Archive | Eylül, 2012

Python 3.3.0

Nesne yönelimli, yorumlanabilen, modüler ve etkileşimli bir programlama dili olan Python 3.3.0 sürümüne güncellendi. Unix, Linux başta olmak üzere; Mac Os, Windows, Amiga, Symbian gibi hemen hemen her türlü platformda çalışabilen Python’un yeni sürümü, 2x ile 3x arasında daha kolay taşımayı kapsayan geliştirmeleri içeriyor. Geliştirilmeye 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam’da başlanan ve adını Guido Van Rossum’un çok sevdiği, Monty Python adlı altı kişilik bir İngiliz komedi grubunun Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden alan Python; dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştıran girintilere dayalı basit sözdizimine sahiptir. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit geçirmeden programlamaya yönelme imkanı bulunabilen bir dil olma özelliği kazandırmaktadır. Günümüzde Python Yazılım Vakfı çevresinde toplanan gönüllülerin çabalarıyla sürdürülen Python’ın 1.0 sürümü Ocak 1994’te duyurulmuştur. Python 3.3.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Python 3.3.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian Gnu/Linux 6.0 Squeeze, 6.0.6′ya Güncellendi

Kod adı “Squeeze” olan Debian Gnu/Linux 6.0; 6.0.6 sürümüne güncellendi. 12 Mayıs 2012‘de 6.0.5 sürümüne güncellenen Squeeze; böylelikle altıncı kez güncellenmiş oluyor. Bu güncelleştirme ile ciddi sorunlar için çeşitli ayarlamalar ile birlikte, kararlı sürüme yönelik güvenlik düzeltmelerinin gerçekleştirildiği söyleniyor. Gerektiğinde başvurulan güvenlik uyarıları ayrıca yayımlanmış bulunuyor. Kuşkusuz sistemini güncel tutan Debian GNU/Linux kullanıcılarının CD veya DVD kalıplarıyla sistemlerini baştan kurmaları gerekmiyor. Güncellenen paketleri içeren CD ve DVD kalıplarının en kısa zamanda yansılarda yerini alacağı söyleniyor. Debian Gnu/Linux 6.0.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

CD ve DVD kalıpları yansılarda yerini aldıkça linkler yenilenecektir. Debian Gnu/Linux 6.0.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Slackware Linux 14.0

Beşinci ve son sürüm adayı 20 Eylül 2012‘de duyurulan Slackware Linux 14.0’ın final sürümü, iki aylık bir test sürecinin ardından Patrick Volkerding tarafından duyuruldu. Uzun bir bekleyişin sonunda Slackware’in yeni kararlı sürümünün geldiğini söyleyen Volkerding; son kararlı sürümden bu yana pek çok değişikliğin söz konusu olduğunu ifade etti. Çekirdek ana sürümünün 3’e terfi ettiğini hatırlatan Volkerding; bu sürümün 3.2.29 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını, X.Org X11R7.7 içerdiğini ve Firefox 15.0.1’in de sistemle birlikte geldiğini belirtti. Sistemde ihtiyaç duyulan derleyici, geliştirme araçları, kütüphaneler ve uygulamaların bulunabileceğini söyleyen Volkerding; daha önce Slackware kullanmış olanların, sistemi evleri gibi hissedeceklerini ifade etti. Slackware Linux 14.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Slackware Linux 14.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

MySQL 5.5.28

Çoklu iş parçacıklı (multi-thread), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam bir veritabanı yönetim sistemi olan MySQL’in genel versiyonunun 5.5.28 sürümü duyuruldu. Bilindiği gibi yazılımın bir de geliştirme versiyonu bulunuyor. Birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilen MySQL, açık kaynak kodlu bir yazılım ve en üst düzeyde güvenlik sağlıyor. Farklı sunucularda; .php, .asp vb. gibi değişik web programlama dilleri ile kullanılabiliyor. En güvenilir, en emniyetli ve dünyanın en popüler açık kaynak veritabanı olan MySQL’in yeni sürümünde çeşitli hatalar giderilmiş, kimi yeni işlevler eklenmiş ya da değiştirilmiş bulunuyor. MySQL’in 5.5.28 sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

MySQL 5.5.28 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 3.6.2 RC2

The Document Foundation; ilk sürüm adayını 15 Eylül 2012‘de duyurduğu LibreOffice’in 3.6.2 sürümünün ikinci sürüm adayını duyurdu. Yaklaşan 3.6.2 sürümü için ilk sürüm adayının test edilmek üzere kullanıma sunulduğu bildirilirken, bunun bir test sürümü olduğu ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatıldı. The Document Foundation; bu sürüm adayı ile kararlı bir sürümün paralel olarak yüklenilip kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekerken, konu hakkında bu sayfadan ayrıntılı bilgi edinilebileceğini belirtti. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerinin incelenmesi özellikle önerilirken, sürüme ilişkin hataların Bugzilla üzerinden bildirilebileceği ifade edildi. LibreOffice 3.6.2 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

LibreOffice 3.6.2 RC2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu 12.10 Beta 2

Birinci beta sürümü 6 Eylül 2012‘de duyurulan “Quantal Quetzal” kod adlı Ubuntu 12.10’un ikinci ve son beta sürümü, Kate Stewart tarafından duyuruldu. Ubuntu ekibinin, Ubuntu 12.10’un masaüstü, sunucu, bulut ve core ürünlerini duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Stewart; 3.5.4 Linux Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin 3.5.0-15.23 Ubuntu Linux çekirdeği içerdiğini belirtti. Pek çok hata düzeltmesi ve geliştirme gerçekleştirilen sürümde, Unity 6.6 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Stewart; GNOME masaüstü ortamının da 3.5.92  (kimisi 3.6.0) sürümüne güncellendiğini ifade etti. Stewart; Kubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Xubuntu ve Ubuntu Studio’nun da 12.10 Beta 2 sürümlerinin yayınlandığını söyledi. Ubuntu 12.10 Beta 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Ubuntu 12.10 Beta 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNOME 3.6

GNOME projesince geliştirilen GNOME masaüstü ortamının 3.6 sürümü, Matthias Clasen tarafından duyuruldu. GNOME geliştirici platformu olarak popüler özgür masaüstünün 3.6 sürümünü kutladığını ifade eden Clasen; GNOME 3.6’nın GNOME 3 serisinin üçüncü önemli güncellemesi olduğunu belirtti. Nautilus dosya yöneticisi açısından kimi tartışmalı değisiklikler içeren GNOME 3.6’nın oldukça gelişmiş bir deneyim sunmasına özen gösterildiğini söyleyen Clasen; kullanıcıyı heyecan verici yeni özelliklerin, iyileştirmelerin, iyileştirilmis erişilebilirlik ve çok daha fazlasının beklediğini sözlerine ekledi. GNOME 3.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNOME 3.6 edinmek için projenin FTP sunucusuna başvurabilirsiniz.

0