Oracle Linux 9.4 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak paketleri kullanılarak inşa edilen ve  Oracle’ın desteklediği bir GNU/Linux dağıtımı olan Oracle Linux‘un 9.4 sürümü, Simon Coter tarafından duyuruldu. Oracle Linux 9.4 sürümünün kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Coter; sürümün birçok yeni özellik, geliştirme ve değişiklik sunan önemli bir sürüm olduğunu ve Red Hat Enterprise Linux 9 Update 4 kaynak kodundan oluşturulan ve en yeni Unbreakable Enterprise Kernel Sürüm 7 Güncelleme 2 (UEK) ile birlikte geldiği ve Red Hat Uyumlu Çekirdek (RHCK) paketleri içerdiği ifade ediliyor. Python 3.12 serisi paketlerin aynı sistem üzerinde Python 3.9 ve Python 3.11 ile paralel olarak kurulabileceği hatırlatılırken, güncellenmiş GCC araç seti 13 ile gelen yeni sürümde, NGINX 1.24 web ve proxy sunucusu, Ruby 3.3.0, PostgreSQL 16, LLVM araç seti 17.0.6, Rust araç seti 1.75.0 ve Go araç seti 1.21.0 yer alıyor. Oracle Linux 9.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için bu sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını incelemek mümkün.

Continue Reading →

 

Oracle Linux 9.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Türkçe Linux’u gördünüz mü?

Türkçe Linux, linuxjourney.com baz alınarak Ali Can Gündüz tarafından derlenmiş bir platform. Kaynak, destek olmayı bıraktığı için Türkçe dilinde içerik katkısı sağlamak amacıyla çevirildiği ve herhangi bir kâr amacı güdülmediği söyleniyor. GNU/Linux, açık kaynak projeler, programlama, sistem yönetimi gibi çeşitli alanlarda yararlı bilgiler veriliyor. Ali Can Gündüz, herhangi bir sorusu olan kişinin, bunu, kendi Twitter hesabına ya da LinuxEvi derneği topluluğu sayfasına bildirebileceğini ifade ediyor. LinuxEvi derneği topluluğu sayfası da benzer bir işlev görüyor. GNU/Linux, açık kaynak projeler, programlama, sistem yönetimi gibi çeşitli yararlı kategoriler içeriyor. İncelemenizi öneririm.

0

Vulkan 1.3.285 duyuruldu

Düşük maliyetli ve çapraz platform 3D grafik ve işlem API’si Vulkan’ın yeni 1.3.285 sürümü, hem Khronos grubu tarafından, hem de GitHub üzerinde Jon Leech tarafından duyuruldu. Yüksek performanslı grafik, bilgi işlem ve video API’sine yönelik en yeni spesifikasyon güncellemesi olarak duyurulan yeni sürüm, her zamanki teknik özellik düzeltmeleri ve açıklamalarıyla  geliyor. AMD’nin Mantle’ı rafa kaldırmasıyla eş zamanlı olarak duyurulan Vulkan, OpenGL’nin devamı olan glNext API’sini geliştiren Khronos Group tarafından 2015’te açıklanmıştır. AMD’nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiş olan Vulkan, OpenGL gibi, yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunar. Vulkan 1.3.285 hakkında bilgiyi GitHub sayfasında ya da khronos.org‘da ya da burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Vulkan 1.3.285 edinme linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

0

Rust 1.78.0 Linux çekirdeği için duyuruldu

İlkin Mozilla çalışanı Graydon Hoare tarafından kişisel bir proje olarak geliştirilmeye başlanan; 2009’da Mozilla’nın sponsor olmasıyla günümüzde Mozilla Research tarafından geliştirilmeye devam edilen bir programlama dili olan Rust’un 1.78.0 sürümü duyuruldu. Rust ekibinin, Rust’un yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Rust’un, herkesin güvenilir ve verimli yazılım geliştirmesine olanak tanıyan bir programlama dili olduğu belirtiliyor. Bu sürümün, nispeten küçük olduğu, ancak her zaman olduğu gibi, artan iyileştirmelerin bile daha büyük bir bütüne yol açtığı ifade ediliyor. Rustup aracılığıyla yüklenmiş eski bir Rust sürümüne sahip olanların rustup update stable komutuyla kolaylıkla Rust 1.78.0’ı edinebilecekleri söyleniyor. Rust’un katmanlı platform desteği hakkında daha fazla bilgi için Rust’un platform destek sayfasına bakılması isteniyor. Rust’un en ilginç özelliği, tam anlamıyla orjinal bir dil olmaması, diğer dillerin iyi özelliklerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan melez bir dil olmasıdır. Sözgelimi C++ dilinin hafıza referanslama ve destructor özellikleri, SML’in veri yapıları, Python lexer sistemi gibi özellikler Rust’un bünyesinde bir araya gelmiştir. Rust 1.78.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ya da GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Rust 1.78.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Endless OS 6.0.0 duyuruldu

GNOME 3’ten çatallanmış özelleştirilmiş bir masaüstü ortamı kullanarak, basitleştirilmiş ve düzenli bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaç edinen Debian GNU/Linux tabanlı Endless OS‘nin x86_64 ve arm64 (Raspberry Pi dahil) için önemli bir yükseltmesi olan 6.0.0 sürümü, Will Thompson tarafından duyuruldu. Yeni sürümün, yenilenmiş bir masaüstü deneyimi, birden fazla çalışma alanı ve tamamen yeni bir uygulama merkezi ile kullanıma sunulduğunu belirten Thompson; Endless OS 5 veya önceki bir sürümü çalıştıran cihazların, önce yine kısa süre önce piyasaya sürülen Endless OS 5.1.3’e, ardından Endless OS 6.0.0’a yükseltileceği belirtiliyor. Bazen ileri düzey kullanıcıların, yükseltmeyi etkinleştirmek için etkilenen cihazın BIOS’undaki bir yapılandırma ayarını değiştirebileceği ifade ediliyor. Endless OS 6.0.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Endless OS 6.0.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mabox Linux 24.05 çıktı

Manjaro Linux‘a dayalı olarak kullanıma hazır olacak şekilde önceden yapılandırılmış ve özelleştirilmiş bir Openbox pencere yöneticisiyle gelen Mabox Linux‘un 24.05 sürümü çıktı. Bazı eski donanımlar için iyi bir seçim olabilecek LTS çekirdek sürümünün Tint2 paneli ve Jgmenu ile ileri düzey kullanıcılara inanılmaz yetenekler ve özelleştirme seçenekleri sunmasıyla biliniyor. Tint2 panelinin benzersiz özelliklerinden birinin, kullanıcının kendi eylemlerini (komutlar veya komut dosyaları) sol, orta veya sağ tıklama, panel öğeleri üzerinde fare tekerleği yukarı veya aşağı gibi olaylara bağlamak için Mabox’taki Conky, başka hiçbir GNU/Linux dağıtımında bulunamayacak ek özelliklerle donatılmış bulunuyor. Ayrıca, Jgmenu, mükemmel yapıştırıcı Bash komut dosyalarının eklenmesiyle kullanılıyor. Masaüstünün birçok öğesinin renklerini kolayca ve rahatça ayarlamaya izin veren bir dizi komut dosyası içeren sistem; aynı zamanda Conky setini ve kolay pozisyon değişikliğini yönetme özelliğini sunuyor. CrunchBang Linux’tan ilham alarak, BunsenLabs yardımcı programlarını kullanan sistemde, bazı XFCE ve LXDE bileşenleri de kullanılıyor. Mabox Linux 24.05 hakkında bilgi edinmek için pkgs.txt dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Mabox Linux 24.05 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.3 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.3 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0