Archive | GNU/Linux

DietPi 9.5 duyuruldu

Öncelikle Raspberry Pi, Orange Pi ve Odroid gibi tek kart bilgisayarlar için geliştirilen, İngiltere kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan DietPi‘nin 9.5 sürümü duyuruldu. Bunun, yeni yeni yazılım paketi Forgejo (Gitea çatalı) ve diğer geliştirmelerle birlikte geldiği ve çeşitli hata düzeltmeleri içerdiği belirtiliyor. Bir Gitea çatalı yazılım olan Forgejo‘nun kitaplığa eklendiği belirtilirken, yeni DietPi kalıplarının artık gnupg paketini içermediği, yalnızca gpg’yi içerdiği hatırlatılıyor. Yazılımda, Quartz64/Star64/VisionFive 2, bu iki SBC için çekirdeğe dm-crypt/LUCS desteği eklendiği ifade ediliyor. Yazılım, bir süredir FFmpeg 6 için mevcut olan Jellyfin içeriyor. NanoPi NEO için çakışan bir çekirdek yaması nedeniyle bu SBC’nin LED’lerinin yapılandırılamaması sorununun çözüldüğü belirtiliyor. RISC-V sistemlerinde web arayüzünün Debian’ın snapserver paketine dahil olmaması nedeniyle kullanılamaması sorununun çözüldüğü söyleniyor. Her zaman olduğu gibi, birçok küçük kod performansı ve kararlılık iyileştirmesi, görsel ve yazım düzeltmeleri yapıldığı söyleniyor. DietPi 9.5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 DietPi 9.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 duyuruldu

Debian ve Knoppix’i temel alan live bir CD Linux dağıtımı 12 yıllık bir aradan sonra (2012’den 2024’e kadar) Damn Small Linux olarak bilinen Damn Small Linux projesi, DSL projesi olarak yeniden başlatılmış bulunuyor. Dağıtımın artık 700 MB veya daha küçük live medyaya sığma hedefiyle (CD-ROM sürücülerinde kullanılabilmek için) Debian ve antiX’i temel aldığı belirtiliyor. Küçük boyutuna rağmen işlevsel ve kullanımı kolay bir masaüstüne sahip olmaya çalışan sistem, ofis yazılımı, e-posta istemcisi, PDF görüntüleyici, medya oynatıcıları ve FTP/SFTP istemcisini içeren neredeyse eksiksiz bir masaüstü paketine sahiptir. Damn Small Linux (DSL) projesinin, gelen Damn Small Linux 2024 sürümünün yeni bir geliştirme anlık kalıbını yayınladığı belirtilirken, Dillo web tarayıcısını güncelleyen yeni sürümün, bazı eksik simgeleri geri yüklediği ve dil desteğini geliştirdiği söyleniyor. XMMS’deki depo sorununun ve sinir bozucu yeniden boyutlandırma hatasının düzeltildiği ifade edilirken, DSL 2024’te daha düşük RAM dostu hale getirilmeye odaklanıldığı söyleniyor. Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

blendOS 4 duyuruldu

Arch Linux tabanlı, yuvarlanan bir dağıtım olan blendOS‘un 4 no’lu sürümü, Rudra Saraswat tarafından duyuruldu. Yeni sürüm, Arch Linux tabanlı dağıtımı tamamen bildirimsel hale getiriyor. Bu, kullanıcıların artık önceden yapılandırılmış masaüstü ortamlarını kullanırken hem Arch Linux depolarından hem de AUR’dan (Arch kullanıcı deposu) herhangi bir paketi, çekirdeği veya sürücüyü yükleyebilecekleri anlamına geliyor. Sürüm, önceden yapılandırılmış GNOME, KDE, XFCE, MATE ve Budgie’yi gönderirken Arch depolarından/AUR’dan herhangi bir paketi, çekirdeği veya sürücüyü temel bir Arch sistemi üzerinde almaya olanak tanıyor. Bilmeyenler için blendOS, Distrobox ve Podman gibi kapsayıcı teknolojilerden yararlanarak diğer GNU/Linux dağıtımlarını kendi içinde çalıştırmaya izin veren dağıtımdır. blendOS ayrıca KDE Plasma, GNOME, Xfce, Budgie ve MATE dahil olmak üzere birçok masaüstü ortamını da destekiyor; ayrıca track değişkenini desteklenen bir masaüstüyle değiştirerek blendOS 4’te uygulanan track özellikleri aracılığıyla bunlar arasında kolayca ve anında geçiş yapma olanağı sağlıyor ve kullanmak istediğiniz paketleri basit bir YAML yapılandırma dosyasına ekleme imkanı veriyor. blendOS 4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

  

 

blendOS 4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

CachyOS 240609 duyuruldu

Hız ve güvenlik optimizasyonlarına odaklanan, Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan CachyOS‘un 240609 sürümü duyuruldu. KDE, GNOME, XFCE, i3, bspwm, LXQT, Openbox, Wayfire ve Cutefish masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulabilen dağıtımın yeni sürümünün, ışık hızında hızlar ve kararlılık sunacak ve onun her kullanıldığında sorunsuz ve keyifli bir bilgi işlem deneyimi sağlayacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. KDE Plasma’nın uygulamalara erişmek için birden fazla menü stili sunan kapsamlı ve esnek bir masaüstü ortamı olduğu belirtilirken, performansı artırmak için farklı zamanlayıcılar ve yamalar kullanılan CachyOS çekirdekleriyle kullanıma sunulan yeni sürüm, hangi çekirdeğin yüklü olduğunu veya kurulabileceğini daha iyi gösteren bir uygulama içeriyor. Dağıtım, artık yükleyicilerinde Bcachefs dosya sistemini tanıtıyor. Bcachefs’in şu anda halen deneme aşamasında olduğu ancak bir sonraki ana çekirdek sürümleriyle çok şeyi geliştireceği belirtiliyor. Daha fazla bilgi edinmek veya destek almak için discord ve telegram üzerinden kendilerine ulaşılabileceği belirtiliyor. CachyOS ayrıca hem grafik hem de komut satırı yükleyicileriyle birlikte geliyor ve bazı güvenlik geliştirmeleri ve performans optimizasyonları içeren Firefox tabanlı bir tarayıcı (Cachy-Browser olarak adlandırılıyor) sağlıyor. CachyOS’un kurulumuna ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz. CachyOS 240609 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

CachyOS 240609 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Thinstation 6.2.14 çıktı

Web’de gezinme, çıkarılabilir medya ve yazıcıları yönetme gibi temel işlemler için kendi başına çalışan, ancak büyük uygulamalar ve istemcilerin yönetimi için sunuculara dayanan modern bir istemci olarak üretilen Yeni Zelanda kökenli dağıtım, Thinstation‘un 6.2.14 sürümü çıktı. Güvenlik güncellemeleri yapılmış olarak gelen sistem, çeşitli geliştirmeler ve düzeltmeler içeriyor. Basit ve küçük, ancak çok güçlü bir açık kaynak istemci işletim sistemi olarak kullanıma sunulan  Thinstation, CRUX tabanlı olarak yapılandırılıyor ve sisteme özellikle Mike Eriksen, Trevor Batley, Miles Roper ve Marcos Amorim katkıda bulunuyor. Thinstation 6.2.14 hakkında  bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Thinstation 6.2.14 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Live Raizo 15.24.06.08i duyuruldu

Simüle edilmiş ağlarda ve gerçek cihazlarda sistem yönetimini denemek için Debian GNU/Linux’a dayalı live bir dağıtım olan Live Raizo’nun 15.24.06.08i sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve daha fazla iyileştirmeyle gelen yeni sürümün, Debian 12 Bookworm’u temel aldığı belirtiliyor. Ağların ve sistemlerin simülatörlerini (GNS3, QEmu, Docker, VPCS) ve ayrıca GNS3’e zaten entegre edilmiş Debian sanal makinelerini içeren sistem, ayrıca minicom, Putty, Wireshark ve DHCP, DNS, FTP, TFTP ve SSH sunucuları gibi gerçek cihazlarla etkileşim için araçlar içeriyor. Sürükle ve bırak yöntemiyle kolayca karmaşık bir sanal ağ oluşturulabileceği belirtilirken, kullanıcıların ihtiyaç duyabilecekleri tüm Debian ve GNU/Linux araçlarını kurabilecekleri ifade ediliyor. Pek çok ağ aracı, Debian VM’lerine zaten yüklenmiş veya indirilmiş bulunuyor. Simüle edilmiş ağlar, gerçekçi sistemler olarak çalışıyor. Live Raizo 15.24.06.08i hakkında bilgi edinmek için GitHub bildirisini ya da sourceforge.net bildirisini inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Live Raizo 15.24.06.08i edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0