XWayland 24.1.0 duyuruldu

Wayland altında çalışan bir X sunucusu olan XWayland’ın 24.1.0 sürümü, Olivier Fourdan tarafından duyuruldu. Xwayland 24.1.0’ı duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Fourdan; bu sürümün, günümüz güvenliğinde bildirilen sorunlara yönelik düzeltmeler içerdiğini ifade etti. Ek olarak, önceki sürümde tanıtılan birkaç gerilemenin de düzeltildiği ve EI ile XTEST emülasyonu için bir düzeltme yapıldığı belirtiliyor.  ResizeWindow işleyicisinin geri yüklendiği ifade edilirken, XRandR emülasyonunu ResizeWindow kancasına taşındığı söyleniyor. XWayland 24.1.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

XWayland 24.1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

4MLinux 46.0-beta duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, mini sunucu (inetd daemon kullanılarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 46.0-beta sürümü duyuruldu. Her zaman olduğu gibi, yeni ana sürümde bazı yeni özellikler yer aldığı belirtiliyor. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Temel olarak, geliştirmenin bu aşamasında 4MLinux BETA’nın, 4MLinux STABLE ile aynı özelliklere sahip olduğu belirtilirken, ancak bunun, çok sayıda güncel paket sağladığı söyleniyor. Kararlı sürümün, Temmuz 2024‘te çıkarılması planlanıyor. 4MLinux 46.0-beta hakkında bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

4MLinux 46.0-beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 127 Beta 3 çıktı

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 126.0 sürümü duyuruldu. Topluluk üyeleri, Mozilla Firefox’un 127 sürümü üzerinde çalışmaya başlamış bulunuyor. Mozilla Firefox 127 Beta 3 hakkında bilgi edinmek için okuyabileceğiniz sürüm notları ne yazık ki yayımlanmadı. Bu nedenle, yeni sürüm hakkında bilgi edinme olanağı yok. Ancak, bunun bir test sürümü olduğu ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği belirtiliyor. Bu arada, her şeye karşın, sürüm hakkında buglisti inceleyerek bilgi edinmek mümkün. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 127 Beta 3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240518 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleşmiş 20240518 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

 

Calculate Linux 20240518 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 14.1-BETA3 çıktı

Serverlerin, masaüstü bilgisayar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 14.1-BETA3 sürümü, sürüm takvimine uygun biçimde çıkarıldı. FreeBSD sürüm mühendisliği ekibinin, FreeBSD 14.1-BETA3’nin kullanıma sunmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, bunun, 14.1 serisinin yeni test sürümü olduğu söylendi. Yeni FreeBSD geliştirme dalı kurulumu ISO’larının ve sanal makine disk kalıplarının FreeBSD yansılarına yüklendiğini belirtilirken, sistemin, yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği söyleniyor. FreeBSD 14.1’in sürüm takvimi de yayımlanarak kullanıcıya sunuldu. FreeBSD 14.1-BETA3 hakkında fikir edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

FreeBSD 14.1-BETA3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Pgpool-II 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 duyuruldu

PostgreSQL sunucuları ile PostgreSQL veritabanı istemcisi arasında çalışan bir ara katman yazılımı olan Pgpool-II‘nin 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 sürümleri duyuruldu. Yazılım, PostgreSQL’e bağlantı havuzu, yük dengeleme, otomatik yük devretme ve daha fazlası dahil olmak üzere yararlı özellikler eklemek için bir araç olarak kullanıma sunuluyor. Pgpool Global Development Group, Pgpool-II’nin 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 sürümlerini duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, bu sürümün amacının, PostgreSQL’e yararlı özellikler eklemek ve PostgreSQL 14 için paketler sağlamak olarak ifade ediliyor. BSD ve MIT’e benzer bir lisans altında dağıtılan yazılım; bağlantıları PostgreSQL sunucularına kaydeder ve aynı özelliklere (yani kullanıcı adı, veritabanı, protokol sürümü) sahip yeni bir bağlantı geldiğinde bunları yeniden kullanır. Pgpool-II, birden çok PostgreSQL sunucusunu yönetebilir. Pgpool-II’nin 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Pgpool-II’nin 4.5.2, 4.4.7, 4.3.10, 4.2.17 ve 4.1.20 sürümlerini edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Liya GNULinux 1.0 duyuruldu

Arch Linux tabanlı, yuvarlanan bir dağıtım olan Liya GNULinux‘un 1.0 sürümü duyuruldu. Liya GNULinux 1.0 Rehana’yı duyurmaktan gurur duyduklarını açıklayan geliştirici ekip, sürümün yeni bir logoyla geldiğini ifade etti. Cinnamon masaüstü ortamını kullanan, Pamac grafik paket yöneticisiyle gelen ve OnlyOffice kullanan sistem; Liya için bir güncelleme aracı olan Alpana ile geliyor. Ne zaman yeni bir sürüm yayınlansa, terminalde liya-update komutunu yazmanın yeterli olduğu belirtilirken, sistemin, tam bir 32 bit desteği sunduğu ifade ediliyor. Cinnamon 6.0.4’e güncellenen sistem, calamares-qt5 3.3.5 içeriyor. Liya GNULinux 1.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Liya GNULinux 1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0