Archive | GNU/Linux

Red Hat Enterprise Linux 9.4 duyuruldu

Red Hat, kapsamlı destek seçeneklerine sahip kurumsal sınıf bir Linux dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.4 sürümünü duyurdu.Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.4’ün kullanıma sunulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, bu sürümün, Python 3.12’yi ve SCAP güvenlik profili için özelleştirilmiş dosyaları bir plana ekleme yeteneğini sunduğu söyleniyor. Red Hat Enterprise Linux 9 işletim sistemi serisinin dördüncü güncellemesi olan Red Hat Enterprise Linux 9.4’ün genel kullanıma sunulduğunu duyurmaktan memnun olunduğu, yalnızca s390utils-core paketini kurmak için minimum RHEL kurulumu desteğiyle gelen yeni sürümün, Keylime sunucu bileşenlerini, doğrulayıcıyı ve kayıt şirketini yapılandırma yeteneği içerdiği söyleniyor. Bu sürüm aynı zamanda libkcapi kitaplığına hash-toplam hesaplamalarında hedef dosya adlarını belirtmek için yeni bir seçenek ekliyor. Ayrıca, Red Hat Enterprise Linux 9.4, glusterd SELinux modülünü ayrı bir glusterfs-selinux paketine taşıyor. OpenSSL için fips.so kitaplığını ayrı bir paket olarak sağlayan yeni sürüm, eBPF olanağını Linux çekirdeği 6.6 LTS’ye yeniden temellendiriyor. Red Hat Enterprise Linux 9.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Yeni Red Hat Enterprise Linux 9.4 sürümünün, indirme seçeneklerini ürün sayfasında bulabilmek mümkün.
0

AlmaLinux OS 9.4 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux‘un (RHEL) kaynak koduna dayalı olarak gelen ve topluluk odaklı bir proje olan AlmaLinux OS‘un “Seafoam Ocelot” kod adlı 9.4 sürümü, Eduard Abdullin tarafından duyuruldu. Projenin, AlmaLinux OS 9.4 sürümünü duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken; ISO kalıplarının Intel/AMD (x86_64), ARM64 (aarch64), IBM PowerPC (ppc64le) ve IBM Z (s390x) mimarilerinin tamamı için yansılarda mevcut olduğu ifade ediliyor. AlmaLinux 9.4 “Seafoam Ocelot”un kullanılabilirliğini duyurmaktan çok memnun olduğunu söyleyen Abdullin; AlmaLinux 9.4’ün, makine güvenliğini ve veri korumasını geliştirmeye yönelik güncellemeler sunduğunu ifade etti. Web konsolu ve sistem rollerindeki geliştirmelerin ek işlemleri otomatikleştirdiği ve karmaşık BT ortamlarında tutarlılığı desteklediği belirtilirken; yeni sürümün özelliklerinin, sistem kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini artırmayı, daha kolay kurtarma işlemlerini kolaylaştırmayı ve hibrit bulut ortamlarında sanal makinenin anlık görüntü yeteneklerini geliştirmeyi amaçladığı söyleniyor. AlmaLinux OS 9.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

AlmaLinux OS 9.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 2024.05 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı Polonya kökenli dağıtım SparkyLinux‘un 2024.05 sürümü duyuruldu. 6.6.13 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan ve Debian “trixie” ve Sparky “sisters” test depolarından güncellenmiş paketler sağlayan sistemin, 2024’teki ikinci güncellemesi olarak gelen yeni sürümde, 5 Mayıs 2024 itibarıyla tüm paketler Debian ve Sparky test depolarından yükseltilmiş bulunuyor. 6.7.12 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, Sparky depolarında 6.8.9, 6.6.30-LTS, 6.1.90-LTS, 5.15.158-LTS çekirdeklerini edinmenin mümkün olduğu belirtilirken, Firefox 115.10.0-ESR (Sparky depolarında 125.0.3), Thunderbird 115.10.1, LibreOffice 24.2.0 kullanıma sunuluyor. Grub 2.12 ile gelen sistemde, xfs ve btrfs dosya sistemleri yükleyiciye geri eklenmiş bulunuyor. Sparky CLI Installer’ın en son sürümünün, otomatik bölümlendirme seçeneği gibi birkaç değişiklik sağlayarak hedef sistemin biraz daha hızlı otomatik olarak ayarlanmasını sağladığı söyleniyor. Sparky 2024.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

SparkyLinux Sparky 2024.05 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreELEC 12.0.0 duyuruldu

Televizyon ve uzaktan kumanda ile kullanım için GNU/Linux, OSX, Windows, iOS ve Android yüklü aygıtlarda 10 metreye kadar bir kullanıcı arayüzü üzerinden özgür ve açık kaynak kodlu (GPL) bir medya oynatıcı olarak işlev gören ve Kodi‘nin 21.0 Omega sürümü ile kullanıma sunulan ve Raspberry Pi gibi ARM tabanlı bilgisayarları hedef alan LibreELEC’in 12.0.0 sürümü duyuruldu. LibreELEC 12.0.0; AMD ve Intel GPU’lar için Raspberry Pi 5 desteği ve HDR desteği ekliyor. LibreELEC, yeni cihazlar ve yeni özellikler için destek ekleyen büyük bir güncelleme olan sürüm 12.0.0’a güncellenmiş bulunuyor. 6.6 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; Raspberry Pi 5 tek kartlı bilgisayar desteği sunuyor. Son olarak LibreELEC 12.0.0; H.264 oynatma ve arama, HEVC oynatma ve arama, S905X/D ve S912 cihazlarında HEVC/VP9 ortamıyla HDR desteği gibi yeni özelliklerle, Amlogic S905, S905X/D ve S912 cihazlarına yönelik desteği iyileştiriyor. LibreELEC 12.0.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusu ya da değişiklikler sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

 

LibreELEC 12.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0