OSMC 2024.05-28 duyuruldu

En düşük sistemler için dahi en iyi performansı sergileyecek şekilde tasarlanan, Raspberry Pi ile kararlı bir şekilde çalışma becerisine sahip, neredeyse tüm cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışan ve eskiden Raspbmc adıyla bilinen Debian GNU/Linux tabanlı minimal bir GNU/Linux dağıtımı olan OSMC’nin 2024.05-28 sürümü duyuruldu. Nisan ayında Kodi 20.5’i getiren OSMC sürümünün ardından, Kodi 21.0 yapılarının yakın zamanda yayınlanmasının planlandığı belirtilirken; aslında, Kodi 21.0 desteğinin tamamladığı ve bunun, Kodi 20’nin son sürümü olacağı ifade ediliyor. Vero 4K / 4K + / V’de duraklattıktan sonra oynatmaya devam edememe sorununun düzeltildiği belirtilirken, DHCP sunucusu olmadığında Wi-Fi ve Ethernet’in manuel olarak yapılandırılmasını engelleyen bir sorun düzeltilmiş bulunuyor. Ağ bağlantısı olmadığında OSMC’nin ilk çalıştırma kılavuzundaki eksik paneller düzeltilirken, kullanıcı deneyiminin iyileştirildiği söyleniyor. Vero 4K / 4K + / V’de bekleme sırasında iyileştirilmiş sistem performansı sağlanırken, Raspberry Pi için My OSMC’de kullanılmayan VC1 ve MPEG2 codec ayarlarının kaldırıldığı bildiriliyor. Geliştirilmiş çeviriler için nasıl katkıda bulunulabileceğine ilişkin olarak buradan yararlanılabileceği söyleniyor. OSMC 2024.05-28 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OSMC 2024.05-28 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Parrot OS 6.1 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı, penetrasyon testleri için güvenliğe odaklanmış bir koleksiyonla gelen ve adli tıp, tersine mühendislik, hack, gizlilik, anonimlik, şifreleme çözümleri sunan İtalyan kökenli dağıtım Parrot Security OS‘un 6.1 sürümü duyuruldu. Parrot (eski adıyla Parrot Security OS) 6.1’i duyurmaktan gurur duyulduğu ifade edilirken, sürümün, dağıtımı daha performanslı ve daha güvenli hale getiren birçok iyileştirme ve güncelleme içerdiği belirtiliyor. Sürüm indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Sürümün; sudo parrot-upgrade ya da sudo apt update && sudo apt full-upgrade komutlarının 2 kez verilmesiyle güncellenebileceği ama yeni kurulumun önerildiği ifade ediliyor. Anonsurf 4.2 ile daha iyi anonimlik ve kullanıcı deneyimi için başlatıcı komut dosyasındaki iyileştirilmiş kararlılık özelliğiyle gelen sistem, burpsuite 2024.2.1.3 ve sqlmap 1.8.3 içeriyor. grub 2.12 ile gelen sistem, libreoffice 24.2, php8, Ruby 3.1 gibi güncel yazılımlar içeriyor. Raspberry Pi 5 desteğiyle gelen yeni sürüm, 6.6.28 Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bulunuyor. Parrot OS 6.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Parrot OS 6.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 14.1 duyuruldu

Serverlerin, masaüstü bilgisayar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 14.1 sürümü, sürüm takvimine uygun biçimde, Colin Percival tarafından duyuruldu. FreeBSD sürüm mühendisliği ekibinin, FreeBSD 14.1’in kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, bunun, gömülü platformlara güç sağlamak için kullanılan popüler işletim sisteminin en son kararlı sürümü olduğu söylendi. C kitaplığının artık gelişmiş performans için amd64’te dize ve bellek işlemlerinin SIMD uygulamalarına sahip olduğu belirtilirken, cihazın çalışırken takılması da dahil olmak üzere ses alt sisteminde iyileştirmeler yapıldığı ifade ediliyor. OpenStack ve birçok barındırıcıyla uyumlu ilk yerel cloud-init (yapılandırma sürücüsü) desteği sağlanan sistemde, OpenZFS, 2.2.4 sürümüne yükseltilmiş bulunuyor. FreeBSD 14.1 sürümünün artık amd64, i386, powerpc, powerpc64, powerpc64le, powerpcspe, armv7, aarch64 ve riscv64 mimarileri için mevcut olduğu belirtilirken; Clang/LLVM, 18.1.5 sürümüne yükseltilirken, OpenSSH’nin de 9.7p1 sürümüne yükseltildiği söyleniyor. Yeni FreeBSD destek modelini temel alan FreeBSD 14 sürüm serisinin, en az 31 Ocak 2026’ya kadar destekleneceği ifade ediliyor. FreeBSD 14.1 hakkında bilgi edinmek için bu sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

FreeBSD 14.1-RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Go (Golang) 1.22.4 ve Go 1.21.11 duyuruldu

Az dil özelliği ve kuralıyla esnek, hızlı, performanslı ve güçlü bir dil oluşturmak amacıyla geliştirilme işlemine başlanan Go (diğer adıyla Golang) programlama dilinin 1.22.4 ve Go 1.21.11 sürümleri duyuruldu. Go ekibinin, 1.22.4 ve Go 1.21.11 sürümlerini duyurmaktan mutluluk duyduğu söylenirken; bu sürümlerin, yeni özellikler ve iyileştirmelerle dolu olduğu belirtiliyor. Bunların, küçük nokta sürümler olduğunu belirtilirken, bunların, güvenlik politikasını izleyen 2 güvenlik düzeltmesini içerdiği söyleniyor. Sürümlerin yayınlanmasında emeği geçen herkese ve sorunları bildiren kişilere teşekkür edildiği ifade ediliyor. Go veya Golang 1.22.4 ve Go 1.21.11 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da 1.22.4 ve Go 1.21.11 GitHub sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Go (Golang) 1.22.4 ve Go 1.21.10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

WordPress 6.6 Beta 1 duyuruldu

WordPress’in 6.6 no’lu yeni seriden sürümünün ilk beta versiyonu duyuruldu. WordPress 6.6 Beta 1, wordpress.org’dan indirebilir durumda. WordPress 6.6 Beta 1’in indirilmeye ve test edilmeye hazır olduğunu belirtilirken, WordPress kurulumunda WordPress Beta tester eklentisinin kurulup etkinleştirilebileceği ve böylece WordPress 6.6 Beta 1’in test edilebileceğini; ayrıca, doğrudan indirme sayfasından Beta 1 sürümünün indirilip, elbet bir WordPress web sitesine yüklenebileceği söyleniyor. Bu arada 6.6’nın final sürümü için 16 Temmuz 2024’ün hedeflendiği belirtilirken, sürümdeki her şeyin olabilecek en iyi olmasını sağlamanın anahtarının sürümün test edilmesine yönelik katkılar olduğu söyleniyor. WordPress 6.6 Beta 1, editör için yaklaşık 97 geliştirme ve 101 hata düzeltmesi içeriyor. Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress 6.6 Beta 1’in bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. WordPress 6.6 Beta 1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

WordPress 6.6 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Voyager 24.04.1 duyuruldu

Voyager’in Xfce ve GNOME masaüstü ortamlarını içeren Voyager 24.04.1 sürümü duyuruldu. Voyager 24.04.1, herhangi bir güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek için resmi Ubuntu depoları ve yapıları etrafında inşa edilmiş bulunuyor. Bu sürümde, Gnome 46 ve Xfce 4.18 masaüstü ortamları kullanıcıyla buluşuyor. Bu sürümün 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandılmış bulunduğu söyleniyor. Ubuntu 24.04 “Noble Numbat” dağıtımını temel aldığı belirtilen sistem, 5 yıllık bir LTS sürüm olarak gelecek ve Nisan 2029 veya daha sonrasına kadar desteklenecek. Yeni koyu turuncu stil teması, gece modu, conky kontrolü, GNOME kabuk efektleri, switch Ubuntu, yedekleme, WINE, oyun ve tüm bilgisayar ihtiyaçları için seçilmiş GNOME uzantıları gibi kutudan çıktığı gibi entegre seçeneklerle gelen yeni sürüm, 23.10 sürümünden 24.04 sürümüne geçmek için bir yükseltme komut dosyası da içeriyor. Voyager 24.04.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Voyager 24.04.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Gnoppix Linux 24.5.15 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı olarak yolculuğa başlayan, bir Kali Linux tecrübesinden 2004’ten sonra yoluna Ubuntu tabanlı olarak devam eden Gnoppix‘in 24.5.15 no’lu sürümü duyuruldu. Gnoppix 24.5.15’i duyurmaktan heyecan duyulduğu ifade edilirken, yeni başlayanlar ve sıradan kullanıcılar için özgür ve topluluk odaklı Gnoppix Core’u ve optimum performans, ek özellikler ve iş desteği arayanlar için profesyonel düzeydeki Gnoppix PRO sürümünün tercih edilebilir olduğu belirtiliyor. Gnoppix’in Core sürümünün, tüm temel araçlarla, minimalist ve modern bir tasarımla birlikte geldiği ve yeni başlayanlar için uygun olduğunu belirtilirken, sistem, XFCE/LXDE masaüstü ortamının da aralarında bulunduğu bir dizi iyileştirme içeriyor. Gnoppix 24.5.15’in, geniş bir özellik ve uygulama yelpazesiyle kararlı ve güvenilir bir GNU/Linux dağıtımı isteyen kullanıcılar için mükemmel bir seçim olduğu belirtiliyor. GNU Genel Kamu Lisansı 2 veya daha yukarısı ile lisanslı olarak kullanıma sunulan sistem, %100 açık kaynak bir sistem olmayı arzuluyor. Yepyeni XFCE görünüm değiştiriciyle gelen sistemde, masaüstünü kolaylıkla dönüştürmenin mümkün olduğu belirtilirken, güvenle ince ayar yapılabileceği söyleniyor. Gnoppix GPT2 V 1.25 ile konuşma ve video etkileşimlerinin bir sonraki seviyeye taşınacağı belirtilirken, Gnoppix GPT2’nin daha da erişilebilir hale getirildiği söyleniyor. Ollama 0.1.38’e yükseltilirken, sistem, LXDE masaüstü ortamının genel beta sürümünü de duyuruyor. Bu beta sürümün test edilmesine yardımcı olunması isteniyor. Perplexity.ai tarafından desteklenen güçlü bir yeni nesil aramayı entegre ederek her zamankinden daha alakalı ve bilgilendirici yapay zeka odaklı sonuçlar sağlandığı ifade ediliyor. Gnoppix Linux 24.5.15 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Gnoppix 24.5 .15 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0