Archive | Ocak, 2009

Pardus 2008.2 Cikti

Test sürümleri de bildirilen tarihlerde çıkan Pardus 2008.2, haber verdiğimiz takvime uygun olarak kullanıcılarına ulaştı. Kod adı Canis Aureus (Altın Çakal) olan Pardus 2008.2, Pardus 2008.1’den bugüne, yalnızca kurulan CD içerisindeki 648 pakette yaklaşık olarak 120 hata düzeltmesi, 60’ın üzerinde güvenlik güncellemesi içeriyor. Bununla birlikte, CD’ye yeni özellik ve destekler katan 23 yeni paket eklendi ve CD içindeki toplam 648 paketin 181’i güncellendi. Pardus 2008.2 Canis Aureus ile daha sorunsuz bir kurulum için YALI’nın güncellenmiş sürümünü kullanılıyor. PiSi ve COMAR birçok yeni özelliği destekliyor. Açılış sisteminde yapılan iyileştirmeler, sistem açılışını hızlandırmış bulunuyor.
Continue Reading →

Bunun yanında, ağ Yöneticisi ve ağ yapılandırma altyapısı da bir seri yenilik ve hata düzeltmesi içeriyor. Pardus 2008.2 Canis Aureus, yeni Nvidia, ATI ve Intel ekran kartlarını desteklemek için gerekli sürücüleri içeriyor. Pardus Görüntü Yöneticisi ve otomatik tanıma altyapısı zorg, bu yeni sürücüleri kullanacak şekilde güncellenmiş bulunuyor. Paket Yöneticisi; aramada iyileştirmeler, hatalı indirilen paketlerin tekrar indirilmesi için destek, çeviri ve arayüz güncellemeleri, delta paket ve ters bağımlılık güncelleme desteği gibi konularda iyileştirme ve güncelleme içeriyor.

Her zaman olduğu gibi kullanıcılarının tüm gereksinimlerini karşılayacak tek bir CD olarak gelen yeni sürüm; biri Türkçe ve İngilizce, diğeri ise Pardus tarafından desteklenen tüm dil ve yerelleştirme desteklerini içeren iki ayrı kurulan CD olarak hazırlanmış. Kurulan CD’lerin öntanımlı masaüstü ortamı, KDE 3.5.10. Biri KDE 3.5, diğeri KDE4 olmak üzere iki tane de çalışan CD yayınlanmış bulunuyor.  Pardus 2008.2’yi edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Nexus Voltinia Kasa

Nexus, sessiz bir kasa arayanlar için özel olarak gelistirdiği Voltinia adlı çelik kasayı duyurdu. Yan kapakları gürültü emici köpüklerle kaplanmış olan kasa, iki tane gerçekten sessiz 120mm kasa fanına sahip. Biri önde diğeri ise arkada bulunan fanlar, 1000 devir/dakika hızında çalışıyor. Fanların yumuşak silikon vidalarla sabitlenerek titreşimden doğabilecek seslerin engellendiği görülüyor.

Continue Reading →

Gerek duyulursa; tavan kısmına da 80, 90 hatta 120mm’lik bir fan daha eklemek mümkün. VALUE 430 adlı  430 Watt’lik güç kaynağı ile gelen kasa, oldukça sessiz. 9.2kg ağırlığındaki kasanın boyutları: 41.9 x 18 x 49.5cm.

 

 

0

Datron Aero TW8A Dizüstü Bilgisayar

Datron, eski seriye oranla performansını %50 artırdığını ve artık daha az enerji tüketen Intel Centrino 2 ile sağladığını ileri sürdüğü Aero TW8A adlı dizüstü bilgisayarını piyasaya sürdü. 1280 x 800 çözünürlüğünde 15.4” TFT-LCD WXGA bir ekrana sahip olan ürün, 8GB’a kadar (4GB x 2) 667/800MHz DDR2 SDRAM bellek desteği sunuyor.

Continue Reading →

Bilgisayarda, 512 MB Nvidia 9600 GS ekran kartı kullanılmış. Bir tane 2.5″ 9.5mm 5400 rpm SATA sabit diskle gelen bilgisayar 120, 160, 250, 320GB seçeneklerini sunuyor.

0

OpenOffice.org 3.0.1

Özgür ve açık kaynak kodlu ofis yazılım paketi OpenOffice.org’un yeni sürümü 3.0.1 yayınlandı. OpenOffice.org 3.0.1, şimdilik yalnızca İngilizce, ancak, uygulamanın sonuç sürümünün 2009 Mart ayının sonunda yayımlanacağı bildirildi. Yeni sürümle birlikte; geliştirilmiş gramer ve slayt kontrolü, font boyutunu azaltıp artırmaya yarayan kısayol eklentisi, overline özelliği, hyperlink yönetimi, çizimlerde anti aliasing olanağı, sürüklenen cisimlere şeffaflaştırma olanağı gibi yenilikler geliyor.
Continue Reading →

OpenOffice.org 3.0.1’i indirmek için bu adresten yararlanabilirsiniz.
0

Dünyanın İlk 2TB'lık Sabit Diski Çıktı

Hatırlanacağı gibi, kısa bir süre önce ünlü sabit disk sürücü üreticilerinden Western Digital’in dünyanın ilk 2TB’lik diskini pazara sürmeye hazırlandığını haber vermiştik. Western Digital, yüksek kapasiteli depolama konusunda kısa zamanda hazırlığını tamamladı ve 2TB’lik diskini çıkararak bir rekora imza atmış oldu. Caviar Green serisindeki yeni sabit disk, 32MB tampon belleğe sahip.

Continue Reading →

Daha önceki haberimizde de belirttiğimiz gibi 500GB’lik 4 tane plaka kullanılan disk, SATA-II arabirimiyle uyumlu. 3.5″lik sabit disk, 0.73 kg ağırliginda. Caviar Green serisi sabit diskin 90MB/sn okuma ve 80.3MB/sn’lik yazma hızlarına ulaştığı söyleniyor.

 

0

Logitech Comfort Lapdesk

Logitech, dizüstü bilgisayarını gerçekten de genellikle dizlerinin üzerine koyarak kullanmaktan hoşlanan kullanıcıları düşünerek yeni bir aparat geliştirmiş. Firmanın Comfort Lapdesk adını verdiği bu aparat; beyaz, parlak cilalı bir yüzey ile altına yapışık polyester, poliüretan karışımı fileli bir yastıktan oluşuyor.

Continue Reading →

Kolaylıkla çizilebilen bir malzemeden yapılmış olan Comfort Lapdesk, ancak bir dizüstü bilgisayarın sığabileceği boyutlarda. Başka deyişle; sözgelimi yalnızca bir netbook’unuz varsa bir fare kullanma olanağı bulabilirsiniz.

0

TOBB ETU'de Pardus Semineri"

ÖzgürlükIçin Topluluğu’nun Pardus’u tanıtmak ve sağlıklı bir özgür yazılım algısı oluşturmak misyonuyla yürüttüğü seminer çalışmaları sürüyor. Aralık 2008’de İzmir Elektrik Mühendisleri Odası’nın daveti üzerine İzmir’e gelen ve “Pardus ve Özgür Yazılım Nedir?” konulu bir seminer veren topluluk üyeleri, 28 Ocak Çarsamba günü saat 15:30’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde olacaklar. Bu, geçen hafta yapılan seminerin ikincisi olacak. ÖzgürlükIçin.com editörleri Akın ÖMEROĞLU ve Ali Işıngör tarafından gerçeklestirilecek seminer, “Pardus Nedir, Yenir mi?” teması üzerine kurulacak, “Pardus ve Özgür Yazılım” konuları üzerinde durulacak.

0