Archive | Yazılım

Calibre 7.12.0 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 7.12.0 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ile gelen yeni sürümde, harici kaynakların (resimler/stil sayfaları/vb.) indirme seçeneğine eklendiği belirtilirken, incelenen son kitaba geri dönmek için bir “önceki” düğmesinin eklendiği ifade ediliyor. EXIF ​​verilerini içeren ve Kindle kilit ekranında dönme hareketinin görüntülenmediği kapak resimlerini düzeltildiği söyleniyor. Calibre 7.12.0 hakkında bilgi edinmek için neler yeni sayfasını incelemek mümkün. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatları desteklenirken; GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlar üzerinde çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebiliyor. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir.

Continue Reading →

 

 

Calibre 7.12.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wayland 1.23.0 duyuruldu

Wayland’ın 1.23.0 sürümü, Simon Ser tarafından duyuruldu. Bu yeni sürümün, çok sayıda hata düzeltmesi ve protokol açıklamasının yanı sıra dahili bağlantı arabelleğinin boyutunu ayarlayan bir mekanizma içerdiği ifade ediliyor. Wayland tarayıcısının yalnızca numaralandırmalarla başlıklar oluşturması için bir numaralandırma başlığı modu edindiği belirtilirken, wayland-scanner’in artık sunucudaki numaralandırmalar için doğrulama işlevleri ürettiği söyleniyor. Bilindiği gibi, 1980’lerin Başında bir MIT mühendisi olan Bob Scheifler tarafından duyurulan X; bilgisayarlar için yeni grafik görüntüleme sistemiydi ve o günlerde büyük bir devrimi ifade ediyordu. Kısa sürede UNIX ve benzeri sistemlerde standart grafik arayüz olarak kullanılmaya başlanan ve hâlâ da kullanılmakta olan X; ağ üzerinde çalışmaya imkan veren ilk grafik görüntüleme sistemiydi. Zaman paylaşımlı bir sunucu üzerinde çalışan bir X sunucusu ağdaki istemciler tarafından kullanılabiliyordu. Zaten X, donanımdan bağımsız ve tamamen ağda hizmet verebilecek şekilde tasarlanmıştı. MIT yönetiminde ve Bob Scheifler liderliğinde geliştirilen X sunucusunun üstün olduğu ağ imkanları 90’lı yıllarda çoğunlukla kullanılmamaya başlandı. Ayrıca, X’in çok çeşitli donanımlara Linux ortamında nasıl erişim sağlayacağı da önemli bir sorun haline gelmişti. Bu, GNU/Linux dünyası için üzüntü vericiydi. Bu gelişmelere yönelik olarak, 2007 yılında Thomas Hellstrom, Eric Anholt ve Dave Airlie tarafından geliştirilen TTM (Translation Table Maps) adını verilen bir önbellekleme sistemi kullanılmaya başlandı. Böylelikle uygulamalar grafik verilerin işlenmesi için beklemek zorunda kalmayacak ve hızlanacaklardı. Wayland 1.23.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 


Bu, kuşkusuz, GNU/Linux çevrelerinde memnunlukla karşılandı. Sonuç olarak, tüm Linux grafik sürücülerinin kullanabileceği bir bellek yönetim sistemi kullanılabilir olmuştu. Ancak, açık kaynak kodlu Linux grafik sürücülerinin basit API’lere ihtiyaç duymasına karşılık; TTM çok büyük bir kod yığınıydı. Buna ilişkin olarak, 2008 yılında Reenter Keith Packard ve Eric Anholt’un da yardımıyla TTM için yeni bir API yazıldı. GEM (Graphics Execution Manager) adı verilen bu yapı; mevcut Kernel fonksiyonlarını kullanacak şekilde değiştirilip küçültülmüştü. Ancak asıl sorun; OpenGL, Qt ve Gtk+ gibi büyük boyutlu kütüphaneler ile kernel arasındaki ilişkide X’in modern grafik ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını gösteriyordu. Bu aşamada, bir yazılım mühendisi olan AIGLX’in yazarı Kristian Høgsberg, grafik çıktılarının doğrudan Kernel’e gönderileceği, uygulamaların doğrudan GPU’ya ulaşabileceği bir tasarıma girişmişti. Kısa sürede temel kütüphaneleri yazmaya başlayan ve çok kısa bir süre içinde, az çok çalışan bir sunucu geliştirmeyi başaran Høgsberg’in X sunucusuna hiçbir bağımlılığı olmayan bir son işlem API’si kullanan yazılımının adı: Wayland idi. Konu, phoronix.com‘un haberi ile duyuruldu. Henüz çok taze bir proje olan Wayland’ın kaynak kodları da internette yerini aldı. Wayland, küçük gömülü sistemler, cep telefonları ya da küçük oyuncaklarda dahi çalışabilecek kadar hafif biçimde tasarlanıyordu. Høgsberg, geriye dönük uyumluluğu sağlamak için X sunucusunun Wayland’ın bir istemcisi konumunda çalışabilmesine olanak sağlamıştı. Wayland günümüzde Kernel’de bulunan GEM, evdev (input drivers) ve kms (kernel mode switching) teknolojilerini ve DRI2 (Direct Rendering Infrastructure) kullanıyor. Intel ve RedHat tarafından desteklenen bu yeni teknoloji, X için çözülmesi zor görünen pek çok geleneksel sorunu çözmeye yaklaşmış görünüyor. Intel, sürücülerinin Wayland ile daha performanslı çalışmasını sağlamak için projeye, Wayland geliştiricilerini kiralayacak kadar büyük destek sunuyor. Wayland 1.23.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü duyuruldu

LibreOffice’in yeni ana sürümü, yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan yeni sürüm LibreOffice 24.2.4 topluluk topluluk sürümü duyuruldu. Sürüm, 24.2.4 sürüm takviminde belirtilen tarihe uygun biçimde Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarılan LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Windows (Intel, AMD ve ARM), macOS (Apple ve Intel) ve GNU/Linux için yansılarda yerini alan yeni sürümler, yeni numaralandırma şemasıyla gelen LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümünün kullanıcıların LibreOffice kurulumlarını güncel tutmalarına yardımcı olacağı ifade ediliyor. Sürüme https://www.libreoffice.org/download adresinden hemen ulaşılabileceği belirtiliyor. Tüm LibreOffice kullanıcılarının, iyileştirmelerden yararlanmak için mevcut sürümlerini mümkün olan en kısa sürede güncellemeleri teşvik ediliyor. LibreOffice’in diğer ofis paketlerine göre en büyük avantajının, tüm ortamlar için tek bir yazılım platformu olan LibreOffice teknoloji motoru içeriyor olması olduğu belirtilirken; otomatik kurtarma bilgilerini kaydet’in varsayılan olarak etkin olduğu ve her zaman yedek kopyalar oluşturduğu belirtiliyor. LibreOffice 24.2.4 topluluk sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

 

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.2.4 sürümünü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Godot 4.3 beta 1 duyuruldu

Oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyunlar oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 4.3 beta 1 sürümü duyuruldu. 4.3 sürüm döngüsünün ilk beta sürümüne ulaşıldığı belirtilirken, yapılan değişikliklerin tam listesi için etkileşimli değişiklik günlüğünün incelenebileceği söyleniyor. Bunun resmi olarak 4.3 için özelliklerin dondurulmasının başlangıcını işaret ettiği belirtilirken, bunun da katkıda bulunanların çabalarının regresyonları ve diğer önemli hataları düzeltmeye odaklanmalarının teşvik edildiği anlamına geldiği söyleniyor. 4.3’ün yaklaşık bir ay içinde yayınlanmasının hedeflendiği söylenirken, imkanı olanların projeyi finansal olarak desteklemeyi düşünmeleri öneriliyor. Kapak resminin, Godot 4 kullanılarak geliştirilen, kıyamet sonrası Finlandiya sınır bölgesinde geçen, zorlu tek oyunculu hayatta kalma FPS oyunu Road to Vostok’tan alındığı söyleniyor. Godot 4.3 beta 1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Godot 4.3 dev 6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) duyuruldu

GNU/Linux altında ses ve videonun işlenmesini büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olan PipeWire‘in 1.1.82 (1.2 RC2) sürümü duyuruldu. Bunun, önceki sürümlerle uyumlu API ve ABI olan ilk 1.2 sürüm adayı olduğu belirtilirken, bunun önceki 1.0.x sürümleriyle uyumlu olduğu ifade ediliyor. Düzeltilmesi gereken çok fazla şey olmadığı belirtilirken, düğümlerin planlanmasına neden olabilecek düğümleri taşırken oluşan sorunun düzeltildiği söyleniyor. Snapcast sunucularına akış sağlamak için snapcast-discover modülünün eklendiği belirtilen yeni sürüm, USB denetleyicileri için yanlış çekirdek sağlanan MTU sorununa çözüm bulmuş bulunuyor. Kod tabanının tamamındaki bazı yazım hatalarının düzeltildiği söylenirken, daha küçük düzeltmeler ve iyileştirmeler yapıldığı ifade ediliyor. PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake’in 1.8.0 sürümü GNU/Linux’a GTK4 bağlantı noktası ekliyor

DVD disklerini ve DVD ISO dosyalarını MP4, AVI ve OGM formatına dönüştürmeyi mümkün kılan, GNU General Public License ile lisanslanmış özgür bir yazılım olan, açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake‘in 1.8.0 sürümü duyuruldu. GNU/Linux için bir GTK4 bağlantı noktasının yanı sıra çok sayıda başka yeni özellik ve iyileştirme getiren büyük bir güncelleme olarak kullanıma sunulan yeni sürüm, özyinelemeli dosya tarama desteği, yenilenen uygulama simgeleri, yeni –clear-queue ve –auto-start ile birlikte GNU/Linux kullanıcıları için kullanıcı arayüzünün GTK4 portunu sunuyor. HandBrake 1.8.0, gereksiz kare kopyalarını kaldırarak Decomb’un hızını artırıyor, yüksek derinlikli kareler için kare hızı şekillendirici ölçümlerini iyileştiriyor, “bağlantılı” ses parçalarını takip ederek ses parçası seçimini geliştiriyor ve libdovi paketini, gönderimi mümkün kılmak için geliştiriyor. Yeni sürüm, sabit bir NTSC kare hızı kullanıldığında MP4 kapsayıcısındaki zaman damgası titreşimlerini ortadan kaldırıyor. Yazılım, ayrıca, VP8/VP9 video kodlaması için libvpx 1.14.0 ve FFmpeg 7.0 desteği sunuyor. HandBrake 1.8.0 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

HandBrake 1.8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

coreboot 24.05 duyuruldu

Modern bilgisayarlarda ve gömülü sistemlerde yıldırım hızında ve güvenli bir önyükleme deneyimi sunan genişletilmiş bir ürün yazılımı platformu olan coreboot‘un 24.05 sürümü duyuruldu. Coreboot 24.05, bu açık kaynaklı sistem BIOS’u/ürün yazılımı çözümü için en yeni etiketli sürüm olarak bu hafta kullanıma sunulmuş bulunuyor. Coreboot projesinin, coreboot 24.05 sürümünün yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken, bu güncellemenin, topluluğun üç aylık sıkı çalışmasını ve bağlılığını temsil ettiği ifade ediliyor. Bu sürümle birlikte coreboot, 25 yeni platform veya varyant ve 2 yeni işlemci ekleyerek desteğini genişletiyor ve esnek ve uyarlanabilir ürün yazılımı çözümleri sunmaya olan bağlılığı daha da kanıtlıyor. Katkıda bulunan tüm katılımcılara teşekkür edildiği belirtilirken, bir sonraki sürümün 24.08 olacağı ve Ağustos ayının ortasında yayınlanmasının planlandığı ifade ediliyor. SMM desteğinin genel kullanım için yeterince istikrarlı ve güvenli olduğunun düşünüldüğü belirtiliyor. coreboot 24.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

coreboot 24.05 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0