Archive | Eylül, 2018

4MLinux 27.0 BETA duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, (inetd daemon kullanarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan 4MLinux’un 27.0 sürümünün beta versiyonu duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Aralık 2018’de çıkarılması planlanan kararlı sürüm ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olduğu söylenilen test sürümü, çok sayıda güncellenmiş paket sağlıyor. 4MLinux 27.0 BETA hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 27.0 BETA edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

HardenedBSD 1100056.6 duyuruldu

FreeBSD‘den çatallanan ve geliştirilmiş güvenlik özellikleriyle 2014 yılında  Oliver Pinter ve Shawn Webb’in oluşturduğu HardenedBSD‘nin 1100056.6 sürümü duyuruldu. FreeBSD 11 kararlı sürümüne dayalı olarak üretilen HardenedBSD 1100056.6’nın önemli bir güncelleme olduğu, kullanıcıların yeni sürüme terfi etmelerinin beklendiği belirtiliyor. Bu sürümde, SMT’nin (Hyper Threads, virtual CPU) varsayılan olarak devre dışı olduğu belirtilirken, SMT’yi tekrar etkinleştirmek isteyenlerin konuyu IRC üzerinden sorabilecekleri ifade edildi. FreeBSD üzerinde güvenlik teknolojilerini inşa eden ve kötüye kullanım olasılıklarını azaltmayı hedefleyen HardenedBSD; FreeBSD’nin güvenlik açısından geliştirilmiş bir çatallaması olarak değerlendiriliyor. HardenedBSD 1100056.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

HardenedBSD 1100056.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Dragora GNU/Linux 3.0-alpha2 duyuruldu

FSF’nin www.gnu.org adresinde yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan Dragora GNU/Linux‘un varsayılan masaüstü ortamı Xfce olan özgür 3.0 sürümünün ikinci alpha versiyonu, Matias Fonzo tarafından duyuruldu. Dragora 3.0 Alpha 2’yi duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Fonzo; eksiksiz ve güvenilir bir dağıtım olan sistemin, tamamen özgür bir yazılım olduğunu hatırlattı. Masaüstü, iş istasyonu, sunucu, geliştirme gibi alanlarda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişileri hedefldiklerini belirten Fonzo; kalite arayan kullanıcıların sistemden memnun kalacaklarını söyledi. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatan Fonzo; test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Yeni bir C kütüphanesine doğru göç edildiğini belirten Fonzo; Linux-libre 4.18.9 çekirdeği üzerine inşa edilen sistemin; Binutils 2.31.1, The GNU C Compiler 8, Musl 1.1.20+, Valgrind 3.13.0, The GNU Debugger (GDB) 8.2, strace 4.24, LibreSSL 2.8.0 gibi güncel yazılımlar içerdiğini söyledi. Dragora GNU/Linux 3.0-alpha2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Dragora GNU/Linux 3.0-alpha2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

StepSync 1.0 duyuruldu

İki ayrı klasörün senkronize edilmesini sağlayan, bu yüzden bir yedekleme yardımcı programı olarak da kullanılabilen StepSync’in 1.0 sürümü, Riccardo Mottola tarafından duyuruldu. Aylar süren geliştirme ve testlerden sonra ilk sürümü duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Mottola; binlerce dosya ve klasörle test edilen yazılımın yararlı olacağına inandığını ifade etti. Yerel MacOS (hatta PowerPC 10.3 ile uyumlu) ve kaynaktan da kullanılabilen yazılım, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında kullanıma sunuluyor. Alt klasörlerde isteğe bağlı olarak yinelemeli olarak azalan klasörlerin senkronizasyonunu sağlayan StepSync; yedeklemeler için çeşitli seçeneklere izin veriyor. Kaynakları derlemek için GNUstep’in kendisinin gerekli olduğu belirtiliyor. StepSync 1.0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

StepSync 1.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU mtools 4.0.19 duyuruldu

GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında yayınlanan GNU mtools’un 4.0.19 sürümü, Alain Knaff tarafından duyuruldu. GNU mtools’un 4.0.19 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Knaff; çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, 0xE5 karakteriyle başlayan kısa dosya adları ile ilgili bir sorunun giderildiğini ve FAT32 için Microsoft ile aynı varsayılan küme boyutunun kullanıldığını açıkladı. GNU’dan MS-DOS disklerine erişmek için bir dizi yardımcı program içeren GNU mtools; uzun dosya adlarını ve FAT32, OS/2 Xdf diskleri destekliyor. GNU mtools içinde basit bir bölümleme programı olan mpartition yer almaktadır. GNU mtools hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sayfasını inceleyebilirsiniz. GNU mtools 4.0.19 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU mtools 4.0.19 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Vulkan 1.1.86 duyuruldu

Düşük maliyetli ve çapraz platform 3D grafik ve işlem API’si Vulkan’ın 1.1.86 sürümü, Khronos grup tarafından duyuruldu. AMD’nin Mantle’ı rafa kaldırmasıyla eş zamanlı olarak duyurulan Vulkan, OpenGL’in devamı olan glNext API’sini geliştiren Khronos Group tarafından GDC 2015’te açıklanmıştır. AMD’nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiş olan Vulkan, OpenGL gibi, yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunar. DirectX 12 API’sinin açık kaynak kodlu alternatifi olan Vulkan için Nvidia da destek vermiştir. DirectX 12’nin aksine, birden fazla modern işletim sisteminde kullanılabilen Vulkan, OpenGL gibi, tek bir işletim sistemine veya cihaz form faktörüne kilitli değildir. Vulkan Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Tizen, GNU/Linux ve Android ile de çalışabilir. Vulkan 1.1.86 hakkında ayrıntılı bilgiyi GitHub sayfasında bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Vulkan edinme linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

0