Endless OS 6.0.0 duyuruldu

GNOME 3’ten çatallanmış özelleştirilmiş bir masaüstü ortamı kullanarak, basitleştirilmiş ve düzenli bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaç edinen Debian GNU/Linux tabanlı Endless OS‘nin x86_64 ve arm64 (Raspberry Pi dahil) için önemli bir yükseltmesi olan 6.0.0 sürümü, Will Thompson tarafından duyuruldu. Yeni sürümün, yenilenmiş bir masaüstü deneyimi, birden fazla çalışma alanı ve tamamen yeni bir uygulama merkezi ile kullanıma sunulduğunu belirten Thompson; Endless OS 5 veya önceki bir sürümü çalıştıran cihazların, önce yine kısa süre önce piyasaya sürülen Endless OS 5.1.3’e, ardından Endless OS 6.0.0’a yükseltileceği belirtiliyor. Bazen ileri düzey kullanıcıların, yükseltmeyi etkinleştirmek için etkilenen cihazın BIOS’undaki bir yapılandırma ayarını değiştirebileceği ifade ediliyor. Endless OS 6.0.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Endless OS 6.0.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mabox Linux 24.05 çıktı

Manjaro Linux‘a dayalı olarak kullanıma hazır olacak şekilde önceden yapılandırılmış ve özelleştirilmiş bir Openbox pencere yöneticisiyle gelen Mabox Linux‘un 24.05 sürümü çıktı. Bazı eski donanımlar için iyi bir seçim olabilecek LTS çekirdek sürümünün Tint2 paneli ve Jgmenu ile ileri düzey kullanıcılara inanılmaz yetenekler ve özelleştirme seçenekleri sunmasıyla biliniyor. Tint2 panelinin benzersiz özelliklerinden birinin, kullanıcının kendi eylemlerini (komutlar veya komut dosyaları) sol, orta veya sağ tıklama, panel öğeleri üzerinde fare tekerleği yukarı veya aşağı gibi olaylara bağlamak için Mabox’taki Conky, başka hiçbir GNU/Linux dağıtımında bulunamayacak ek özelliklerle donatılmış bulunuyor. Ayrıca, Jgmenu, mükemmel yapıştırıcı Bash komut dosyalarının eklenmesiyle kullanılıyor. Masaüstünün birçok öğesinin renklerini kolayca ve rahatça ayarlamaya izin veren bir dizi komut dosyası içeren sistem; aynı zamanda Conky setini ve kolay pozisyon değişikliğini yönetme özelliğini sunuyor. CrunchBang Linux’tan ilham alarak, BunsenLabs yardımcı programlarını kullanan sistemde, bazı XFCE ve LXDE bileşenleri de kullanılıyor. Mabox Linux 24.05 hakkında bilgi edinmek için pkgs.txt dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Mabox Linux 24.05 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.3 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.3 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Apache Tomcat 10.1.24 duyuruldu

Genellikle Tomcat olarak anılan, Apache Software Foundation (ASF) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir web sunucusu olan Apache Tomcat‘in 10.1.24 sürümü duyuruldu. Tomcat 10.1’in, Java 11 ve sonrasında çalışacak şekilde tasarlandığı ifade edilirken, yazılımda, bazı paylaşılan kitaplıkların (ki birçoğu JDK’nin parçasıdır), nesnelere yapılan başvuruları tuttukları ifade ediliyor. Bu dağıtımdaki tar dosyalarının, GNU tar uzantılarını kullandığı ve tar’ın GNU uyumlu bir sürümüyle kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Solaris ve Mac OS X’teki tar sürümünün bu dosyalarla çalışmayacağı ifade ediliyor. Bir açık kaynak geliştirici topluluğu tarafından Apache 2.0 lisansı altında geliştirilip muhafaza edilen Apache Tomcat; yüksek kullanılabilirlik özelliğine sahiptir. Apache Tomcat 10.1.24 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da  sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

    

Apache Tomcat 10.1.24 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
0

XigmaNAS 13.3.0.5 duyuruldu

XigmaNAS’ın (eski adıyla NAS4Free), FreeBSD tabanlı, açık kaynaklı bir NAS (Ağa bağlı depolama) dağıtımının 13.3.0.5 sürümü duyuruldu. Yeni sürüm, temel sistemi FreeBSD 13.3’e yükseltiyor. XigmaNAS 13.x sürümlerinin artık GEOM RAID5’i desteklemediği hatırlatılıyor. Windows, Apple ve UNIX benzeri sistemler de dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemi arasında paylaşmayı destekleyen XigmaNAS; çoğu evde ve kurumsal ortamda kolayca kurulur ve büyük miktarda veriyi ağ üzerinde kolayca yönetmeye ve paylaşmaya olanak sağlar. Ayrıca multimedyayı ağdaki diğer cihazlarla paylaşmak için birçok farklı akış özelliği içeren yazılım; ZFS v28 (RAIDZ, RAIDZ2 and RAIDZ3) Software RAID (0,1,5), Disk Encryption, S.M.A.R.T/Email Reports ile CIFS (samba), FTP, NFS, TFTP, AFP, RSYNC, Unison, iSCSI (initiator and target), HAST, CARP, Bridge, UPnP ve BitTorrent içeriyor. XigmaNAS 13.3.0.5 hakkında bilgi edinmek için beni oku dosyasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

XigmaNAS 13.3.0.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 126.0 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 126.0 sürümü duyuruldu. Çeşitli güvenlik düzeltmeleriyle gelen yeni sürüm ve ilke güncellemeleri ve kuruluşa ait özel hata düzeltmeleri hakkında bilgiyi Firefox 126.0 sürüm notlarını inceleyerek bulmak mümkün. Mozilla Firefox 126.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunlahttps://www.mozilla.org/en-US/firefox/125.0/releasenotes/rı da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 126.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

CentOS Linux 9-20240513.0 “Steam” çıktı

Red Hat Enterprise Linux ile % 100 uyumlu bir GNU/Linux dağıtımı olan CentOS’un, Red Hat Enterprise Linux’un kaynak kodundan derlenen CentOS 9-20240513.0 “Steam” sürümü çıktı. Red Hat Enterprise Linux kaynak kodundan oluşturulan yeni sürümün duyurulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, sistemin, Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) her nokta sürümünü sağlayan sürekli dağıtımlı bir dağıtım olduğu belirtiliyor. Bir paket CentOS Stream’e resmi olarak tanıtılmadan önce, RHEL’e dahil edilmeye yönelik katı standartları karşıladığından emin olmak için bir dizi test ve kontrolden (hem otomatik hem de manuel) geçeceği belirtilirken, akış’ta yayınlanan güncellemelerin, RHEL’in bir şekilde yayınlanmamış küçük sürümünde yayınlanan güncellemelerle aynı olduğu, CentOS Steam’in, RHEL’in yukarı akışında olduğundan, RHEL’de dağıtılmak üzere tasarlanan uygulamalar için ideal bir ortam sunduğu belirtiliyor.

Continue Reading →

 

CentOS 9-20240513.0 “Steam” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0