Rasperry Pi'e Rakip mi Geliyor?

Bilindiği gibi Raspberry Pi, önceki gün 900MHz saat hızında çalışan yeni ARM Cortex-A7 işlemcisi ve 1GB LPDDR2 SDRAM’i (2×512) ile yeni bir döneme başlangıç yapmıştı. Raspberry Pi 2 adıyla başlayan süreç, kuşkusuz Raspberry tutkunları için özel bir anlam ifade ediyordu. Fiyat konusunda aynı mütevazi tutumunu sürdüren Raspberry Pi, daha önce kullanıma sunulan Model B+ ile aynı fiyata, 35 dolara satışa sunulmuştu. Birkaç gün sonra, bugün, bazı yayın organlarında Rasperry Pi’e “Poyraz” adlı yerli bir rakip çıktığına ilişkin haberler çıktı. Neydi bu “Poyraz”? Nasıl bir üründü ve kimler tarafından çıkarılıyordu? Yapılan haberlerde verilen bilgiye göre, “İzmir’de faaliyet gösteren ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapan Bilims Ltd. yerli tek kart sloganıyla “Poyraz” adındaki geliştirici kartını duyurmuştu. Kart üzerinde uzun süredir çalışma yapan firma, henüz teknik özelliklerini duyurmuş ve ön talep sürecine başlamıştı.” Dahasını söyleyen de vardı: “İşlemci olarak 4 çekirdekli 1,5 GHz hızında çalışan Samsung Exynos işlemcinin tercih edildiği “Poyraz”da rakiplerine kıyasla 8 GB dahili hafıza bulunuyor. SD kart desteğine sahip olan cihaz, 1 GB DDR3 RAM ile yine rakiplerinin önüne geçiyor.

Bu özelliklere ilişkin bir de şema verilmişti. Şema şöyle:

Şemada da gördüğünüz gibi “Poyraz”ın maşallahı var. Bir farkla, “Poyraz”, yukarıda da belirtildiği gibi varsayılan bir ürün. Yani söz konusu firma, Bilims Ltd. tarafından teknik özellikleri duyurulmuş ve buna göre ön talep sürecine başlanmış. Özelliklerden söz ediliyor ama bu özellikleri taşıyan bir ürünü gören yok.  “Poyraz” hakkında bir bilgi edinebilir miyiz diye http://www.bilims.com/b3/index.php adresine gidip siteyi inceledim. Ne var ki site de söz konusu ürün gibi şimdilik varsayılanmış gibi görünüyor. Zira, Home ve Contact dışındaki tüm butonları (About (About Us, Team, Awards), Projects, Services, Blog butonları) tıklandığında karşınıza aşağıdaki sayfayı getiriyor:

Yani sitenin de adı var, kendi yok. Yalnız sitenin Twitter, FacebookLinkedin gibi platformlarında yukarıdaki özellikler şeması ile “Poyraz”ın aşağıdaki resmi gibi birkaç şey bulmak mümkün. Verilen resimde varsayılan “Poyraz”ın üzerinde Pardus resmi var. Ayrıca “Poyraz”ın “milli işletim sistemi Pardus” kullandığı da özenle belirtilmiş. Sanırım, buradan da olumlu bir etki yaratılmak istenmiş. Şimdi doğal olarak şu sorular geliyor akla; nasıl bir üründür bu? Bu, bir habercilik midir? Bütün bunların açıklaması nedir?

, , ,

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x