Archive | GNU/Linux

CentOS Linux 9-20240527.0 “Stream” çıktı

Red Hat Enterprise Linux ile % 100 uyumlu bir GNU/Linux dağıtımı olan CentOS’un, Red Hat Enterprise Linux’un kaynak kodundan derlenen CentOS 9-20240527.0 “Stream” sürümü çıktı. Red Hat Enterprise Linux kaynak kodundan oluşturulan yeni sürümün duyurulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, sistemin, Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) her nokta sürümünü sağlayan sürekli dağıtımlı bir dağıtım olduğu belirtiliyor. Bir paket CentOS Stream’e resmi olarak tanıtılmadan önce, RHEL’e dahil edilmeye yönelik katı standartları karşıladığından emin olmak için bir dizi test ve kontrolden (hem otomatik hem de manuel) geçeceği belirtilirken, akış’ta yayınlanan güncellemelerin, RHEL’in bir şekilde yayınlanmamış küçük sürümünde yayınlanan güncellemelerle aynı olduğu, CentOS Steam’in, RHEL’in yukarı akışında olduğundan, RHEL’de dağıtılmak üzere tasarlanan uygulamalar için ideal bir ortam sunduğu belirtiliyor. CentOS Linux 9-20240527.0 “Stream” hakkında fikir sahibi olmak için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

CentOS 9-20240527.0 “Stream” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Lite 7.0 duyuruldu

Kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan ve Xfce masaüstü ortamı kullanılan Linux Lite’nin 7.0 sürümü duyuruldu. Kod adı “Galena” olan Linux Lite 7.0, Canonical’in en son Ubuntu sürümü Noble Numbat’ı (Ubuntu 24.04 LTS) temel alan büyük bir güncelleme olarak geliyor ve en iyi Xfce 4.18 masaüstü ortamını sunuyor. Papirus simge temasıyla birlikte Materia pencere temasının kullanılmaya devam ettiği belirtilirken, çeviri konusunda yardım etmek isteyenlerin buraya giderek çeviri işinde yardımcı olabilecekleri ifade ediliyor. Linux Lite 7.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Linux Lite 7.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Berry Linux 1.39 duyuruldu

Birçok grafik kartı, ses kartı, SCSI ve USB cihazı ve diğer çevre birimleri için otomatik donanım algılama ve desteği olan önyüklenebilir bir CD Linux olarak kullanıma sunulan, Japon kökenli, Fedora tabanlı bir dağıtım olan Berry Linux‘un 1.39 sürümü, Yuichiro Nakada tarafından duyuruldu. İyi tasarım ve kullanılabilirliğe sahip, hafif, hızlı bir sistem olan Berry Linux’un yeni sürümü, bilindiği gibi Fedora 40’a dayalı olarak geliyor. 6.6.1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan yeni sürüm; squashfs 4.5.3, fuse 3.16.2, glibc 2.39, gcc 14.1.1, hwdata 0.382, Busybox 1.22.1, Weston 13.0.0, MPlayer 1.1.1, X.Org 1.20.14, LXDE 0.10.1, ClipIt 1.4.5, WPS Office 10.1.0.5672, LazPaint 7.2.2, gedit 46.2 gibi dosyalarla birlikte geliyor. Berry Linux 1.39 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Berry Linux 1.39 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240529 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleşmiş 20240529 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

 

Calculate Linux 20240529 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PakOS 2024-05-27 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olan ve Pakistan kökenli olan PakOS‘un 2024-05-27 sürümü duyuruldu. Varsayılan masaüstü ortamı olarak LXQt ile birlikte gelen sistem, birçok masaüstü uygulamasını ve güvenlik aracını önceden yüklenmiş olarak kullanıma sunuluyor. Debain 12 tabanlı olarak kullanıma sunulan sistemin, IPV6’yı İnternet’e bağlanmak için varsayılan yaptığı söyleniyor. Ağ yöneticisi uygulamasında bağlantının düzenlendiği belirtilirken, wifi veya ethernet bağlantısının seçilebileceği ifade ediliyor. Bilindiği gibi, eznix’in büyük desteğiyle mümkün kılınan bu açık kaynaklı Linux dağıtımı, MS Office tamamen uyumlu OnlyOffice kullanıyor. Sistemin, milyonlarca on yıllık 3. dünya bilgisayarlarını dijital atık olmaktan kurtarabileceği belirtiliyor. PakOS 2024-05-27 hakkında fikir edinmek için şu duyuruyu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PakOS 2024-05-27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

NethSecurity 8.0 duyuruldu

Yalnızca birkaç tıklamayla ağ güvenliği dağıtımını kolaylaştıran, tam özellikli, açık kaynaklı bir Linux güvenlik duvarı olan NethSecurity‘nin 8.0 sürümü, Giacomo Sanchietti tarafından duyuruldu. NethServer projesinin bir yan ürünü olan NethSecurity; güvenlik duvarı, izinsiz giriş tespiti/önleme, antivirüs, çoklu WAN, DNS ve içerik filtreleme dahil olmak üzere birden fazla güvenlik özelliğini tek bir platformda birleştiriyor. Tehdit kalkanı panelinin bilinen kötü amaçlı IP adreslerinden gelen saldırıları engelleyerek kullanıcıyı güvende tuttuğu belirtilirken, modernize edilmiş oturum açma deneyimyle gelen yazılımın, artık, joker karakter sertifikalarını destekleyen Let’s Encrypt sertifikalarını istemek için DNS doğrulamasını da kullanıma sunduğu söyleniyor. Güvenlik duvarı kurallarını yapılandırmak için kullanıcılara gelişmiş kontrol sunan yeni bir sayfa eklendiğisöyleniyor. NethSecurity 8.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

 

NethSecurity 8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0

Rhino Linux 2024.1 duyuruldu

Aklı başında varsayılanlara sahip Ubuntu tabanlı bir yuvarlanan (rolling) bir dağıtım olarak kullanıma sunulan Rhino Linux’un 2024.1 sürümü duyuruldu. XFCE masaüstü ortamı ve Pacstall paket yöneticisiyle gelen Rhino Linux‘ta hafif, hızlı ve özelleştirilebilir XFCE masaüstü ortamıyla, rhino-setup ilk açılışta kullanıcıyı karşılayarak Flatpak, Snap ve AppImage gibi ek paket yöneticilerini kurma olanağı sağlıyor. Bunun, Pacstall deposundaki bir güncellemeye odaklanan 2024’ün ilk sürümü olduğu belirtiliyor. Pacstall’ın 5.0.0+ sürümüyle gelen sistem için Rhino Linux ve Pacstall ekiplerinin ortak üyelerinin son birkaç aydır çok çalıştıkları ve ekibin, sahip oldukları geliştirme potansiyeli konusunda oldukça heyecanlı olduğu söyleniyor. Rhino Linux için Calamares yükleyicisini başlatmak üzere App Grid’den ‘Rhino Linux’u yükle’yi seçmenin yeterli olduğu söyleniyor. Rhino Linux 2024.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Rhino Linux 2024.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0