Archive | GNU/Linux

Calculate Linux 20240529 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleşmiş 20240529 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

 

Calculate Linux 20240529 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PakOS 2024-05-27 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olan ve Pakistan kökenli olan PakOS‘un 2024-05-27 sürümü duyuruldu. Varsayılan masaüstü ortamı olarak LXQt ile birlikte gelen sistem, birçok masaüstü uygulamasını ve güvenlik aracını önceden yüklenmiş olarak kullanıma sunuluyor. Debain 12 tabanlı olarak kullanıma sunulan sistemin, IPV6’yı İnternet’e bağlanmak için varsayılan yaptığı söyleniyor. Ağ yöneticisi uygulamasında bağlantının düzenlendiği belirtilirken, wifi veya ethernet bağlantısının seçilebileceği ifade ediliyor. Bilindiği gibi, eznix’in büyük desteğiyle mümkün kılınan bu açık kaynaklı Linux dağıtımı, MS Office tamamen uyumlu OnlyOffice kullanıyor. Sistemin, milyonlarca on yıllık 3. dünya bilgisayarlarını dijital atık olmaktan kurtarabileceği belirtiliyor. PakOS 2024-05-27 hakkında fikir edinmek için şu duyuruyu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PakOS 2024-05-27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

NethSecurity 8.0 duyuruldu

Yalnızca birkaç tıklamayla ağ güvenliği dağıtımını kolaylaştıran, tam özellikli, açık kaynaklı bir Linux güvenlik duvarı olan NethSecurity‘nin 8.0 sürümü, Giacomo Sanchietti tarafından duyuruldu. NethServer projesinin bir yan ürünü olan NethSecurity; güvenlik duvarı, izinsiz giriş tespiti/önleme, antivirüs, çoklu WAN, DNS ve içerik filtreleme dahil olmak üzere birden fazla güvenlik özelliğini tek bir platformda birleştiriyor. Tehdit kalkanı panelinin bilinen kötü amaçlı IP adreslerinden gelen saldırıları engelleyerek kullanıcıyı güvende tuttuğu belirtilirken, modernize edilmiş oturum açma deneyimyle gelen yazılımın, artık, joker karakter sertifikalarını destekleyen Let’s Encrypt sertifikalarını istemek için DNS doğrulamasını da kullanıma sunduğu söyleniyor. Güvenlik duvarı kurallarını yapılandırmak için kullanıcılara gelişmiş kontrol sunan yeni bir sayfa eklendiğisöyleniyor. NethSecurity 8.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

 

NethSecurity 8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0

Rhino Linux 2024.1 duyuruldu

Aklı başında varsayılanlara sahip Ubuntu tabanlı bir yuvarlanan (rolling) bir dağıtım olarak kullanıma sunulan Rhino Linux’un 2024.1 sürümü duyuruldu. XFCE masaüstü ortamı ve Pacstall paket yöneticisiyle gelen Rhino Linux‘ta hafif, hızlı ve özelleştirilebilir XFCE masaüstü ortamıyla, rhino-setup ilk açılışta kullanıcıyı karşılayarak Flatpak, Snap ve AppImage gibi ek paket yöneticilerini kurma olanağı sağlıyor. Bunun, Pacstall deposundaki bir güncellemeye odaklanan 2024’ün ilk sürümü olduğu belirtiliyor. Pacstall’ın 5.0.0+ sürümüyle gelen sistem için Rhino Linux ve Pacstall ekiplerinin ortak üyelerinin son birkaç aydır çok çalıştıkları ve ekibin, sahip oldukları geliştirme potansiyeli konusunda oldukça heyecanlı olduğu söyleniyor. Rhino Linux için Calamares yükleyicisini başlatmak üzere App Grid’den ‘Rhino Linux’u yükle’yi seçmenin yeterli olduğu söyleniyor. Rhino Linux 2024.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Rhino Linux 2024.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

AlmaLinux OS 8.10 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux‘un (RHEL) kaynak koduna dayalı olarak gelen ve topluluk odaklı bir proje olan AlmaLinux OS‘un “Cerulean Leopard” kod adlı 8.10 sürümü, Eduard Abdullin tarafından duyuruldu. Projenin, AlmaLinux OS 8.10 sürümünü duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken; ISO kalıplarının Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) ve IBM Z (s390x) mimarilerinin tamamı için yansılarda mevcut olduğu ifade ediliyor. Proje, 8.x serisine küçük iyileştirmeler ve düzeltmeler getiren AlmaLinux OS 8.10’u kullanıma sunarken, sistemin, işlemleri otomatikleştirmek ve karmaşık BT ayarlarında tutarlılığı sağlamak için güvenlik ve veri koruma güncellemelerinin yanı sıra web konsolu ve sistem rollerinde iyileştirmeler getirdiği söyleniyor. Sürümün, hibrit bulut senaryolarında sanal makine anlık görüntü işlevlerini iyileştirmenin yanı sıra sistem kullanılabilirliğini, güvenilirliğini ve kurtarma süreçlerini geliştirmeye devam ettiği söyleniyor. Daha iyi veri yedekleme ve kurtarma süreçleri için mantıksal birim yöneticisi (LVM) anlık görüntülerinin oluşturulmasını ve yönetimini kolaylaştırmak amacıyla yeni sistem rolleri tanıtıldığı ifade ediliyor. AlmaLinux OS 8.10 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

AlmaLinux OS 8.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KaOS 2024.05 duyuruldu

KaOS‘un en son kararlı sürümü 2024.05 duyuruldu. KaOS ekibinin, 2024.05’i duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Qt/KDE araç seti ve masaüstüne odaklanan, bağımsız olarak geliştirilmiş bir GNU/Linux dağıtımı olan KaOS’un yeni sürümü, tüm grafik kartları için mod ayarlamayı kaldırıyor ve GTK2’nin proje depolarından kaldırılmasını tamamlıyor. GTK2, kullanım ömrünün sona ermesinden dört yıl sonra nihayet KaOS depolarından kaldırılmış bulunuyor. Sistem; KDE Plasma 6.0.5 masaüstü ortamı, KDE Gear 24.05.0 ve KDE Frameworks 6.2.0 ile kullanıma sunuluyor. Sistemin tabanındaki güncellemeler arasında Python 3.11, Glib2 2.80 yığınına geçiş, çekirdeğin Linux 6.8.10, Systemd 253.19, ZFS 2.2.4, KMod 32, OpenSSL 3.3, FFMPEG 6.1, OpenJDK 17 ve Mesa 24.0.7’ye taşınması yer aldığı söyleniyor. KaOS 2024.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

KaOS 2024.05 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Red Hat Enterprise Linux 8.10 duyuruldu

Red Hat, kapsamlı destek seçeneklerine sahip kurumsal sınıf bir Linux dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.x serisinin yeni güncellemesini duyurdu.Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.10’un kullanıma sunulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, bunun, 8.x serisinin en son sürümü olduğu ifade edildi. Yeni sürüm olan 8.10 sürümü, çoğunlukla 8.x hattına hata düzeltmeleri ve küçük güncellemeler getiriyor. Ayrıca, birkaç yeni RHEL sistem rolü, özellikle de müşterilerin bir sistemin güç durumunu kontrol etmek, önyükleme cihazlarının sırasını yönetmek, Redfish hesaplarını ve sanal medyayı yönetmek için Redfish donanım yönetimi arayüzünü kullanmalarına izin veren yeni Redfish Ansible otomasyon modüllerinin sisteme dahil olduğu hatırlatılıyor. RHEL için ISO kalıplarının 948 MB ile 1.326 MB arasında değiştiğ ve x86_64 ve aarch64 yapılarında mevcut olduğu söyleniyor. Red Hat Enterprise Linux 8.10 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Yeni Red Hat Enterprise Linux 8.10 sürümü, RHEL , bireysel geliştiricilere ücretsiz olarak sunulduğu belirtiliyor. Geliştirici olarak kaydolmak ve tercih ettiğiniz mimari için RHEL 8.10 ISO kalıbını indirmek için Red Hat Developer portalını ziyaret edebilirsiniz.

0