Archive | GNU/Linux

KDE neon 20240523 çıktı

KDE Plasma desktop ve KDE topluluğu yazılımlarıyla bir live DVD olarak yapılandırılan Kubuntu tabanlı dağıtım KDE neon’un 20240523 sürümü çıktı. Dağıtımın daha önce yaptığı duyuruya göre, kesinlikle çok daha güncel bir KDE neon sürümü gelmiş bulunuyor. KDE neon’un KDE Plasma 6 ISO’larıyla geldiğini daha önce duyurmuştuk. Buna rağmen yeni sürümün en az, KDE Plasma 6.0.5, KDE Frameworks 6.2.0 ve KDE Gear 24.02.2 ile kullanıma sunulacağı düşünülüyor. KDE neon’un 20240523 sürümünün bu sürümlerle birlikte geleceği düşünülüyor. Otomatik bir QA içermeyen unstable versiyonu gibi, KDE uygulamalarının beta Git kollarından paketlerle gelen testing versiyonu da otomatik QA içermez.

Continue Reading →

KDE neon 20240523 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

Elive 3.8.42 Beta duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtım olan ve özelleştirilmiş Enlightenment 16 pencere yöneticisiyle yapılandırılmış bir live DVD olarak gelip, kolay bir sistem ve masaüstü yönetimi için bir kontrol merkezi sunan Elive‘in 3.8.42 Beta sürümü, Elive’ın kurucusu ve geliştiricisi olan Samuel F. Baggen tarafından duyuruldu. Elive ekibinin, 3.8.42 beta sürümünü duyurmaktan gurur duyduğu belirtilirken, bunun, Debian 12 Bookworm üzerine yapılandırılan büyük bir yükseltme olduğu ve bir süredir test edilmekte olduğu ifade ediliyor. Özellikle live modda geliştirilmiş performans ve kaynak kullanımıyla gelen sistem, daha olgun ve kullanışlı hale gelen BTRFS dosya sistemiyle geliyor ve artık şeffaf sıkıştırma özelliğiyle yükleyiciye bir seçenek olarak dahil edilmiş bulunuyor. Video oynatıcının artık çok daha iyi görünen bir GUI’ye sahip olduğu belirtilirken, Pulseaudio’nun, ses kartı bulunamazsa masaüstü başlangıcında kendisini otomatik olarak yeniden yapılandırdığı söyleniyor. Bu sürüm, kurulum için birçok hata düzeltmesi ve geliştirme içeriyor ve en yeni video kartları için hata düzeltmeleri ve destek sağlanmış bulunuyor. Broadcom kartlarının uyumluluk sürücülerinde önemli iyileştirmeler yapıldığı belirtilirken, ayrıca WPA3 bağlantıları için düzeltmeler de sağlanmış bulunuyor. Yeni sürüm, masaüstünde yeniden oturum açmaya gerek kalmadan sistemin otomatik güncelleme veya donanım gözlemcileri gibi özelliklerden yararlanmasına olanak tanıyan masaüstü Crontab entegrasyonuyla geliyor. Sistem; güncellenmiş Debian tabanı, yeni özelliklerle terminoloji ve iyileştirilmiş kararlılığa sahip çekirdeklerle geliyor. Elive 3.8.42 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Elive 3.8.42 Beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GhostBSD 24.04.1 duyuruldu

FreeBSD tabanlı ve TrueOS’a dayalı kullanıcı dostu bir dağıtım olan, evde ya da ofiste kullanımı kolay bir sistem sağlamayı amaçlayan; MATE ve XFCE gibi popüler hafif masaüstü ortamlarını destekleyen GhostBSD‘nin 24.04.1 sürümü duyuruldu. GhostBSD 24.04.1’in yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken, öncelikle bu sürüm için GhostBSD’nin geliştirilmesine yardımcı olan herkese teşekkür edilmek istendiği ifade edildi. Bunun, FreeBSD 14.0-STABLE tabanlı olarak gelen ikinci sürüm olduğu belirtilirken, birçok heyecan verici özellik, iyileştirme ve hata düzeltmesi içerdiği söyleniyor. FreeBSD 14.0-STABLE’dan miras alınarak kullanıcıların en son gelişmelere ve güvenlik güncellemelerine erişmesinin sağlandığı belirtilirken, yeni sürümün, kurulum sırasında oluşturulan kullanıcıya otomatik olarak yönetici ayrıcalıkları vererek kurulum sürecini kolaylaştırdığı söyleniyor. Ek olarak, kök kullanıcının artık yöneticiyle aynı şifreyi paylaştığı ve bunun da herhangi bir karışıklığı ortadan kaldırdığı ifade ediliyor. GhostBSD 24.04.1, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan çeşitli geliştirmeler ve yeni özellikler içerirken, gelecekteki yükleyici desteği ve basitleştirilmiş masaüstü yapılandırması ile sorunsuz bir yükleme süreci sağlanacağı söyleniyor. Windows uygulamalarının sorunsuz çalışması sağlanarak Wine uyumluluğuyla ilgili sorunların çözüldüğü belirtiliyor. GhostBSD 24.04.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GhostBSD 24.04.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linuxfx 11.4.6 duyuruldu

Otomatik donanım algılama ve yapılandırma özellikleri, popüler multimedya codec desteği ve aslında sezgisel bir KDE masaüstü kullanıcı arayüzü ile kullanıma sunulan, Brezilya kökenli ve Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan LinuxFX‘in 11.4.6 sürümü duyuruldu. Ubuntu 22.04 LTS‘ye (Jammy Jellyfish) dayalı olarak gelen yeni sürüm, KDE Plasma masaüstü ortamıyla kullanıma sunuluyor. Geliştirme ekibinin Linuxfx’in 11.4.6 sürümünü kullanıma sunmasının büyük bir mutluluk olduğu söyleniyor. Bu sürümün tüm sistem kitaplıklarını güncellediği, düzelttiği ve PowerToys sistem aracına çeşitli özellikler eklediği söyleniyor. Yeni PowerToys 14.2, Wine 9, Microsoft Copilot güncellemesiyle gelen sistem; ayrıca çekirdek güncellemesi içeriyor. Bu sürümün, beklenen tüm kararlılığı ve güvenliği getirdiği belirtiliyor. Yeni sürüm, aynı zamanda işletim sistemi ve uygulamalarına eksiksiz ve büyük bir güncelleme getiriyor. Sistemde, ayrıca bilgisayarda Android uygulamalarını çalıştırmaya izin veren bir Android alt sistemi bulunuyor. Linuxfx 11.4.6 hakkında bilgi edinmek için sürüm notları incelenebilir.

Continue Reading →

 

 

Linuxfx 11.4.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Alpine Linux 3.20.0 duyuruldu

x86 yönlendiriciler, güvenlik duvarları, VPN, VoIP kutuları ve sunucular için tasarlanan ve gelişmiş bir topluluğa hitap eden Alpine Linux‘un 3.20.0 sürümü duyuruldu. Alpine Linux projesinin, sistemin 3.20.0 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğu belirtilirken, sistemin resmi bulut kalıplarıyla kullanıma sunulduğu ifade ediliyor. GNOME ve KDE Plasma masaüstü ortamları ile kullanıma sunulan sistem, son derece güncel yazılımlar içeriyor. 6.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; GNOME 46 ve KDE Plasma 6 masaüstü ortamlarına dayalı olarak geliyor. Sistem ayrıca LLVM 18, Node.js (LTS) 20.10, Python 3.12, Ruby 3.3, Rust 1.78, Crystal 1.12, Go 1.22, Sway 1.9, .NET 8.0 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Alpine Linux 3.20.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Alpine Linux 3.20.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Damn Small Linux (DSL) 2024-rc4 duyuruldu

Debian ve Knoppix’i temel alan live bir CD Linux dağıtımı 12 yıllık bir aradan sonra (2012’den 2024’e kadar) Damn Small Linux olarak bilinen Damn Small Linux projesi, DSL projesi olarak yeniden başlatılmış bulunuyor. Dağıtımın artık 700 MB veya daha küçük live medyaya sığma hedefiyle (CD-ROM sürücülerinde kullanılabilmek için) Debian ve antiX’i temel aldığı belirtiliyor. Küçük boyutuna rağmen işlevsel ve kullanımı kolay bir masaüstüne sahip olmaya çalışan sistem, ofis yazılımı, e-posta istemcisi, PDF görüntüleyici, medya oynatıcıları ve FTP/SFTP istemcisini içeren neredeyse eksiksiz bir masaüstü paketine sahiptir. Damn Small Linux (DSL) projesinin, gelen Damn Small Linux 2024 sürümünün yeni bir geliştirme anlık kalıbını yayınladığı belirtilirken, Dillo web tarayıcısını güncelleyen yeni sürümün, bazı eksik simgeleri geri yüklediği ve dil desteğini geliştirdiği söyleniyor. Dillo derlenmiş ve çok daha gelişmiş 3.1.0 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Yükü ve görsel alanı azaltmak için hem Fluxbox hem de JWM menülerinden simgelerin kaldırıldığı; Almanca, Fransızca, İspanyolca Portekizce ve Brezilya Portekizcesi eklendiği söyleniyor. Damn Small Linux (DSL) 2024-rc4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Damn Small Linux (DSL) 2024-rc4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

CentOS Linux 9-20240520.0 “Stream” çıktı

Red Hat Enterprise Linux ile % 100 uyumlu bir GNU/Linux dağıtımı olan CentOS’un, Red Hat Enterprise Linux’un kaynak kodundan derlenen CentOS 9-20240520.0 “Stream” sürümü çıktı. Red Hat Enterprise Linux kaynak kodundan oluşturulan yeni sürümün duyurulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, sistemin, Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) her nokta sürümünü sağlayan sürekli dağıtımlı bir dağıtım olduğu belirtiliyor. Bir paket CentOS Stream’e resmi olarak tanıtılmadan önce, RHEL’e dahil edilmeye yönelik katı standartları karşıladığından emin olmak için bir dizi test ve kontrolden (hem otomatik hem de manuel) geçeceği belirtilirken, akış’ta yayınlanan güncellemelerin, RHEL’in bir şekilde yayınlanmamış küçük sürümünde yayınlanan güncellemelerle aynı olduğu, CentOS Steam’in, RHEL’in yukarı akışında olduğundan, RHEL’de dağıtılmak üzere tasarlanan uygulamalar için ideal bir ortam sunduğu belirtiliyor.

Continue Reading →

 

CentOS 9-20240520.0 “Stream” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0