Archive | Haziran, 2014

DistroWatch.com Krita'ya Bağış Yaptı

2004 yılından bu yana özgür ve açık kaynak kodlu yazılım projelerine ve işletim sistemlerine nakit katkı ile aylık bağış programını sürdüren DistroWatch.com; Mayıs 2014 için KDE için bir raster grafik editörü, aynı zamanda Calligra Suite uygulamalarından biri olan Krita‘ya bağışta bulunmaya karar verdi. Bağış miktarının 240.00 € olduğu belirtildi. Bu ay için KDE için bir raster grafik editörü olan Krita‘ya bağış yapıldığını duyurmaktan mutluluk duyulduğu ifade edilirken, Krita hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için projenin SSS sayfasının ziyaret edilebileceği belirtiliyor. Krita yalnızca KDE üzerinde değil, GNOME, Xfce hatta Windows üzerinde ve hatta biraz çaba harcanırsa Mac OS X üzerinde de yeteneklerini gösterebilir.

Continue Reading →

DistroWatch.com; 2004 yılından bu yana özgür ve açık kaynak kodlu yazılım projelerine ve işletim sistemlerine nakit katkı ile aylık bağış programını sürdürüyor. DistroWatch.com izleyicileri, gelecek bağışlar için sevdikleri projeyi aday olarak bildirebiliyorlar. Ayrıca, bu bağışa katkıda bulunmak isteyen izleyiciler de reklam sayfasını kullanabiliyorlar ya da PayPal ve kredi kartları ile ödeme yapabiliyorlar. Haberin orjinalini ve DistroWatch.com’un daha önce bağışta bulunduğu projeleri aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

0

antiX-14R-alpha2

İlk alpha sürümü 21 Nisan 2014 tarihinde duyurulan Debian GNU/Linux Testing tabanlı hızlı ve hafif bir dağıtım olan antiX’in güncelleştirilmiş ikinci alpha sürümü duyuruldu. 3.15.2 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, Libreoffice 3.4.5 ile geldiği belirtiliyor. Tam sürümün, yalnızca bu test sürümü için 32 bit olduğu ifade edilirken, çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen sürümün Dave masaüstü içerdiği ifade ediliyor. Kurulumda varsayılan dosya sistemi olarak btrfs tercih edilirken, kolay ve canlı bir önyükleme menüsü sisteme kazandırılmış bulunuyor. antiX-14R-alpha2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

antiX-14R-alpha2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Sistem Saatini İnternet Zaman Sunucuları ile Otomatik Olarak Senkronize Etmek

Bazen, Debian, Ubuntu veya Linux Mint altında sistem saati tarafından görüntülenen zaman biraz yanlış olur ve bunu elle düzeltmek insana sıkıntı verir. Sistem yeniden başlatıldığında zamanın yine yanlış olduğunu görür, moral olarak olumsuz etkilenebilirsiniz. Bu sorunun çözümü, NTP sunucusu ile sistem saatininin senkronize edilmesidir. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır: 1. Öncelikle terminal açılmalı, Debian’da su ile root olunmalı, ardından ntpdate paketi yüklenmelidir.

Continue Reading →

Debian için: apt-get install ntpdate
Ubuntu ve Linux Mint için: sudo apt-get install ntpdate

2. Senkronizasyon otomatik olarak gerçekleşecektir. Bu arada ihtiyacınız olan bazı zaman komutlarını bilmenizde yarar var. Geçerli tarihi bilmek için:

date

Zaman dilimini bilmek için:

cat /etc/timezone

Başka bir coğrafi bölge seçilmek istenirse bu komut çalıştırılabilir:

dpkg-reconfigure tzdata

0

Terminalde Bir Web Sitesinin HTML Kodu Nasıl Görüntülenir?

Ubuntu, Linux Mint ya da bir başka dağıtım altında, terminalde bir web sitesinin HTML kodunu görüntülemek istiyorsanız, başvurmanız gereken şey “GET” komut satırı yardımcısıdır. Bunun için öncelikle terminali açmanız ve terminale “GET” ile birlikte söz konusu sitenin ismini, “www” ile başlayan kısmından itibaren yazmanız gerekir. Şöyle ki: GET www.getgnu.org. Siz, tercih ettiğiniz herhangi bir web sitesini www.getgnu.org ile değiştirebilirsiniz. Web sitesinin HTML kodu terminalde görüntülenecektir.

Continue Reading →

0

ExTiX 14.1.1

Debian, Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan ExTiX‘in Debian/Ubuntu 14.04 tabanlı 64 bitlik 14.1 sürümü, Arne Exton tarafından duyuruldu. Orjinal Ubuntu sistemin Unity masaüstü yöneticisi içerdiğini söyleyen Exton, o kaldırıldıktan sonra, Razor-qt 0.5.2 ile Gnome 3.10 ve Gnome Classic 3.10′un yüklenebileceğini ifade etti. Sistem dilinin İngilizce olduğu hatırlatan Exton; sistemin, 3.13.0-24-exton özel çekirdeği yerine 3.15.0-6-exton  özel çekirdeği (ve 3.15.0 kararlı çekirdek) ile yapılandırıldığını söyledi. Libre Office’in AbiWord ile yer değiştirdiğini söyleyen Exton; Firefox, Thunderbird, GParted, Brasero, Vlc, Gimp ve win32 codecleri gibi pek çok paketin sistemle birlikte geldiğini, tüm programların 29 Haziran 2014 tarihi itibariyle mevcut en son kararlı sürümüne güncellendiğini ifade etti. Exton; root olarak login olmak isteyen kullanıcıların parola olarak root girebileceklerini belirtti. ExTiX 14.1.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin anasayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

ExTiX 14.1.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Simplicity Linux 14.7 Beta

Alpha sürümü 31 Mayıs 2014 tarihinde duyurulan Puppy Linux tabanlı, öntanımlı masaüstü ortamı olarak LXDE ile gelen, netbook, masaüstü ve medya versiyonlarıyla kullanıcıya sunulan Simplicity Linux’un 14.7 sürümünün betası duyuruldu. Sürümün betasının netbook ve masaüstü versiyonlarıyla kullanıcıya sunulduğu belirtilirken, her zamanki gibi, netbook versiyonuyla web tabanlı uygulamalar yerine yerel olarak yüklenen uygulamaların temel alındığı, buna karşılık, masaüstü versiyonuyla ise tam özellikli uygulamalar üzerinde odaklanıldığı ifade ediliyor. Simplicity Linux 14.7 Beta hakkında resmi duyuru henüz yapılmadığı için sürüm duyurusu da yayımlanmış değil.

Continue Reading →

Simplicity Linux 14.7 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0