LibreOffice 7.6.7 RC1 çıktı

LibreOffice’in yeni seriden 7.6.7 sürümünün RC1 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.6.7 RC1’in test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.6.7 RC1’i var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

Continue Reading →

 

LibreOffice 7.6.7 RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Godot 4.3 Dev 6 duyuruldu

Oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyunlar oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 4.3 sürümünün dev 6 versiyonu, Rémi Verschelde tarafından duyuruldu. Bunun, Godot 4.3’ün beta aşamasına girmeden önceki son geliştirme anlık kalıbı olduğunu; bunun da artık 4.3 özelliğinin tamamlanmış olduğunun düşünüldüğü anlamına geldiği belirtiliyor. Bunun, özellikle 650 kayıtla (önceki anlıkkalıplardan iki kat daha büyük) özelliklerle dolu olduğu belirtilirken, her zamanki gibi yakın gelecekte 4.3 beta 1 yayınlandığında test kullanıcılarının sayısında büyük bir artış beklendiği söyleniyor. Kapak resmi, Bippinbits tarafından Godot 4.3 dev 5 ile yapılmış bir Ludum Dare 55 sunumu olan Tristram’dan alınmış bulunuyor. Yapılan değişikliklerin tam listesi için etkileşimli değişiklik günlüğünün incelenebileceğini söyleyen Verschelde; fareyle girilen bildirimlerin düzeltildiğini belirtti. Godot 4.3 dev 6 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Godot 4.3 dev 6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

Git 2.45.0 duyuruldu

Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemi olan olan Git‘in 2.45.0 sürümü, Junio C Hamano tarafından duyuruldu.  Açık kaynak kodlu Git projesinin çeşitli özellikler ve hata düzeltmeleriyle Git 2.45.0’ı kullanıma sunduğu ifade ediliyor. İlk sürümü Linux çekirdeği‘nin geliştirilmesi sürecinde kullanılmak üzere 2005 yılında Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilen, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşan Git’in ortaya çıkışı, çok sayıda Linux çekirdeği geliştiricisinin proje yönetimi için bir önceki sürüm kontrol sistemi olan BitKeeper’ı tercih etmesiyle başlamıştır. Andrew Tridgell, bir takım tersine mühendislik yöntemleriyle BitKeeper protokolüne müdahalelerde bulunmuş, ancak BitKeeper’ın telif haklarını elinde bulunduran Larry McVoy, BitKeeper’ın ücretsiz kullanımını reddeterek konuyu hukuki platforma taşıyınca BitKeeper’ın kullanımından vazgeçilmiş, böylece Git’in temelleri atılmıştır. 2.6.12-rc2 sürümlü Linux çekirdeğinin yayınlanmasının ardından Torvalds, kendi sürüm kontrol sistemini yazmaya karar vermiştir. Böylece, BitKeeper ve Monotone’dan esinlenilerek Git doğmuştur. “git reflog”, bilinen yeniden günlükleri sıralayan bir “liste”nin alt komutunu öğrendiği belirtilirken, bir birleştirme bir alt modülde çakıştığında, birleştirme veya arka uç kullanıldığı söyleniyor. OS/390 için platforma özel ayarlar eklendiği belirtilirken, eski ve iyi korunmayan Hg-to-git migration’un kaldırıldığı söyleniyor. Git 2.45.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Git 2.45.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Archman Linux Xfce 20240501 çıktı

Hızlı, görsel, kararlı ve kolay bir dağıtım olarak kullanıma sunulan Archman GNU/Linux’un Xfce 20240501 sürümü çıktı. Archman GNU/Linux dağıtımının Arch Linux tabanlı ve bağımsız bir proje olduğunu belirtilirken; 20240501 kod adlı sürümde; iso dosyasının Zstandart biçiminde yani .zstd olarak sıkıştırıldığı ifade ediliyor. Archman Xfce 20240501 iso dosyasının Zstandart biçiminde yani .zstd olarak sıkıştırıldığı belirtilirken, bu sıkıştırma yönteminin kurulum medyasının boyutunu bir miktar artırsa da live olarak sistemin hızlı çalışması ve hızlı açılması, sistemi derlerken iki kat daha hızlı derlenmesi, SSD lerde sistemin 2 dk altında, harddiklerde 5 dk altında kurulması gibi çok ciddi ve hissedilir avantajlar sağlandığı söyleniyor. Xfce 4.18 sürümle uyumlu bir ahenk içerisine sokulan sistem, kullanıma sunulmuş bulunuyor.

Continue Reading →

 

 

Archman Linux Xfce 20240501 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Dr.Parted Live 24.05 duyuruldu

Debian testing tabanlı önyüklenebilir bir GNU/Linux dağıtımı olan Dr.Parted‘in 24.05 sürümü duyuruldu. Hafif bir Openbox pencere yöneticisi ve veri yedekleme, geri yükleme ve kurtarma için kullanışlı uygulamalar içeren bir live CD olarak gelen Dr.Parted Live, Partclone komut satırı yardımcı programının ön ucu olan Apart GUI’yi içeriyor. Bu sürümün, Debian test deposunu 1 Mayıs 2024 tarihi itibariyle temel aldığı belirtilirken, sistemin 6.7.12 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığı söyleniyor. GParted, Apart GTK, PCManFM, LXTerminal, Netsurf, Mousepad, GSmart Control, Grsync, Catfish, Lxtask, HD Sentinel gibi araçlar için güncellemeler yapıldığı belirtilirken; CLI araçlarının da güncellendiği ifade ediliyor. Dr.Parted Live 24.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını ya da beni oku dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Dr.Parted Live 24.05 edinmek için aşağıdaki linkt yararlanabilirsiniz.

0

GNU Artanis 0.6 duyuruldu

Python ya da başka bir dil yerine GNU Guile ile yazılmasına karar verilen ve HTML sayfalarını dinamik olarak üretmek amacıyla geliştirilen GNU Artanis‘in 0.6 sürümü, Nala Ginrut tarafından duyuruldu. GNU Artanis 0.6’yı duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Ginrut; GNU Artanis’in, Guile Scheme ile yazılan bir web uygulama framework’ü olduğunu belirtti. GNU Artanis; dinamik web sitelerinin ve tabii web uygulamalarının, ağ hizmetlerinin ve web kaynaklarının geliştirilmesini desteklemek üzere tasarlanmıştır.  Ginrut; Artanis’in GPLv3+ ve LGPLv3+ çift lisans kapsamında yayınlandığını hatırlattı. SZDIY topluluğunun resmi projesi olan GNU Artanis, özgür bir yazılım olarak kullanıma sunuluyor. GNU Artanis hem GNU’nun hem de HardenedLinux’un resmi projesidir. GNU Artanis 0.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Continue Reading →

 

 

GNU Artanis 0.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0