Fwupd 1.9.20 duyuruldu

Red Hat ve GNOME geliştiricisi Richard Hughes tarafından geliştirilen GNU/Linux tabanlı sistem için ürün yazılımı güncelleme kurulumunu yönetmek için açık kaynak kodlu bir daemon olan Fwupd’un 1.9.20 sürümü, Richard Hughes tarafından duyuruldu. Bu sürüme, Gnome-belleniminde kullanılmak üzere raporların yüklenmesine izin vermek için bir miktar API eklendiği belirtilirken, kullanıcının cihaz listesinin tamamını LVFS’ye yüklemesine izin verildiği söyleniyor. Synaptics Cayenne ve Spyder ürün yazılımını doğru şekilde tespit edilmesinin sağlandığı belirtilirken, fwupd.service’de gölge yığını desteğinin açıkça etkinleştirildiği söyleniyor. Aralık 2015’te Hughes’un sistemi gerçek donanım üzerinde test etmek için bir Dell geliştiricisiyle birlikte çalıştığı ve Dell Edge Gateway ürününün fwupd üzerinden bellenim servisini destekleyeceği ortaya çıkmıştı. Ağustos 2018’de Lenovo projeye katıldı ve çok çeşitli cihazları için güncelleme desteği sunmaya başladı. Eylül 2019’da Acer, Aralık 2019’dan itibaren Google, sertifikalı Chromebook’lar için Fwupd ile ürün yazılımı güncellemeleri ile belli bir noktaya geldi. Fwupd 1.9.20 hakkında bilgi edinmek için GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →


 

Fwupd 1.9.20 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

IceWM 3.5.0 duyuruldu

X Pencere sistemi grafik altyapısı için 1997’den beri Marko Maček tarafından C++ ile sıfırdan kodlanmış IceWM pencere yöneticisinin 3.5.0 sürümü duyuruldu. Adres çubuğuna dosya bağımsız değişkeninin tamamlanmasının eklendiği belirtilirken, adres çubuğuna “cd” ve “pwd” komutlarının eklendiği söyleniyor. Kullanıcı oturum açma adlarında yaklaşık işareti genişletmenin iyileştirildiği belirtilirken, 22 adres çubuğu düzenleme anahtarının belgelendiği söyleniyor. Klavye düzeni simge adlarının artık 2 harften uzun olabildiği belirtilirken, dahili WM eylemleri için XSendEvent’in değil, ancak XPutBack’in kullanılması gerektiği ifade ediliyor. Temelden C++ ile yazılan IceWM; GNU Lesser General Public License ile lisanslanmış bulunuyor. Bellek ve CPU kullanımı bakımından hafif bir penceresi yöneticisi olan yazılım, özelleştirilir bir platform olarak kullanılıyor. Absolute Linux ve Puppy Linux için ana pencere yöneticisi olarak yüklenen IceWM; Asus Eee PC’de, Raspberry Pi 1/2/3/4 üzerinde de varsayılan olarak kullanılıyor. Debian, Ubuntu, Arch, OpenSUSE, Gentoo, Slackware, CentOS, antiX, NixOS gibi popüler GNU/Linux dağıtımları da IceWM kullanıyor ve ayrıca çoğu *BSD’de derleniyor. IceWM pencere yöneticisi 3.5.0 hakkında bilgi edinmek için GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

IceWM pencere yöneticisi 3.5.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Doxygen 1.11.0 duyuruldu

C++, C, Java, Objective-C, Python, IDL, PHP, C#, Fortran, VHDL, Tcl ve bir dereceye kadar D dilleri için online/offline dokümantasyon hazırlamayı sağlayan bir dokümantasyon sistemi olan Doxygen‘in 1.11.0 sürümü duyuruldu. Markdown stili yapılacaklar listesine eklenen yeni sürüm, GitHub Markdown stili uyarıları için destek eklenmiş olarak geliyor. DoxyWizard’a “çalıştır” menü öğesi tuş komutunun eklendiği belirtilirken; Almanca, Yunanca, Lehçe, Portekizce, Hollandaca, Çince için çeviri güncellemeleri yapılmış bulunuyor. Doxyindexer ve doxysearch kurulumunun eklendiği belirtilirken, yalnızca yüklü ikili dosyalar için her zaman kılavuz sayfalarını yüklenmesi gerektiği söyleniyor. Doxygen 1.11.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Doxygen 1.11.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ventoy 1.0.98 duyuruldu

ISO/WIM/IMG/VHD(x)/EFI dosyaları için önyüklenebilir USB sürücü oluşturmak için açık kaynak kodlu bir araç olan Ventoy‘un 1.0.98 sürümü duyuruldu. Yazılımda, eski BIOS hem de UEFI sistemlerin aynı şekilde desteklendiği belirtilirken, Windows, WinPE, Linux, Unix, Vmware, Xen gibi pek çok işletim sistemi türünün desteklendiği söyleniyor. GPLv3+ lisansla kullanıma sunulan yazılım, hem MBR hem de GPT bölüm stilini destekliyor. EFI önyükleme dosyalarının güncellendiği belirtilirken, en son gparted ile oluşturulan Ext4 dosya sisteminin tanınamaması sorununun da düzeltildiği söyleniyor. En son Archlinux için önyükleme sorununu düzeltilirken, en son KAOS için önyükleme sorununu da düzeltilmiş bulunuyor. language.json güncellemesiyle gelen yeni sürüm, vtoyboot-1.0.35 sürümünü içeriyor. Ventoy 1.0.98 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ya da GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Ventoy 1.0.98 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux man-pages 6.8 duyuruldu

Genellikle komut satırı uygulamalarının nasıl kullanılacaklarını açıklayan yardım dosyaları olarak da bilinen Linux man-pages’in (kılavuz sayfaları) 6.8 sürümü, Alejandro Colomar tarafından duyuruldu. Colomar; Linux man-pages’in Git deposunun kernel.org adresinde bulunduğunu hatırlattı. Sürüm dizesi artık kılavuz sayfalarında “make dist” yerine “make install” olarak damgalandığı belirtilirken, böylece sürüm tarball’ındaki kılavuz sayfalarının artık sürüm dizesini içermediği ifade ediliyor. Katkıda bulunanlara teşekkür edildiği ifade ediliyor. Hatırlanacağı gibi, bir ara belgeler.org bu kılavuz sayfalarının çevirisi işine girmişti. Linux man-pages 6.8 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Linux man-pages 6.8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MX Linux 23.3 duyuruldu

AntiX ile MEPIS Linux topluluğu arasında bir işbirliği girişimi olarak doğan, Debian “stable” versiyonu üzerine yapılandırılan ve varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce kullanan MX Linux‘un “Libretto” kod adlı 23.3 sürümü duyuruldu. MX Linux 23.3; MX 23’ün orijinal sürümünden bu yana hata düzeltmeleri, çekirdek ve uygulama güncellemelerinden oluşan MX 23 sürümünün üçüncü yenilemesi olmaktadır. Debian 12.5 “Bookworm”a dayalı olarak gelen sürüm, varsayılan duvar kağıtları ve temaların yanı sıra güncellenmiş çeviriler ve uygulamalar dahil olmak üzere bugüne kadarki tüm hata düzeltmelerini ve değişiklikleri içeriyor. 6.8 liquorix çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin fluxbox kalıpları, 6.1 Linux çekirdeğiyle yapılandırılmış bulunuyor. Sistem, yeni ve güncellenmiş uygulamalar içeriyor. MX Linux 23.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

MX Linux 23.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNUN (GNUnited Nations) 1.5 duyuruldu

Orjinal bir HTML makalesi için bir PO şablonu (.pot) oluşturarak, değişiklikleri tüm çevirilerle birleştirip yine bir PO (.po) dosyası olarak koruyan GNUN‘un 1.5 sürümü, Ineiev tarafından duyuruldu. GNUN 1.5’in yayınlandığını duyurmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Ineiev; yeni sürümün, birkaç derleme sorununu gideren bir bakım sürümü olduğunu ifade etti. GNUN’u bağımlılıklarının daha yeni sürümler için hazır hale getirildiğini belirten Ineiev; yazılımın tek görevinin bakımlarını kolaylaştırmak olan www.gnu.org çevirileri için bir derleme sistemi oluşturmak olduğunu söyledi. GNUN’un perde arkasında çalışması gerektiğini belirten Ineiev; bu nedenle çevirmenlerin onu yerel olarak kurmasına gerek olmadığını ifade etti. GNU Web Translators Manual ve GNUnited Nations Manual adlı iki kılavuz içeren yazılımla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için bu klavuzları incelemek mümkün. İkinci kılavuzun www.gnu.org çeviri sürecinin resmi dokümanları olduğu belirtilerek, tüm çeviri ekibi liderlerinin mutlaka okuması gerektiği ifade ediliyor. GNUN hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için buradan yararlanabilirsiniz. GNUN 1.5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu  inceleyebilirsiniz.   

Continue Reading →

 

GNUN 1.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0