"İnternet, Demokrasi ve Kalkınma için Yaşamsaldır"

XVIII. Türkiye’de İnternet Konferansı açılış konuşmasında Mustafa Akgül “İnternet ve Sosyal Ağlar Demokrasi ve Kalkınma için Yaşamsaldır” diye konuştu. Türkiye`de internet, GNU/linux ve özgür yazılım denildiğinde ilk akla gelen kişilerden birisi olan Doç. Dr. Mustafa Akgül, artık toplum yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen internetin, yaşamı sürekli olarak değiştirdiğini söyledi ve internetin, insanlığın yeni toplum biçimi olduğunu düşündüklerini açıkladı. Bilgi Toplumunu oluşturan araç ve kavramların temsilcisi olarak gördükleri internetin insanın beyin gücünü çokladığını, onun ürünlerinin paylaşılmasını, yeniden üretilmesini kolaylaştırdığını söyleyen Akgül; internetin bilgi toplumun taşıyıcısı, ön modeli, katalizörü konumunda olduğunu ifade etti. İnternetin bireyi özgürleştirdiğini, güçlendirdiğini, kitlelere örgütlenme ortamları sunduğunu, onları güçlendirdiğini belirten Akgül; İnternetin hiyararşik yapıları kırmaya başladığını; nasıl sanayi devrimi sancılı olduysa, bilgi toplumuna dönüşümün de uzun ve sancılı olacağını söyledi.

İnternetin dünya üzerinde 2.7 milyar insanın katıldığı bir paylaşım, öğrenme, üretim ve eğlence ortamı o0loduğunu söyleyen Akgül; birbirlerini hiç görmeyen insanların, insanlığın ortak mülkiyeti için ürünler geliştirmekte; özgür yazılım, açık erişim, açık ders malzemeleri, açık bilim, açık tıp, açık biyoloji gibi projeleri hayata geçirmekte olduklarını ifade etti. Bütün bunlara rağmen, ülkemizde bilişim, bilgi toplumu konularında bir dağınıklığın söz konusu olduğunu ifade eden Akgül; planlı, sistematik, kapsamlı ve tutarlı bir bilgi toplumuna yöneliş olduğunu söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Arada bir söylenen iyiniyetli, parlak sözlerin, başlayan bir çok projenin bu gerçeği değiştirmediğini vurgulayan Akgül; en başta, yeterli kapsamda siyasal sahiplenme ve örgütlenme olmadığını, vaktinin yarısını, 1/3′ünü buna ayıran bakan, müsteşar ve genel müdür düzeyinde birisinin olmadığını söyledi. Akgül: “Bilgi Toplumu çalışmalarını koordine edecek kapasitede bir yapılanma yok. Yapılanma olarak, Bilgi Toplumu Dairesi, Başbakanlık e-devlet grubu, Türksat, BTK, Sanayi Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı var. Bunun bir Parlamento ayağı yok. Sivil toplumu, özel sektörü, üniversiteyi ve basını işin içine çekecek, ortak aklı arayacak, saydam ve katılımcı, felsefe, kadro ve yapılar yok. Türkiye İnternetinde yönetişimin yeterli düzeyde olmayışı, ve özgürlük boyutunun eksik olması da altı cizilmesi gereken önemli ekikliktir” dedi. Mustafa Akgül’ün  konuşmasının tamamına blog.akgul.web.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x