Archive | Haziran, 2009

openSUSE 11.2 Milestone 3

Joe Brockmeier, openSUSE’nin yaklaşan sürümü 11.2’yi test etmek amacıyla çıkarılan openSUSE 11.2 Milestone 3’ü duyurdu. Brockmeier; openSUSE 11.2 için test amacıyla üçüncü milestone sürümünü indirilmeye hazır hale getirmiş olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Sürüm; 2.6.30 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış. Sistemde KDE 4.3 beta 2 ve GNOME 2.27.2 masaüstü ortamları bulunuyor. Sistemde başta OpenOffice.org 3.1.1 olmak üzere pek çok açık  kaynak yazılım hazır geliyor. Milestone 2 sürümünden beri; PulseAudio 0.9.15, Konversation 1.2 alpha 3, VirtualBox 2.2.4, Wine 1.1.23 gibi pek çok paket de güncellenmiş bulunuyor.
Continue Reading →

openSUSE 11.2 Milestone 3 hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

openSUSE 11.2 Milestone 3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mandriva Linux 2010 Alpha 1

Mandriva Linux 2010’un ilk alpha sürümü olan Mandriva Linux 2010 Alpha 1, Anne Nicolas tarafından duyuruldu. Nicolas, sürümün yansılardaki yerini aldığını, kullanıcıların geliştirilmiş bir önyükleme zamanı, eksiksiz ve temiz GRUB ve yükleme menüsü bulacaklarını söyledi. Mandriva Linux 2010 Alpha 1 ile gerektiğinde çabucak konuk hesabı oluşturuluyor. Yerel urpmi depoları otomatik olarak algılanıyor ve daha başka şeyler. Mandriva Linux 2010 Alpha 1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Mandriva Linux 2010 Alpha 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Pardus 2009 Beta

Daha önce duyurduğumuz Pardus 2009 sürüm takvimine uygun olarak Pardus 2009 kararlı sürümünden önceki kamuya açık beta sürümü olan Pardus 2009 Beta çıktı. Sürümü, sürüm yöneticisi Onur KÜÇÜK duyurdu. 2.6.30_rc8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, KDE kararlı sürümü 4.2.4 ile birlikte geliyor. PiSi’de ve ÇOMAR’da pek çok yeni özellik var. Ayrıca YALI güncellenmiş; böylelikle kurulum daha hızlı ve daha sorunsuz kılınmış. Bunun dışında OpenOffice.Org 3.1.0.6, Mozilla Firefox 3.5 RC1, Gimp 2.6.6, Xorg 1.6.2pre, Python 2.6.2 gibi yenilikler kullanıcıları bekliyor. Pardus 2009 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm  duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Nedir, sürümün bilinen iki de hatası var. Bunlar:

* Kurulum sonrasında sistem saati, 3 saat geri olarak yapılandırılıyor.
* Bazı ağ kartlarında bağlantı tipi otomatik adres almaya ayarlıysa, ilk denemede bağlantı kurulamıyor ama tekrar denendiğinde bağlantı çalışıyor.

Pardus 2009 Beta edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilir veya Pardus FTP sunucusundan yararlanabilirsiniz.

Pardus 2009 sürümü öncesinde yaşanabilecek hata ve eksiklerin tamamlanması için Pardus 2009 geliştiricileri, deneme sürümlerinin deneyimli kullanıcılar tarafından test edilmesini istiyor. Pardus 2009 testleri için dileyenler Pardus Test Takımı‘na katılabilirler.Karşılaşabileceğiniz hataları veya iyileştirme isteklerinizi ise hata takip sistemine bildirebilirsiniz.

Son olarak; bunun bir deneme sürümü olduğunu unutmayınız. Sorunsuz kurulum için indirme bittikten sonra dosya özetlerini kontrol etmeyi ve CD’yi DAO modunda, en çok 16x hızında yazmayı ihmal etmeyiniz.

0

Desktop4education

Avusturya Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı’nın (BMUKK); AB Eylem Planı i2010 uyarınca Avusturya okullarındaki bilgisayarlarda kullanılmasını teşvik etmek üzere desteklediği özel bir GNU/Linux dağtımının üçüncü sürümü yayınlandı. Projenin arkasında bulunan Bakanlık Bilgi Teknojileri Başkanı Robert Kristoefl, GNU/Linux’u tanıtmanın mali yönünden çok başka gerekleri olduğunu ifade ediyor. Kristoefl bir yazıda:” “Öncelikli amacımız, öğrencilere kapsamlı bir eğitim sunmaktır. Kelime işlemci programında metin düzenlemeyi öğretmeyi hedefliyoruz” dedi. Desktop4education adlı GNU/Linux okul dağıtımı, openSUSE 11.1 tabanlı bir dağıtım. Eğitim hedefli ve okullar için geliştirilen dağıtımın sunucu ve masaüstü versiyonları var.
Continue Reading →

Sistemde, StarOffice 9 gibi çeşitli açık kaynak yazılımlar hazır geliyor. Dağıtım desteği ve yazılım geliştirme süreçleriyse Avusturya’nın Oststeiermark bölgesi içindeki Weiz devlet dilbilgisi okulunda, öğretmen ve geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından sağlanacak. 2010’dan itibaren okullardaki ücretli ofis yazılım lisansları, Avusturya Eğitim Sanat ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilmeyecek. Artık özgür ofis yazılımları ve Linux dağıtımları, önemli bir seçenek konumunda. Zaten Kremser dil okulu da geçtiğimiz günlerde, okullarda kullanılmak üzere kendi geliştirdiği Debian tabanlı LinuxAdvanced’i sunmuştu. Gelecek yıl, Avusturya’da dil okullarının yüzde 30’unun ve teknik okulların yüzde 40’ının OpenOffice.org kullanacağı tahmin ediliyor.

* Bilgi için

0

Gran Canaria Masaüstü Zirvesi

GNOME Vakfı ile KDE Vakfı tarafından her yıl düzenlenen ve dünyanın dört bir yanındaki geliştiricileri bir araya getiren GUADEC ve KDE Akademy etkinlikleri bu yıl birleştiriliyor. İspanya’nın Kanarya Adaları’nda Gran Canaria Masaüstü Zirvesi adıyla bir büyük zirvenin ilki gerçekleştiriliyor. Gran Canaria Masaüstü Zirvesi, İspanya’nın Kanarya Adaları’ndaki Las Palmas kentindeki Kongre Merkezi ve Alfredo Kraus Oditoryumu’nda, 3-11 Temmuz 2009 tarihleri arasında düzenlenecek. Özgür yazılıma çok önem verilen Kanarya Adaları’nda bölgenin yerel yönetimi de zirveye lojistik ve finansal anlamda büyük destek veriyor. Zirveye en az 1.000 Linux geliştiricisi ve kullanıcısının katılması bekleniyor. Geliştiricilerin buluşarak yeni projelerde işbirliği yapmalarına olanak sağlayacak etkinlik, 100’den fazla konuşmayı içerecek.

Continue Reading →

Alfredo Kraus Auditorium

Konferansın şu ana değin kesinleşen açılış konuşmacıları şöyle: Robert Lefkowitz, Walter Bender, Richard M. Stallman, Jakub Pavelek. Açılış konuşmaları hakkında gelişmeleri buradan izleyebilirsiniz.

Bilgi için: Gran Canaria Desktop Summit

0

Linux-EduCD 1.0

Linux-EduCD; Mandriva Linux tabanlı, eğitim kurumları için tasarlanmış Lehçe bir dağıtım. 1.0 sürümü çıkarılan dağıtımın kod adı “Valis”. 2.6.26.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; eğitim programlarının yanı sıra, multimedya, ofis ve geliştirme yazılımları içeriyor; SATA sürücüleri ve pek çok popüler Intel ve Atheros kablosuz ağ kartları için destek sunuyor. Geliştirilmiş yönetim merkezi ile işlevsel özellikler sunan Linux-EduCD 1.0; Firefox 3.0.10, OpenOffice.org 3.0.1, GIMP 2.6.6, MySQL 5.0.45, Apache 2.2, WordPress 2.7.1, Scilab 4.1. 1, Celestia 1.4.1, Xephem 3.7.2, OpenDX 4.4, GenChemLab gibi yazılımlarla birlikte geliyor.
Continue Reading →

Lehçe olmasına karşın gerekebileceğini düşünerek sürüm duyurusunu ve indirme linklerini de ekleyelim.

0

Ubuntu 9.10 Alpha 2

Final sürümü 29 Ekim 2009’de yayınlanacak olan “Karmic Koala” kod adlı Ubuntu 9.10’un ikinci alpha sürümü olan Ubuntu 9.10 Alpha 2, Steve Langasek tarafından duyuruldu. Ubuntu 9.10 Alpha 2’de neler yeni? Yeni 2.6.30 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış olan sistem, GNOME 2.27.1 masaüstü ortamına sahip bulunuyor. Yeni Intel ekran sürücüsü mimarisi, yeni derleyici – GCC 4.4 ve varsayılan dosya sistemi olarak ext4 sistemle gelenler arasında. Ubuntu 9.10 Alpha 2 hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Ubuntu 9.10 Alpha 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0