GNU Linux-libre 6.9-gnu duyuruldu

Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği projenin ürettiği GNU Linux-libre‘nin yeni 6.9-gnu sürümü duyuruldu. Bilindiği gibi FSF Latin Amerika yönetim kurulu üyesi ve GNU mühendisi Alexandre Oliva; haberler için #linux-libre of irc.gnu.org (Freenode),  identi.ca ya da Twister üzerinden kendisinin (@lxoliva) izlenebileceğini söylerdi. GNU Linux-libre 6.9-gnu hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da FSFLA.org sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU Linux-libre 6.9-gnu edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
0

Godot 3.6 beta 5 duyuruldu

Beta 4 sürümü 25 Ocak 2024‘te duyurulan oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyunlar oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 3.6 beta 5 sürümü, lawnjelly tarafından duyuruldu. Artık 3.x dalında çalışan geliştirici sayısı azaldığı belirtilirken, Rémi’nin zamanı, 4.x’e katkıda bulunanların sayısındaki büyük artış ve bunun sonucunda iş yükündeki artış nedeniyle bakımcıların sürüm yönetimine daha aktif bir şekilde dahil olmalarının sağlanmaya çalışıldığı söyleniyor. Bunun Godot 3 için harika bir haber olduğu, çünkü gelecekte Godot 4’ün küçük kardeşinin hesaba katılmasının gerektiği ifade ediliyor. Bu betanın, 3.6 için özelliklerin dondurulmasını temsil ettiği belirtilirken, artık stabil hale gelene kadar hata düzeltmeye odaklanılacağı söyleniyor. Yeni özelliklerin 3.7 sürümü için planlanacağı belirtilirken, bu sürüm, bir dizi 3D özellik eklediğinden herkes için önemli olması gerektiği düşünülüyor. Kapak resminin, PlayWithFurcifer tarafından Godot 3.5’te geliştirilen, oldukça popüler bir PvP envanter yönetimi otomatik savaş oyunu olan Backpack Battles’tan alındığı ifade ediliyor. Godot 3.6 beta 5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

 

Godot 3.6 beta 5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Network Security Toolkit (NST) 40-13973 duyuruldu

Fedora dağıtımına dayalı olarak, önyüklenebilir bir canlı disk biçiminde yapılandırılan, açık kaynak kodlu, ağ güvenliği uygulamalarına kolay erişim sağlamak üzere tasarlanmış araç seti Network Security Toolkit’in (NST) 40-13973 sürümü duyuruldu. 6.8.9 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığı ifade edilen sistem, Spiderfoot yardımcı programını içeriyor ve Docker konteyner yönetimi için Portainer sağlıyor. IPv4 adresleri, etki alanı adları, e-postalar hakkında bilgi toplamak için 100’den fazla genel veri kaynağını (OSINT) otomatik olarak sorgulayan Spiderfoot keşif aracına erişim imkanıyla gelen yeni sürüm, uzaktaki bir hedef makineye karşı Docker konteyneri olarak çalıştırılabilir. NST; çoğu x86_64 sistemini ağ trafiği analizi, izinsiz giriş tespiti, ağ paketi oluşturma, kablosuz ağ izleme, sanal sistem hizmeti sunucusu veya karmaşık bir ağ/ana bilgisayar tarayıcısı için tasarlanmış bir sisteme dönüştürebilme becerisine sahiptir. Network Security Toolkit (NST) 40-13973 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Network Security Toolkit (NST) 40-13973 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

CachyOS 240512 duyuruldu

Hız ve güvenlik optimizasyonlarına odaklanan, Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan CachyOS‘un 240512 sürümü duyuruldu. KDE, GNOME, XFCE, i3, bspwm, LXQT, Openbox, Wayfire ve Cutefish masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulabilen dağıtımın yeni sürümünün, ışık hızında hızlar ve kararlılık sunacak ve onun her kullanıldığında sorunsuz ve keyifli bir bilgi işlem deneyimi sağlayacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. KDE Plasma’nın uygulamalara erişmek için birden fazla menü stili sunan kapsamlı ve esnek bir masaüstü ortamı olduğu belirtilirken, performansı artırmak için farklı zamanlayıcılar ve yamalar kullanılan CachyOS çekirdekleriyle kullanıma sunulan yeni sürüm, hangi çekirdeğin yüklü olduğunu veya kurulabileceğini daha iyi gösteren bir uygulama içeriyor. Dağıtım, artık yükleyicilerinde Bcachefs dosya sistemini tanıtıyor. Bcachefs’in şu anda halen deneme aşamasında olduğu ancak bir sonraki ana çekirdek sürümleriyle çok şeyi geliştireceği belirtiliyor. Daha fazla bilgi edinmek veya destek almak için discord ve telegram üzerinden kendilerine ulaşılabileceği belirtiliyor. CachyOS ayrıca hem grafik hem de komut satırı yükleyicileriyle birlikte geliyor ve bazı güvenlik geliştirmeleri ve performans optimizasyonları içeren Firefox tabanlı bir tarayıcı (Cachy-Browser olarak adlandırılıyor) sağlıyor. CachyOS’un kurulumuna ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz. CachyOS 240512 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

CachyOS 240512 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreSSL 3.9.2 duyuruldu

2014 yılında, OpenSSL’den çatallanarak kod temelli modernizasyon, güvenlik ve en iyi uygulama geliştirme süreçlerini takip etmek amacıyla sürdürülen OpenBSD kaynak ağacına dayalı olarak gelen LibreSSL‘in yeni sürümü 3.9.2 duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümün, bir geliştirme sürümü olduğu, test ve geri bildirim için teşekkür edildiği belirtilirken, taşınabilir çerçeveye daha fazla test uyarlandığı söyleniyor. LibreSSL projesi olarak, modern, güvenli programlama uygulamalarını, geri bildirim ve geliştirmelerin memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, bunun yapılmasına yardımcı olan ve tüm katkıda bulunanlara teşekkür edildiği bildiriliyor. Sürümün oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ediliyor. LibreSSL 3.9.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

LibreSSL 3.9.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Docker 26.1.2 duyuruldu

İşletim sistemi imajlarını versiyonlayan, Apache versiyon 2 lisanslı, Go dili ile yazılmış sanallaştırma ve konteyner teknolojisi olan Docker‘in 26.1.2 sürümü, Paweł Gronowski tarafından duyuruldu. Bu sürümdeki çekme isteklerinin ve değişikliklerin tam listesi için ilgili GitHub kilometre taşlarına bakılması öneriliyor. Kullanımdan kaldırılan ve kaldırılan özellikler için buraya bakılabileceği söyleniyor. Hata düzeltmeleri ve geliştirmelerle gelen yeni sürümde, bir kapsayıcı başlatılamadığında CLI işleminin bazen askıda kalması sorununun düzeltildiği söyleniyor. Docker; kişilere ya da kuruluşlara çeşitli gereksinimlerini, çoklu problemlerini çözmelerine izin veren eksiksiz bir konteyner platformu sunuyor. Debian, Ubuntu gibi dağıtımlar için ayrı ayrı uygulamalar sunan Docker; BT liderlerinin mimarlık ve altyapı kilitlenmesi korkusu olmaksızın tüm uygulama portföylerini kendi hızlarıyla etkin bir maliyet ile oluşturup yönetebilecekleri bir ortam sağlayan, kurumsal kullanıma hazır bir konteyner platformudur. Docker ayrıca, yeni uygulamalar oluşturmak için zaman ve kaynak ayırma imkanı da sağlar. Bilindiği gibi Docker, Community Edition (CE) ve Enterprise Edition (EE) olmak üzere iki sürüm sunuyor. 26.1.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Docker 26.1.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0