LLVM 18.1.6 duyuruldu

2000 yılında University of Illinois’de dinamik derleme ve performans optimizasyonları araştırmalarına yönelik olarak başlatılan ve C++ ile geliştirilen LLVM‘nin (Low Level Virtual Machine) 18.1.6 sürümü duyuruldu. Gönüllülerin LLVM projesi için yüklenecek ikili dosyalar oluşturduğu belirtilirken, bu ikili dosyaları test etmek ve oluşturmak için zamanları olanların desteğine ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. LLVM projesindeki kod, “LLVM istisnalarıyla birlikte Apache 2.0 Lisansı” kapsamında lisanslanmış bulunuyor. LLVM Çekirdek kitaplıkları iyi belgelenmiştir ve LLVM’yi bir optimize edici ve kod oluşturucu olarak kullanmak için kendi dilinizi icat etmek (veya mevcut bir derleyiciyi bağlamak) özellikle kolay bir işlem olmaktadır.University of Illinois/NCSA Lisansı ile açık kaynak kodlu olarak geliştirilen projeye özellikle Apple, Google, ARM, Sony ve Intel ciddi katkı sunuyor. Richard Stallman‘ın özgürlük konusunda yazılıma bir itirazı var.  LLVM 18.1.6 hakkında bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

LLVM 18.1.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LyX 2.3.8 duyuruldu

Yüksek çıktı kalitesine gereksinim duyan kullanıcılar için önemli bir seçenek olan LyX‘in 2.3.7 sürümü duyuruldu. LyX 2.3.8’in yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, bunun, 2.3.x serisinin sekizinci bakım sürümü olduğu ve kararlı sürümümü daha güvenilir ve daha kararlı hale getirmek için devam eden çabaların sonucu olarak doğduğu ifade ediliyor. Bu sürümde birçok hata düzeltildiği belirtilirken, tüm kullanıcıların bu sürüme yükseltmeye teşvik edildiği ifade ediliyor. Bir “gördüğün anlatmak istediğindir” (“What You See Is What You MEAN” türü metin editörü olan LyX; belgelerin yapısı üzerinde (görünüşü değil) yazım tabanlı bir yaklaşımla değişiklik yapabilmeyi olanaklı kılan bir belge işleyicidir. LyX projesi, Matthias Ettrich’in 1995 yılında Lyrix diye adlandırılan bir program geliştirmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra, USENET üzerinden duyurulmuş ve büyük dikkat toplayıp yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Başlangıç sürümlerinden hemen sonra, başka bir yazılım adına tescilli olduğu ortaya çıkan Lyrix adı, LyX olarak değiştirilmiştir. LyX adının tercih edilmesinin sebebi, Lyrix dosyalarının uzantısının .lyx olmasıdır. Özgür bir yazılım olan LyX; GPL lisansı altında dağıtılmaktadır ve arka planda, yine GPL lisansı altında yayımlanan belgeleri şekillendiren bir dil olan LateX ile çalışır. LaTeX’in öyküsü Donald E. Knuth ile başlar. 1977’de tanınmış ünlü “Bilgisayar Programlama Sanatı”nı yazmak için mantıklı bir düzenleme veya kelime işlemci programı arayan Knuth; TeX’i yaratmaya karar verdi. Sonra, 80’lerin başında, Leslie Lamport, onlara çok yüksek bir arayüz vererek TeX komutlar takımını ve TeX stilini temel alan komutlar serisini yazdı. Böylece LaTeX doğdu. LyX 2.3.8 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LyX; belgeyi basma aşamasında LaTeX biçemine çevirir ve arka planda LaTeX yorumlayıcısını kullanarak çıktı alınmasını sağlar. Pek çok kullanıcı temel biçemleme işini LyX aracılığı ile yapıp, LaTeX koduna çevrilmiş son halini saklayarak kendi istedikleri özel değişiklikleri bu kod üzerinde yapmaktadır. LyX, teknik yazarlar ve bilim adamları arasında gelişmiş matematiksel özelliklerinden dolayı popüler olsa da, onun kullanımı oldukça geniş bir kaynakça veritabanı entegrasyonuna sahip olması nedeniyle ve daha bir çok organize özellik barındırmasından dolayı, sosyal bilimciler ve teknik nitelikleri olmayan insanlar tarafından da gittikçe artmaktadır. Kitap, tez, makale, günlük vehttps://www.lyx.org/News#item1 daha birçok ön tanımlı mizanpajı ya da sizin hazırlayabileceğiz sayfa düzenlerini LyX’e göstermeniz mümkündür. İbranice ve Arapça gibi sağdan sola akışlı dilleri dahi destekler. Aynı zamanda Çince, Japonca ve Korece için ayrı sürümleri vardır. LyX 2.3.8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ghostscript 10.03.1 duyuruldu

Yazıcılar için raster görüntü işlemcisi (RIP), PostScript ve PDF görüntüleyicileri arkasındaki raster görüntü işlemcisi, dosya uzantısı dönüştürücüsü (PostScript’ten PDFye gibi), genel amaçlı programlama ortamı gibi alanlarda kullanılabilen, Adobe PostScript ve PDF sayfa tanımlama dilleri için yayınlanan bir yazılım olan Ghostscript’in 10.03.1 sürümü duyuruldu. Bunun, güvenlik hatalarını gidermek için bir yama sürümü olduğu belirtilirken, PostScript girişinden cihaz seçimine yönelik koruma eklendiği bildiriliyor. Ghostscript 10.03.1 hakkında bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Ghostscript 10.03.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

xfsprogs 6.8.0 duyuruldu

XFS dosya sistemini yönetmek için tasarlanan xfsprogs‘un 6.8.0 sürümü duyuruldu. Bunun, xfsprogs’un en son kararlı sürümü olduğu belirtilirken, Phase 6 her iki inode ayrıntısının yinelenen dosya denetimine boşaltıldığı söyleniyor. Kapatma işlemi başarısız olursa aygıt adının yazdırılması gerektiği belirtilirken, INT_MAX blok haritalarından fazlasının desteklendiği söyleniyor. Eşzamanlılık için dahili günlüklerin boyutlandırılmasına izin verildiği belirtilirken, tahsis gruplarının da eşzamanlılık için boyutlandırılmasına izin verildiği söyleniyor. Dosya sistemi, Mayıs 2000’de GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında yayınlandı. SGI’da Steve Lord talenrafından yönetilen bir ekip onu GNU/Linux’a taşıdı ve ilk GNU/Linux dağıtımının desteği 2001’de geldi. Gentoo Linux, 2002 yılının ortalarında XFS için varsayılan dosya sistemi olarak bir seçenek sunan ilk GNU/Linux dağıtımı oldu. Ağustos 2016’da Linux çekirdeği 4.8, yazılıma “ters haritalama” adlı yeni bir özellik ekledi. xfsprogs 6.8.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

xfsprogs 6.8.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0