson tarafından duyuruldu. Jackson; çeşitli düzeltmelerle gelen ve RANDR 1.6 içeren yeni sürümün xorg.conf için OutputClass aygıt eşlemesi yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Her şey düzelince final sürümün yayınlanacağını söyleyen Jackson; o güne değin daha birkaç sürüm adayının yayınlanabileceğini belirtti. Daha çok ekrana çizdirme ve kullanıcıdan geri besleme alma işlerini yapan X sunucusu, uygulamaların sunucu ile haberleşme için kullanabileceği X kütüphanesini de içerir. Bu sunucu-istemci yapısı sistemin ağ üzerinden çalışmasına da olanak vermektedir. Sunucu doğrudan donanımı yönetebildiği gibi, başka bir altyapı üzerinde de çalışabilir. Böylelikle diğer işletim sistemlerinde de X sunucusu çalıştırılabilmektedir. Blackbox, Enlightenment, Fluxbox, IceWM, Metacity, Openbox, Window Maker gibi değişik pencere yöneticileri de X üzerinde çalışırlar. X.Org Server 1.20 RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

X.Org Server 1.20 RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Endian Firewall 3.2.5 duyuruldu

CentOS tabanlı oldukça gelişmiş ve yetenekli bir güvenlik duvarı dağıtımı olan Endian‘ın 3.2 serisinin ikinci kararlı sürümü 3.2.5, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için Endian ekibi tarafından duyuruldu. Bir dizi hatayı düzelten sistemde, sistemin yeniden başlatılmasından sonra OpenVPN’nin tekrar başlamasının engellendiği bildiriliyor. Güncelleştirilmiş sürücüler ile genişletilmiş donanım desteği ve çeşitli geliştirmeler dışında bir dizi güvenlik güncelleştirmesiyle gelen yeni sürüm, HTTP/FTP anti-virüs, içerik filtreleme, POP3/SMTP anti-virüs, anti-phishing ile anti-spam araçları, SSL/TLS VPN, IDS ve diğer özellikler gibi araçları içeriyor. Kullanıcıların edindikleri tecrübeleri, geri bildirim yoluyla göndermeleri ya da tespit edilen hataların JIRA’ya bildirilmesi rica ediliyor. Endian Firewall 3.2.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Endian Firewall 3.2.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

VirtualBox 5.2.8 duyuruldu

VirtualBox‘ın 5.2.8 sürümü duyuruldu. Çeşitli geliştirmelerle gelen sürümün bir bakım sürümü olduğu ifade ediliyor. Konuklar için FSGSBASE, PCID, INVPCID CPU özelliklerine yönelik destek eklenen sürümde, DirectSound arka uç için çeşitli düzeltmeler yapılmış bulunuyor. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 2 şartları altında kullanıma sunulan açık kaynak kodlu bir yazılım olan VirtualBox’ın özgür ve profesyonel bir çözüm olduğu belirtiliyor. Bir sanallaştırma yazılımı olan VirtualBox, Sun’ın Ocak 2010′da Oracle tarafından satın alınmasıyla Oracle VM VirtualBox adını almış bulunuyor. Bilindiği gibi; sanal makine yazılımları, donanımın, çalışan işletim sistemiyle paylaştırılmasını sağlarlar. Başka deyişle, bir işletim sistemi üzerinde diğer birini kurup kullanabilmenizi mümkün kılarlar. VirtualBox; başta GNU/Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere pek çok sisteme destek veriyor. Deneyimsiz kullanıcıların da fazla zorlanmadan kullanabildikleri VirtualBox, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. VirtualBox 5.2.8 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için bu değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

VirtualBox 5.2.8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

VLC Media Player 3.0.1 çıktı

VLC Media Player’in 9 Şubat 2018’de duyurulan “Vetinari” kod adlı 3.0.0 sürümünün güncellemesi olan 3.0.1 çıktı. Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in yeni sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ile 7+1 ses özelliği ve altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma gibi kimi büyüleyici özellikler içeren VLC Media Player’in nimetlerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. VLC Media Player 3.0.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

VLC Media Player 3.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

VLC Media Player’in özellikleri hakkında fikir edinmek için aşağıdaki verileri inceleyebilirsiniz.

0