Archive | Ağustos, 2014

Alias Nasıl Yapılır?

Bilgisayar içinde yaptığınız çeşitli işleri kısaltabileceğinizi, bir tür kısayol ile uzun bir seyir yerine küçük bir hamle ile çözebilceğinizi biliyor musunuz? Çeşitli alias‘lar tanımlayarak yapabileceğiniz bu iş, oldukça hoş ve son derece kullanışlıdır. İsterseniz konuyu, daha önce burada ele aldığımız başka bir konu üzerinden sürdürelim. Böylelikle çok daha anlaşılır olacağını sanıyorum. 31 Mayıs 2014 tarihinde TouchPadi Etkinleştirme & Pasifleştirme konusunu işlemişiz. Konuda belirttiğimiz üzere, terminale:

Continue Reading →

xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" "Device Enabled" 0

kodunu girerek touchpadi kapatıyor;

xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" "Device Enabled" 1

kodunu girerek touchpadi yeniden açıyorduk. Bunu neden hatırlattık? İşte bu işlemi, yani mesela touchpadi kapatma işlemini yukarıdaki gibi kod girmeden, tanımladığımız basit bir kısayolu kullanarak yapacağız. Yani alias kullanarak söz konusu koda bir kısayol yapacağız. Biz kodu değil, yalnızca o kısayolu gireceğiz. Yani şimdi burada touchpadi kapatmayı esas alırsak, “kapa” biçiminde bir kısayol yapabiliriz. Bunun için önce .bashrc dosyasını açalım:

sudo pluma .bashrc

Sonra ‘ ‘ tırnakları arasına yazıda anlatıldığı gibi belirlediğimiz touchpadi kapatan şu satırı ve alttaki satırları yazmamız gerekiyor:

alias kapat='xinput --set-prop "ETPS/2 Elantech Touchpad" "Device Enabled" 0'

PATH=$PATH:/home/kullanıcı-adı/bin
export PATH

kullanıcı-adı yerine kendi kullanıcı adınızı girmeyi unutmayın. .bashrc dosyasını kaydedip kapatalım. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Şimdi terminalde “kapat” (tırnaklar yok) yazdığınızda touchpadin kapandığını göreceksiniz. Aynı biçimde, mesela Crontab içinde bir görev tanımlayabilirsiniz. Sözgelimi 18 Haziran 2014 tarihinde Ubuntu ve Linux Mint’te Terminalden Favori Radyo İstasyonlarını Dinlemek konusunu işlemişiz. Oradan yararlanarak devam edecek olursak, mesela her gün belli bir saatte çalmaya başlayan bir radyo ayarlamak isteyelim. Diyelim her sabah saat:08:30’da işe başlıyoruz ve saat:09:00’da almamız gereken bir ilaç var. Zaman zaman ilacımızı almayı unuttuğumuz oluyor, bu nedenle özel bir alarm ayarlamak istiyoruz. Bunun için crontab dosyasını açıyoruz:

crontab -e

İlk açılışta sizden hangi editörü tercih ettiğinizi sorar, nanoyu seçin. En alta şunu girin:

00 09 * * * mplayer http://46.20.3.204:80

Burada en baştaki 00 09, saat 09:00’ı, * * * hergünü, mplayer radyo çalacak uygulamayı, http://46.20.3.204:80 ise çalınacak radyonun IP’sini ifade eder. İsterseniz bu IP’yi Ubuntu ve Linux Mint’te Terminalden Favori Radyo İstasyonlarını Dinlemek konusundan değiştirebilirsiniz. Bu arada, mplayer yüklü değil ise, aşağıdaki komut ile kurabilirsiniz:

sudo apt-get install mplayer

Bu çalışmada mplayer arka planda çalıştığı için onu göremezsiniz. Terminale:

killall mplayer

yazarak kapatabilirsiniz. Ya da onun için de bir kısayol yapalım mı? Tekrar .bashrc dosyasını açalım:

sudo pluma .bashrc

İçine:

alias m=’killall mplayer’

yazın. Artık terminale yalnızca “m” (tırnaklar yok) yazıp entere bastığınızda mplayer kapanacaktır.

0

Tiny Core Linux 5.4rc1

Damn Small çatallaması bir GNU/Linux dağıtımı olan, çok hızlı bellek ve önyükleme özelliklerine sahip, üstelik kullanıcıyı destekleyen uygulamalarla donatılmış Tiny Core’un 5.4 sürümünün ilk sürüm adayı duyuruldu. /etc/services içine nfs sunucusu için girdiler eklendiği, udev’in 173’ten 174’e kadar güncellenip düzeltildiği belirtildi. Bu işlem için edgardogho’ya özellikle teşekkür edildiği ifade edildi. Tiny Core Linux 5.4rc1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Tiny Core Linux 5.4rc1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Yahoo Kullanıcı Arayüzü Kütüphanesinin (YUI) Geliştirilmesini Durdurdu

Yahoo; 2005 yılından bu yana kullanılan ve 13 Şubat 2006 tarihinde kamuoyuna duyurulan ve o zamandan beri zengin web uygulamaları yaratmak için kapsamlı bir araç seti oluşturan kullanıcı arayüzü kütüphanesinin (YUI), gelişimini durdurma kararını açıkladı. Yahoo Tanıtım Teknolojileri Mühendislik Direktörü Julien Lecomte tarafından yapılan açıklamada YUI’nin Yahoo tarihinin önemli bir parçası olduğu vurgulanırken, web platformunun son birkaç yıldır ciddi bir değişim geçirdiği, JavaScript’in şimdi her zamankinden daha yaygın olduğu, UNIX felsefesini kucaklayan ve çok karmaşık bir geliştirme kullanımının bir ekosistemin yükselişini kışkırttığı belirtildi. Yeni inşa araçları yaptıklarını söyleyen yetkililer, Kullanıcıların daha kolay bir web tarayıcısının son kararlı sürümünü kullanabilmeleri için çalıştıklarını ifade ettiler.

Continue Reading →

Bundan sonra en yeni nesil sunum teknolojilerini sunmaya odaklanılacağı belirtilirken, YUI’nin tüm gelişimini durdurma konusunda zor bir karar verildiği ifade edildi. Buna karşın; YUI’de seyrek düzeltmeler olacak.

0

Akademi 2014 Başlıyor

Daha önce duyurmuş olduğumuz Akademi 2014 başlamak üzere. KDE Topluluğunun buluşmak, görüşmek, ilham almak, öğrenmek ve yeni beceriler kazanmak amacıyla düzenlediği konferans, Akademi 2014, 6-12 Eylül 2014 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti’nde yapılacak. Etkinlik, sabah Cumartesi ve Pazar günü, 9 kısa görüşmenin ardından bir açılış ile başlayacak; KWin ve Akonadi, KDE kullanımı hakkında veri toplamak için bir argüman, QtQuick için GCompris, sürüm yönetimi ve otomatik test konularını kapsayacak. Öğleden sonra ise bilgi ve deneyim paylaşımı sağlamak amacıyla tasarım, daha hızlı QtQuick kod yazma, GTK’den Qt’ye bir uygulama nasıl port edilir, Android üzerinde KDE, erişilebilirlik, Frameworks 5 ve iletişimin önemi gibi konular üzerinde durulacak.

Continue Reading →

Akademi 2014′e programa kaydolan herkes çağırılıyor. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilmek için projenin kendi sayfası incelenebilir.

0

Linux Komut Satırı

Kemal Demirez diyor ki: “Linux ile ilgili bir çok kaynak bulabilirsiniz. Hem basılı kaynaklar hem de net üzerinde pdf, doküman vs. şeklinde bir çok kaynaktan faydalanabilirsiniz. Ben de Linux’a gönül vermiş ve öğrenmek isteyen kişilere küçük bir katkı yapmak amacıyla bu kaynağı hazırlamak istedim. Tabi bilenler bilir, ben daha çok güvenlik konularında çalışmalar yapmaya çalışıyorum. Fakat Linux kullanmayı ve özellikle de güvenlik profesyonelleri ve güvenlikle ilgili amatör kullanıcılar için bir dağıtım olan BackTrack ve onun devamı olan Kali Linux’u kullanmayı daha çok seviyorum. Bu çalışmada verilen örnekler de Kali Linux dağıtımı üzerinden olacaktır. Amacım Linux işletim sisteminin (daha doğrusu GNU/Linux) tamamını anlatmak değildir. Çalışma başlığında yazdığı gibi komut satırında Linux kullanımına örnekler verilecektir. Bu örnekler hemen tüm dağıtımlarla büyük ölçüde aynı olacaktır. Dağıtımlar hangi tabanda olursa olsun genel olarak komut kullanımı küçük farklar haricinde aynıdır. Farklı olan dağıtımın kullandığı paket yapısı, konfigürasyon dosyalarının yerleri, kullanılan masaüstü ortamı gibi şeylerdir. Kali Linux, Debian (Debian Wheezy) tabanlı bir dağıtım olduğundan verilen örnekler tüm Debian tabanlı dağıtımlarda geçerli olacaktır. RedHat, Fedora ve CentOS gibi dağıtımlarla da büyük oranda benzerlik bulunacaktır.

Continue Reading →

Bu sebeple burada verilen bilgiler iyi öğrenildiğinde Linux dağıtımlarının (distro) %90’ı rahatlıkla kullanılabilecektir. Anlatım diline gelince, farkettiğiniz gibi rahat ve sade bir anlatım dili tercih edilecek ve çalışmanın kendine özgü bir düzeni olacaktır. Standart bir düzenden ziyade, belli konular anlatılırken eğer o konuyla bağlantısı olan bir başka konu varsa, ondan da kısaca bahsedilecektir. Amaç, meramın en iyi ve anlaşılır şekilde ifade edilmesidir. Bazı kullanıcılar burada anlatılan konuların bir çoğunu bilebilirler. Fakat bilmeyen kişiler için faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bilenler de bilgilerini tazeleyip, ellerinin altında bulundurmak isteyebilirler. Kapakta da görüldüğü gibi sosyal medyada hesaplarım ve bir de mail adresimden başka dikili bir ağacım bulunmamaktadır. Çok fazla teknik terim kullandığımı zanneden okuyucular hayal kırıklığı yaşayabilirler. Yukarıda da ifade ettiğim gibi sade basit ve rahat bir anlatımı tercih ettim. Umarım bu çalışma tüm Linux kullanıcılarına ve kullanıcı adaylarına faydalı olur.” Linux Komut Satırı adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0

pfSense 2.1.5

FreeBSD tabanlı özgür bir firewall çözümü olan pfSense’in 2.1.4 sürümünden çok kısa bir süre sonra gelen ve öncelikle bir güvenlik güncellemesi olan 2.1.5 sürümü, Jared Dillard tarafından duyuruldu. Bunun her şeyden önce bir güvenlik sürümü olduğunu belirten Dillard; paketlerin kendilerine özgü bağımsız düzeltmelere sahip olduklarını ve bu güncellemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Firmware güncellemeleri sırasında paketlerin düzgün biçimde yeniden kurulacağını söyleyen Dillard; aksi takdirde, ikililerin son sürümünün kullanımda olduğundan emin olmak için paketleri yeniden yüklemek gerekeceğini ifade etti. pfSense 2.1.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

pfSense 2.1.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu 14.10 Beta 1

Alpha 2 sürümü 1 Ağustos 2014 tarihinde duyurulan “Utopic Unicorn” kod adlı Ubuntu 14.10′un ilk beta sürümü, Ubuntu geliştiricisi Stéphane Graber tarafından duyuruldu. Graber; aynı zamanda, Ubuntu’nun alt projeleri Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin’in ve Xubuntu’nun da 14.10 Beta 1 sürümlerini duyurmuş oldu. İlgili sürümlerin test edilmek üzere yansılarda yerini aldığını söyleyen Graber; Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Xubuntu ve Ubuntu Cloud için hazırlanan kalıpların test edilmesini ve geri bildirimde bulunulmasını beklediklerini ifade etti. Ubuntu 14.10 Beta 1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

0