NumPy 2.0.0 duyuruldu

Python programlama dili için bir kütüphane olan ve büyük ve çok boyutlu diziler ve matrisler için destek ekleyen NumPy‘nin 2.0.0 sürümü duyuruldu. Söz konusu diziler üzerinde çalışacak geniş bir üst düzey matematiksel işlev koleksiyonuna sahip olan yazılım, açık kaynak kodludur. Python ile bilimsel bilgi işlem için temel bir paket olan NumPy’nin 2.0.0 sürümünün, performans ve kullanılabilirliği büyük ölçüde iyileştiren birkaç yeni özellik içerdiği söyleniyor. NumPy, optimize edilemeyen bir bytecode yorumlayıcısı olan Python’un CPython referans uygulamasını hedefler. 2005 yılında Travis Oliphant, Numarray’in özelliklerini, geniş kapsamlı değişikliklerle Numeric’e dahil ederek NumPy’yi yaratmıştı. Yeni sürüm; yeni bir değişken uzunluklu dize dtype, tüm numpy.fft işlevlerinde float32 ve longdouble desteği, ana numpy ad alanındaki dizi API standardı desteği gibi özelliklerle geliyor. Yeni bir izleme ve iç gözlem API’si içeren yazılım, 4 GB’tan fazla ve büyük diziler için tasarruf hızını yaklaşık %5 artırıyor. Maksimum dizi boyutu sayısı 32’den 64’e değiştirilirken, referans kılavuzunda gezinme önemli ölçüde iyileştirilmiş bulunuyor. Ayrıca NumPy’nin dahili bileşenlerinde birçok değişiklik olduğu, kodu C’den C++’a geçirmeye devam etmenin, bu işlemi kolaylaştıracağı ifade ediliyor. NumPy 2.0.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

NumPy 2.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Nettle 3.10 duyuruldu

Nesne yönelimli diller için kripto araç takımları içerisinde herhangi bir içeriğe uyacak şekilde tasarlanmış bir kriptografik kütüphane olan GNU Nettle‘in 3.10 sürümü, Niels Möller tarafından duyuruldu. GNU Nettle’nin yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Möller; sürümün, RSA-OAEP desteğini eklediğini ve Özellikle powerpc64 için performansı artırdığını belirtti. Bunun, her birinden birkaç hata içeren bir bakım sürümü olduğunu belirten Möller; yeni sürümün tamamen kaynak ve ikili olmasının amaçlandığını, RSA-OAEP şifrelemesinin desteklendiğini ve Simon Josefsson’un katkıda bulunduğu AES256 ile DRBG-CTR’nin eklendiğini söyledi. Atlama yoluyla powerpc64 AES şifre çözme performansının iyileştirildiğini belirten Möller; Android ve Apple sistemleri için arm64 CPU özellik tespitinin de eklendiğini söyledi. Möller; Valgrind’e dayalı olarak yan kanal sessizliği için yeni testler eklendiğini ifade etti. GNU Nettle 3.10 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU Nettle 3.10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 5.0 “Nibiru” ömrünün sonuna ulaşıyor

SparkyLinux’un 16 Temmuz 2017‘de duyurulan “Nibiru” kod adlı 5.0 yuvarlanan sürümü (oldoldstable) Temmuz 2024’ün sonunda kullanım ömrünün sonuna (EOL) ulaşacak. Hatırlanacağı gibi, SparkyLinux 5.0 “Nibiru”, 4.11.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış olarak kullanıma girmiş; hafif masaüstü ortamları LXQt, MATE ve Xfce ile kullanıma sunulmuştu. LXQt versiyonu için yeni bir tema ve Calamares 3.1.1 sistem yükleyici içeren sistem; 4.12.x Linux çekirdeğinin de depolarda hazır olduğunu haber vererek gelmişti. Sistem; LXQt, MATE ve Xfce versiyonları dışında codecsiz olarak gelen minimal versiyonunu kullanıma sunuyordu. Ancak geçen zaman içinde, önce oldstable, sonra da oldoldstable unvanını kazanan sürüm, Debian 10 Buster‘in de ömrünün sonuna gelmesiyle, ömrünün sonuna (EOL) ulaşmış bulunuyor.

Continue Reading →

 

ELbette ki bunun güzel bir süreç  olduğunu biliyoruz. SparkyLinux 5.0 “Nibiru”ya, “hoşçakal” diyoruz.

0

Debian 10 Buster ömrünün sonuna ulaşıyor

Debian projesi, 25 aylık bir geliştirme döngüsü sonunda, Debian Güvenlik takımı ve Debian Uzun Süreli Destek takımı ile birlikte yürüttüğü çalışmayla geliştirilen ve 5 yıl desteklenecek olan yeni kararlı sürümü Debian 10’u (kod adı Buster), 6 Temmuz 2019‘da duyurmuştu. Debian Uzun Süreli Destek takımı ile birlikte yürütülen çalışmayla geliştirilen ve 5 yıl boyunca desteklenecek olan yeni kararlı sürüm Debian 10 için destek aşaması bitti, Debian 10 Buster artık ömrünün sonuna ulaşıyor. Buna göre, 30 Haziran 2024 itibariyle, Debian 10 Buster için destek süreci sona ermiş olacak ve sürüm ömrünün sonuna (EOL) ulaşmış olacak. Konuya ilişkin olarak Ondřej Surý‘nin GitHub’da yayımladığı bildiriyi inceleyebilirisiniz.

Continue Reading →

 

Hatırlanacağı gibi, yeni bir tema ile gelen Buster, 4.19.0-4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmıştı ve bu çekirdek SMBv3 şifreli paylaşımları destekleyecek kadar yeni idi. Debian 10 Buster; Cinnamon 3.8, GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20, Xfce 4.12 masaüstü ortamlarını kullanıma sunuyordu. Toplam 57.703 paket içinde 13.370’in üzerinde yeni paket içeren sürüm, pek çok güncellenmiş yazılım paketi ile geliyordu ve Debian ile gelen yazılımların tamamının kaynak kodlarını görüntüleme aracı ile codesearch.debian.net adresinde yayında olan Debian Kod Arama servisi de gururla sunuluyordu. Güzel bir süreçti. Debian 10 Buster’e, “hoşçakal” diyoruz.

 

0

Impress Guide 24.2 duyuruldu

LibreOffice dokümantasyon ekibi tarafından harika bir çalışmayla üretilen Impress Guide 24.2, Olivier Hallot tarafından duyuruldu. Olivier Hallot ve B. Antonio Fernandez’in yardımıyla Peter Schofield tarafından koordine edilen Impress Guide 24.2 güncellemesi, Impress Guide 7.6’yı temel alıyor. Topluluk dokümantasyon ekibinin, Impress Guide 24.2’nin kullanılabilir olduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirten Hallot; Impress kılavuzunun, LibreOffice’in sunumlar (slayt gösterisi) bileşeni olan Impress’in ana özelliklerini kapsarken; metin, madde işaretli ve numaralı listeler, tablolar, grafikler, küçük resimler ve diğer nesneleri içeren slaytlar oluşturabileceğini hatırlattı. LibreOffice 24.2 topluluk sürümü; ayrıca erişilebilirlik, değişiklik izleme, yazım denetimi ve Microsoft’un özel dosya formatlarıyla birlikte çalışabilirlik konularındaki iyileştirmeler de dahil olmak üzere birçok başka değişikliği de içeriyor. Özellikle, Impress artık metinlerde küçük harflere izin veriyor ve Bluetooth ile güvenli slayt gösterisi uzaktan kumandasının yanı sıra sağlanan şablonlarda iyileştirmeler yapıyor. LibreOffice 24.2’nin sürüm notlarını burada bulabilirsiniz. Impress Guide 24.2 hakkında bilgi edinmek için Olivier Hallot’un duyurusunu inceleyebilirsiniz. Continue Reading →

 

 

Impress Guide 24.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

IceWM 3.6.0 duyuruldu

X Pencere sistemi grafik altyapısı için 1997’den beri Marko Maček tarafından C++ ile sıfırdan kodlanmış IceWM pencere yöneticisinin 3.6.0 sürümü duyuruldu. X giriş yöntemiyle adres çubuğunda karakter oluşturmanın desteklendiği belirtilirken, pencerenin yalnızca o tarafını büyütmek için kenarlığa çift tıklanabileceği ifade ediliyor. Sağ tuşla sürükleyerek pencerelerin taşınmasının geri yüklendiği belirtilirken, Kazakça ve Gürcüce çevirilerin güncellendiği söyleniyor. Temelden C++ ile yazılan IceWM; GNU Lesser General Public License ile lisanslanmış bulunuyor. Bellek ve CPU kullanımı bakımından hafif bir penceresi yöneticisi olan yazılım, özelleştirilir bir platform olarak kullanılıyor. Absolute Linux ve Puppy Linux için ana pencere yöneticisi olarak yüklenen IceWM; Asus Eee PC’de, Raspberry Pi 1/2/3/4 üzerinde de varsayılan olarak kullanılıyor. Debian, Ubuntu, Arch, OpenSUSE, Gentoo, Slackware, CentOS, antiX, NixOS gibi popüler GNU/Linux dağıtımları da IceWM kullanıyor ve ayrıca çoğu *BSD’de derleniyor. IceWM pencere yöneticisi 3.6.0 hakkında bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

IceWM pencere yöneticisi 3.6.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0