Calibre 7.12.0 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 7.12.0 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ile gelen yeni sürümde, harici kaynakların (resimler/stil sayfaları/vb.) indirme seçeneğine eklendiği belirtilirken, incelenen son kitaba geri dönmek için bir “önceki” düğmesinin eklendiği ifade ediliyor. EXIF ​​verilerini içeren ve Kindle kilit ekranında dönme hareketinin görüntülenmediği kapak resimlerini düzeltildiği söyleniyor. Calibre 7.12.0 hakkında bilgi edinmek için neler yeni sayfasını incelemek mümkün. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatları desteklenirken; GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlar üzerinde çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebiliyor. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir.

Continue Reading →

 

 

Calibre 7.12.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wayland 1.23.0 duyuruldu

Wayland’ın 1.23.0 sürümü, Simon Ser tarafından duyuruldu. Bu yeni sürümün, çok sayıda hata düzeltmesi ve protokol açıklamasının yanı sıra dahili bağlantı arabelleğinin boyutunu ayarlayan bir mekanizma içerdiği ifade ediliyor. Wayland tarayıcısının yalnızca numaralandırmalarla başlıklar oluşturması için bir numaralandırma başlığı modu edindiği belirtilirken, wayland-scanner’in artık sunucudaki numaralandırmalar için doğrulama işlevleri ürettiği söyleniyor. Bilindiği gibi, 1980’lerin Başında bir MIT mühendisi olan Bob Scheifler tarafından duyurulan X; bilgisayarlar için yeni grafik görüntüleme sistemiydi ve o günlerde büyük bir devrimi ifade ediyordu. Kısa sürede UNIX ve benzeri sistemlerde standart grafik arayüz olarak kullanılmaya başlanan ve hâlâ da kullanılmakta olan X; ağ üzerinde çalışmaya imkan veren ilk grafik görüntüleme sistemiydi. Zaman paylaşımlı bir sunucu üzerinde çalışan bir X sunucusu ağdaki istemciler tarafından kullanılabiliyordu. Zaten X, donanımdan bağımsız ve tamamen ağda hizmet verebilecek şekilde tasarlanmıştı. MIT yönetiminde ve Bob Scheifler liderliğinde geliştirilen X sunucusunun üstün olduğu ağ imkanları 90’lı yıllarda çoğunlukla kullanılmamaya başlandı. Ayrıca, X’in çok çeşitli donanımlara Linux ortamında nasıl erişim sağlayacağı da önemli bir sorun haline gelmişti. Bu, GNU/Linux dünyası için üzüntü vericiydi. Bu gelişmelere yönelik olarak, 2007 yılında Thomas Hellstrom, Eric Anholt ve Dave Airlie tarafından geliştirilen TTM (Translation Table Maps) adını verilen bir önbellekleme sistemi kullanılmaya başlandı. Böylelikle uygulamalar grafik verilerin işlenmesi için beklemek zorunda kalmayacak ve hızlanacaklardı. Wayland 1.23.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 


Bu, kuşkusuz, GNU/Linux çevrelerinde memnunlukla karşılandı. Sonuç olarak, tüm Linux grafik sürücülerinin kullanabileceği bir bellek yönetim sistemi kullanılabilir olmuştu. Ancak, açık kaynak kodlu Linux grafik sürücülerinin basit API’lere ihtiyaç duymasına karşılık; TTM çok büyük bir kod yığınıydı. Buna ilişkin olarak, 2008 yılında Reenter Keith Packard ve Eric Anholt’un da yardımıyla TTM için yeni bir API yazıldı. GEM (Graphics Execution Manager) adı verilen bu yapı; mevcut Kernel fonksiyonlarını kullanacak şekilde değiştirilip küçültülmüştü. Ancak asıl sorun; OpenGL, Qt ve Gtk+ gibi büyük boyutlu kütüphaneler ile kernel arasındaki ilişkide X’in modern grafik ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını gösteriyordu. Bu aşamada, bir yazılım mühendisi olan AIGLX’in yazarı Kristian Høgsberg, grafik çıktılarının doğrudan Kernel’e gönderileceği, uygulamaların doğrudan GPU’ya ulaşabileceği bir tasarıma girişmişti. Kısa sürede temel kütüphaneleri yazmaya başlayan ve çok kısa bir süre içinde, az çok çalışan bir sunucu geliştirmeyi başaran Høgsberg’in X sunucusuna hiçbir bağımlılığı olmayan bir son işlem API’si kullanan yazılımının adı: Wayland idi. Konu, phoronix.com‘un haberi ile duyuruldu. Henüz çok taze bir proje olan Wayland’ın kaynak kodları da internette yerini aldı. Wayland, küçük gömülü sistemler, cep telefonları ya da küçük oyuncaklarda dahi çalışabilecek kadar hafif biçimde tasarlanıyordu. Høgsberg, geriye dönük uyumluluğu sağlamak için X sunucusunun Wayland’ın bir istemcisi konumunda çalışabilmesine olanak sağlamıştı. Wayland günümüzde Kernel’de bulunan GEM, evdev (input drivers) ve kms (kernel mode switching) teknolojilerini ve DRI2 (Direct Rendering Infrastructure) kullanıyor. Intel ve RedHat tarafından desteklenen bu yeni teknoloji, X için çözülmesi zor görünen pek çok geleneksel sorunu çözmeye yaklaşmış görünüyor. Intel, sürücülerinin Wayland ile daha performanslı çalışmasını sağlamak için projeye, Wayland geliştiricilerini kiralayacak kadar büyük destek sunuyor. Wayland 1.23.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ruby 3.3.2 duyuruldu

Ruby programlama dilinin 3.3.2 sürümü duyuruldu. Ruby 3.3.2’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, sürümün; birçok özellik ve performans iyileştirmesi eklediği ifade ediliyor. Bu sürümün, özellikle güvenlik düzeltmeleri içerdiği belirtilirken; Ruby’nin resmi web sitesi ruby-lang.org’un, Datadog OSS topluluk desteği tarafından izlenmek üzere Datadog’u benimsediğini duyurmaktan heyecan duyulduğu ifade ediliyor. REXML gem’de bir DoS güvenlik açığı olduğu ve bu güvenlik açığına CVE-2024-35176 CVE tanımlayıcısının atandığı bildiriliyor. Bunun için, REXML gem’i yükseltmenin önemli olduğu söyleniyor. Nesne yönelimli bir programlama dili olan Ruby; Unix türevleri dışında Windows, Mac OS X, BeOS, Amiga, OS/2, Symbian gibi hemen hemen tüm platformlarda çalışabilen; GPL ile lisanslanmış, özgür bir yazılımdır. WASI (WebAssembly Sistem Arayüzü), bu tür kullanım durumları için tasarlanmıştır. Bu tür uygulamaların işletim sistemleriyle iletişim kurması gerekse de WebAssembly, sistem arabirimi olmayan bir sanal makinede de çalışır. WASI bunu standartlaştırır. Ruby 3.3.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Ruby 3.3.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Absolute Linux 20240602 duyuruldu

Slackware tabanlı hafif bir masaüstü dağıtımı olan ve IceWM pencere yöneticisini kullanan, güncel Slackware ağacının güncellemeleri ile gelen Absolute Linux’un 20240602 sürümü duyuruldu. Sürüme ait ISO kalıpları indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Olağan şartlarda, Paul Sherman tarafından duyurusu yapılan dağıtımın bu sürümüne ait haberler sayfasında kısa bir içerik bulunuyor. Bunun, gecikmiş bir güncelleme sürümü olduğu ifade edilirken, işlevsellik/arayüzün değişmediği ama çok sayıda uygulama ve kütüphanenin güncellendiği, sistemin çok iyi bir görünüm arzettiği söyleniyor. Absolute Linux 20240602 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Absolute Linux 20240602 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü duyuruldu

LibreOffice’in yeni ana sürümü, yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan yeni sürüm LibreOffice 24.2.4 topluluk topluluk sürümü duyuruldu. Sürüm, 24.2.4 sürüm takviminde belirtilen tarihe uygun biçimde Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarılan LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Windows (Intel, AMD ve ARM), macOS (Apple ve Intel) ve GNU/Linux için yansılarda yerini alan yeni sürümler, yeni numaralandırma şemasıyla gelen LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümünün kullanıcıların LibreOffice kurulumlarını güncel tutmalarına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Sürüme https://www.libreoffice.org/download adresinden hemen ulaşılabileceği belirtiliyor. Tüm LibreOffice kullanıcılarının, iyileştirmelerden yararlanmak için mevcut sürümlerini mümkün olan en kısa sürede güncellemeleri teşvik ediliyor. LibreOffice’in diğer ofis paketlerine göre en büyük avantajının, tüm ortamlar için tek bir yazılım platformu olan LibreOffice teknoloji motoru içeriyor olması olduğu belirtilirken; otomatik kurtarma bilgilerini kaydet’in varsayılan olarak etkin olduğu ve her zaman yedek kopyalar oluşturduğu belirtiliyor. LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

 

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.2.4 sürümünü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ALT Linux 11 (testing) duyuruldu

2001’de Mandrake‘den çatallanarak  iki büyük Rus özgür yazılım projesinin birleşmesiyle ortaya çıkan ve 2008’de gelişmiş büyük bir organizasyon haline gelen ALT Linux’un 11 (testing) sürümü, Maria Fokanova tarafından duyuruldu. Rusça konuşanlar için bağımsız bir dağıtımın birden fazla sürümünü üreten bir proje olan ALT Linux’un en son sürümü olan sürüm 11’in (testing) multilib desteğinin x86_64 deposunda kalacağını belirten Fokanova; sürümün, test etme ve dağıtım için tasarlandığını söyledi. Entegre çözümlerin her düzeyde güncellenmesi ve desteklenmesinin kararlaştırıldığını belirten Fokanova; sürümün, Basealt Ltd. tarafından desteklenen ALT Linux ekibi tarafından oluşturulup ve geliştirildiğini söyledi. Onbirinci platformun, sistemin işleyişine ilişkin çözümler içerdiğini söyleyen Fokanova; Active Directory, özel altyapıdan geçiş ve diğerlerinin gündemde olduğunu ifade etti. Sistemde 6.1, 6.6, 3.10 (OpenVZ) Linux çekirdeklerinin kullanıldığını belirten Fokanova; Systemd 255.6, Glibc 2.38 ve bir dizi GCC derleyicisi 13.2, 12.3 ve 11.4’ün sistem ortamı için sağlandığını ifade etti. Ağ hizmetleri ve bağlantıların da güncellendiğini belirten Fokanova; NetworkManager sürüm 1.46, nginx 1.24, Apache httpd 2.4, sonek 3.8 dışında, çok işlevli DNS sunucusunun BIND 9.18’e güncellendiğini söyledi. GNOME 46, KDE 5.116, MATE 1.28, Xfce 4.18 masaüstü ortamlarıyla kullanılabilen sistem; Rust 1.78, Python 3.12 ve 2.7, LLVM araç setleri 17 ve 18 sürümleri, Perl yorumlayıcısı 5.38 ve 1.85’e güncellenen C++ kütüphaneleri seti içeriyor. ALT Linux 11 (testing) hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

ALT Linux 11 (testing) edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

WordPress 6.5.4 duyuruldu

WordPress’in 6.5.4 no’lu bakım ve güvenlik sürümü, Aaron Jorbin tarafından duyuruldu. WordPress 6.5.4, wordpress.org’dan indirebilir durumda.Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress 6.5.4 güvenlik ve bakım sürümünde Core’da 5 hata düzeltmesi bulunuyor. 6.5.4’ün, WordPress 6.5’in dördüncü küçük sürümü olduğu söyleniyor. Bu bir güvenlik sürümü olduğundan sitelerin hemen güncellenmesi öneriliyor. WordPress 6.5.4’ün wordpress.org’dan indirebileceği veya WordPress kontrol paneli ziyaret edilip “güncellemeler”e ve ardından “şimdi güncelle”ye tıklanabileceği söyleniyor. WordPress 6.5.4’ün kısa süreli bir sürüm olduğu, bir sonraki büyük sürümün, Temmuz 2024 için planlanan 6.6 sürümü olacağı ifade ediliyor. Bu sürüm Tonya Mork, Colin Stewart ve Aaron Jorbin tarafından yönetilmiş bulunuyor. WordPress 6.5.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

WordPress 6.5.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0