Garuda Linux 240428 duyruldu

Arch Linux’a dayalı olarak gelen ama Arch Linux‘tan farklı olarak, kolay kurulum için bir grafik yükleyici (Calamares) ve sistemi yönetmek için diğer gelişmiş grafik araçları ile birlikte gelen Garuda Linux‘un 240428 sürümü duyuruldu. “Bird of Prey” olarak adlandırılan yeni sürümde, basit ve temiz bir giriş deneyimi için Greetd selamlayıcısının ReGreet olarak değiştirildiği ifade ediliyor. Cinnamon’dan GNOME ve XFCE’ye, KDE Pasma’dan LXQt’ye kadar çok çeşitli masaüstü ortamlarıyla birlikte kullanıma sunulan sistemde, Calamares teması ve slaytlarının güncellendiği söyleniyor. Birçok performans artırıcı ince ayar içeren performans odaklı bir dağıtım olan Garuda Linux, özel bellek yönetim yazılımı ile birlikte bir performans CPU yöneticisi olan zram’ı kullanıyor. Garuda Linux 240428 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Garuda Linux 240428 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

RISC OS 5.30 duyuruldu

Geliştirici ve kullanıcılardan oluşan bir topluluk tarafından test edilerek Raspberry Pi tek kart bilgisayarlar için kullanıma sunulan hızlı, kompakt ve verimli ve ilk olarak 1987 yılında Acorn Computers Ltd tarafından tasarlanan, bağımsız olarak geliştirilen bilgisayar işletim sisteminin en son kararlı sürümü olan RISC OS 5.30 sürümü, Steve Revill tarafından duyuruldu. İngiltere’nin Cambridge şehrinde, Acorn Computers Ltd. tarafından ve yeni Archimedes kişisel bilgisayar serisinde kullanılmak üzere tasarlanan bir sistem olan RISC OS; özellikle ARM yonga seti üzerinde çalışacak şekilde yapılandırılmıştır. UNIX, Linux veya mevcut herhangi bir sisteme dayalı olarak geliştirilmeyen sistem, yüzlerce düzeltme ve iyileştirmelerle geliyor. RISC OS 5.30’un artık kriterleri karşılayan veya aşan yedi platform için mevcut olduğunu duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken, IGEPv5 donanım tasarımıyla en yaygın olarak kullanılan OMAP5’in, ilk kez, video sürücüsünde daha önce yaşanan engelleme sorununu çözdükten sonra kararlı bir sürüme geçtiği bildiriliyor. ISC OS 5’in her yeni sürümünün önceki sağlam temellerin üzerine inşa edilmeye devam ettiği söyleniyor. Açık kaynak web tarayıcısı NetSurf’ün en son sürümü 3.11 ile gelen sistem; Pi, Beagleboard ve Pandaboard için önceden görüntülenmiş mikro SD kartların yanı sıra Risc PC/A7000/A7000+ için fiziksel ROM’lar da sunuyor. RISC OS 5.30 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

RISC OS 5.30 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Voyager 24.04 duyuruldu

Voyager’in Xfce ve GNOME masaüstü ortamlarını içeren Voyager 24.04 sürümü duyuruldu. Voyager 24.04, herhangi bir güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek için resmi Ubuntu depoları ve yapıları etrafında inşa edilmiş bulunuyor. Bu sürümün 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandılmış bulunduğu söyleniyor. Ubuntu 24.04 “Noble Numbat” dağıtımını temel aldığı belirtilen sistem, 5 yıllık bir LTS sürüm olarak gelecek ve Nisan 2029’a kadar desteklenecek. Yeni koyu turuncu stil teması, gece modu, conky kontrolü, GNOME kabuk efektleri, switch Ubuntu, yedekleme, WINE, oyun ve tüm bilgisayar ihtiyaçları için seçilmiş GNOME uzantıları gibi kutudan çıktığı gibi entegre seçeneklerle gelen yeni sürüm, 23.10 sürümünden 24.04 sürümüne geçmek için bir yükseltme komut dosyası da içeriyor. Voyager 24.04 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

Voyager 24.04 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240426 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleşmiş 20240426 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinmiş bulunuyor.

Continue Reading →

 

Calculate Linux 20240426 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine 204 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in 204 no’lu sayısı duyuruldu. Yeni sayı; Command & Conquer, How-To : Python, Stable Diffusion and Latex, Graphics : Inkscape, Review : Ubuntu Budgie 23.10 and Wubuntu, UbPorts Touch, My Story : balena Etcher, Ubuntu Games – Shattered Pixel Dungeon, News, Micro This, Q&A, The Daily Waddle and more gibi konu başlıklarıyla geliyor. Full Circle Magazine 204’ün içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

 

Full Circle Magazine Weekly News 204 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu 24.04 LTS duyuruldu

Ubuntu’nun “Noble Numbat” kod adlı 24.04 LTS sürümü, Utkarsh Gupta tarafından duyuruldu. Ubuntu ekibinin, 24.04 LTS‘nin duyurulmasından memnun olduğu ifade edilirken, en yeni ve en büyük açık kaynak teknolojilerin yüksek kaliteli ve kullanımı kolay GNU/Linux dağıtımı altında sunulması için üretilen sistemin, yeni özellikler içerdiği ifade ediliyor. ZFS desteği ve GNOME 46 ile birlikte Subiquity sistem yükleyicisini tanıtan sistem, 10. uzun süreli desteklenen sürüm oluyor ve performans mühendisliği, kurumsal güvenlik ve geliştirici deneyiminde yeni bir standart belirliyor. Ubuntu masaüstü Subiquity yükleyicisini ilk kez bir LTS’ye getirdiği belirtilirken, yükleyicinin, yenilenmiş bir kullanıcı deneyimine ve varsayılan olarak minimum kuruluma ek olarak artık ZFS ve TPM tabanlı tam disk şifrelemesi için deneysel destek ve otomatik kurulum yapılandırmalarını içe aktarma yeteneğini içerdiği söyleniyor. 24.04 LTS, ZFS desteği ve GNOME 46 ile birlikte Subiquity sistem yükleyicisini sunuyor. Elbette ki böylece; Ubuntu’nun diğer versiyonları Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, UbuntuKylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity ve Xubuntu’nun da 24.04 sürümleri duyurulmuş oldu. Ubuntu 24.04 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. 

Continue Reading →

0

Audacity 3.5.1 duyuruldu

Windows®, Mac®, GNU/Linux® ve diğer işletim sistemleriyle kullanılabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme, kaydetme yazılımı olan Audacity’nin 3.5.1 sürümü, Vitaly Sverchinsky tarafından duyuruldu. Bunun, bir düzeltme sürümü olduğu belirtilirken, macOS 11 ve daha eski sürümlerdeki başlatma sırasında oluşan çökmenin düzeltildiği, güncelleme bildiriminin yayın sürümleri yerine alfa sürümlerini aramasının düzeltildiği, ayrıca, birden fazla dosyada makro kullanıldığında meydana gelen donmanın düzeltildiği söyleniyor. Audacity ile canlı ses kaydı yapabilir; WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 ya da Ogg Vorbis ses dosyalarını düzenleyebilir; kaset ve kayıtları sayısal kayıt ya da CD biçimine dönüştürebilir; sesleri kesebilir, kopyalayabilir, ekleyebilir ya da karıştırabilir; bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz. Audacity 3.5.1 hakkında bilgi sahibi olmak için sürümler ya da değişiklik sayfalarını incelemek mümkündür.

Continue Reading →

 

Audacity bir grup gönüllü tarafından geliştirilmiş ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında yayınlanan özgür ve ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Audacity projesinin geliştirilmesini desteklemek için yapılan bağışlar memnuniyetle kabul edilmektedir. Audacity 3.5.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0