Archive | Aralık, 2014

Selene ile Ses ve Videoları Dönüştürme

Eğer ses ve video dosyalarınızı dönüştürmek için pratik bir araç arıyorsanız, Ubuntu 14.10, daha eski Ubuntu sürümleri ya da Linux Mint altında Selene’yi kullanabilirsiniz. Selene; OGG, OGV, MKV, MP4, WEBM, OPUS, AAC, FLAC, MP3, WAV dosya biçimlerini destekleyen ve bir GUI ile kullanıma sunulan güzel bir araçtır. Yazılımı Ubuntu 14.10’a yüklemek için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Continue Reading →

sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install selene

Yüklemeyi farklı bir Ubuntu sürümüne veya Linux Mint’e yapacaksanız, 64-bit sistemler için aşağıdaki prosedürü izleyin:

cd /tmp

wget http://goo.gl/cMld5Q -O selene_2.4.5_amd64.deb

Burada “Yerel olarak sağlayıcının kimliği doğrulanamaıyor.
launchpad.net adresine güvenliği gözardı ederek bağlanmak için `–no-check-certificate’ seçeneğini kullanın” biçiminde bir uyarı verirse, kodu şu şekilde değiştirin:

wget --no-check-certificate http://goo.gl/cMld5Q -O selene_2.4.5_amd64.deb

ve devam edin:

sudo dpkg -i --force-depends selene_2.4.5_amd64.deb

sudo apt-get -f install

Yüklemeyi farklı bir Ubuntu sürümünü ve Linux Mint’e yapacaksanız, 32-bit sistemler için aşağıdaki prosedürü izleyin:

cd /tmp

wget http://goo.gl/Bhr2JF -O selene_2.4.5_i386.deb

sudo dpkg -i --force-depends selene_2.4.5_i386.deb

sudo apt-get -f install

 

0

Deepin'in 2014.2 Sürümü Duyuruldu

Yalnızca İngilizce ve basitleştirilmiş geleneksel Çince versiyonları sunulan, Ubuntu tabanlı Çin kökenli dağıtım Linux Deepin’in son derece özel ve sezgisel HTML 5 tabanlı Deepin masaüstü ortamını içeren 2014.2 sürümü duyuruldu. Bu sürümde, “live mod” işlevi kaldırıldı, bu nedenle sabit diske kurmadan önce dağıtımı test etmek artık mümkün değil. Daha iyi bir sistem arayüzü ile gelen sistem, yepyeni Deepin temaları içeriyor; simgelere yeni fonksiyonlar eklenmiş bulunuyor. Güçlendirilmiş bir ağ işlevi ile yapılandırılan sistemde, Kontrol Merkezi’nde zaman dilimini basitleştirilmiş seçme işlemi basitleştirilmiş ve gün ışığından yararlanma süresi işlevi eklenmiş. Deepin 2014.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Deepin 2014.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Özgür Yazılım Üzerine

Çoğu insan her gün özgür yazılım ile iletişim içinde bulunuyor fakat bu insanların çoğu özgür yazılımın ne olduğunu ya da onu neden kullandıklarını bilmiyorlar. Bilindiği gibi, herhangi bir kullanıcı, özgür yazılımın kaynak kodunu inceleyebilir, değiştirebilir ve programı paylaşabilir. Özgür yazılımla ilgili çeşitli eğitim materyalleri oluşturan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), bu problemi düzeltmek için kısa bir video hazırladı. Vakıf, özgür yazılım bilincini yaymak için bu videoyu izleyip e-posta ve sosyal medya üzerinden paylaşmanızı istiyor. Özgür yazılım için bu animasyonlu girişi Urchin Studios‘un tamamen özgür yazılımlar kullanarak yaptığı ifade edilirken, insanların otuz yıldır FSF ile birlikte özgür yazılım öneminin bilincinde olduğu belirtildi. Özgür Yazılım Vakfı (FSF), video ve benzeri pek çok etkinliğe imza atılabileceğini ancak bunların maddi bir külfetinin olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor. 2015 yılında daha büyük projeleri hedefleyen vakıf, bağışların 241.878 $ arttığını belirtti. FSF, bundan sonraki süreçte kullanıcılardan bağış yaparak ve vakfa üye olarak destek olmalarını bekliyor.

Continue Reading →

Aşağıda, Urchin Studios’un hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.

fsf.org

0

Clonezilla live 2.3.2-2 Sürümüne Güncellendi

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.3.2-2, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 30 Aralık 2014 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Partclone’un 0.2.75 sürümüne güncellendiğini söyleyen Shiau; Clonezilla kalıpları içine bir şifreleme mekanizması eklendiğini, ayrıca, Btrfs’in de güncellendiğini belirtti. Varsayılan dosya boyutunun artık 2000 MB yerine 4096 MB olarak ayarlanacağını söyleyen Shiau; çeşitli hataların giderildiğini ifade etti ve bu hataları bildiren arkadaşlara teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi. Clonezilla live 2.3.2-2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bilindiği gibi, sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın iki versiyonu bulunuyor: Clonezilla live ve Clonezilla SE (sunucu sürümü). Clonezilla live tek bilgisayarda yedekleme ve geri yükleme için uygun olan versiyon. Clonezilla SE (sunucu sürümü) ise, büyük yerleşimler için; aynı anda pek çok bilgisayarı (40’tan fazla) klonlayabiliyor. Clonezilla; Norton Ghost® gibi bildik ticari paketlerin uzun zaman içinde çözdüğü klonlama işini, daha kısa sürede çözümleyen açık kaynak kodlu klonlama sistemi. Clonezilla ile sisteminizi yedekleyebilir, gerekirse yeniden yükleyebilirsiniz.Herhangi bir nedenle sisteminizde çözümleyemeyeceğiniz bir güçlükle karşılaştığınızda, bu yedekleme ve geri yükleme işlemi size yedeklediğiniz noktadan devam etme olanağı sağlayacaktır. Clonezilla sabit diskin içindeki blokları kaydedip kurtarır. Bu da klonlama verimliliğini artırır.

Bunun dışında, Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

 

Clonezilla live 2.3.2-2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Microsoft Windows 10'a Yeni Bir Web Tarayıcısı Hazırlıyor

Windows 8’de gerçekleştirdiği arayüz değişikliği ile pek çok kullanıcının tepkisine yol açan Microsoft; Windows 10 için hazırlıklarını temkinli bir biçimde sürdürüyor. Yeni versiyonun ön sürümünde Internet Explorer ile kullanıcının karşısına çıkan firmanın, final sürümde kod adı “Spartan” olan yeni bir web tarayıcıyı kullanıcılara sunmayı düşündüğü söyleniyor. ZDnet yazarı Mary Jo Foley’in bildirdiğine göre; İnternet Explorer’dan bütünüyle kopmayı da düşünmeyen Microsoft; Windows 10 ile “Spartan” adlı yeni bir tarayıcıyı kullanıcıya sunmayı düşünüyor. Böylelikle ilkin Mozilla Firefox’a, ardından Google Chrome’a büyük oranda pay kaptıran İnternet Explorer’ın kötü gidişine dur denilebileceği düşünülüyor. Chakra JavaScript motorunu kullanan, basit ve sade bir arayüze sahip olacağı söylenen yeni tarayıcının, Windows 10’un içinde kullanıcının isteğine bağlı olarak kurulum sırasında yüklenebilmesi öngörülüyor.

Continue Reading →

Mary Jo Foley, çoğu kişinin İnternet Explorer 12 beklentisi içinde olduğunu ama gelecek tarayıcının söz konusu “Spartan” adlı yeni hafif tarayıcı olduğunu söyledi. Foley; İnternet Explorer’ın artık yalnızca iOS ya da Android platformlarında kullanılacağını ifade etti. Konu hakkında daha geniş bilgi edinmek için Mary Jo Foley’in yazısını inceleyebilirsiniz.

0

MesaLib’in 10.4.1 Sürümü Çıktı

Etkileşimli 3D grafik render için OpenGL tanımlamalarında bir açık kaynak uygulaması olan Mesa, 10.4.1 sürümüne güncellendi. 10.4.1 sürüm notları henüz yayımlanmadı. Mesa; en seçkin OpenGL birikimi ve 3D bilgisayar grafikleri ve GPGPU, donanım hızlandırmalı 3D render ile ilgili video hızlandırma API’leri gibi çeşitli renderleri uygulayan ve açık kaynak kütüphanelerini içeren özgür bir koleksiyondur. Mesa, freedesktop.org tarafından barındırılmakta ve GNU/Linux, BSD ve diğer işletim sistemlerini kullanmaktadır. Ayrıca API’ler için, çoğu özgür ve açık kaynak kodlu grafik aygıt sürücülerini barındırmaktadır. Mesa, Brian Paul tarafından 1993 yılı Ağustos ayında geliştirilmeye başlandı. Mesa 10 serisi, Intel, AMD/ATI ve Nvidia GPU donanımlar için OpenGL 3.3 uyumludur. Henüz herhangi bir düzeyde tam OpenGL 4 uyumluluğu söz konusu değildir.

Continue Reading →

Mesa 10.4.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

phpMyAdmin 4.3.4 Sürümüne Güncellendi

phpMyAdmin’in 4.3.4 sürümü çıktı. Bir hata düzeltme sürümü olduğu söylenen sürümün paketleri yansılarda yerini almasına karşın, sürüm duyurusu yayımlanmadı. phpMyAdmin 4.3.4’e ilişkin ayrıntıları sürüm duyurusu yayımlandıktan sonra haberler sayfasında bulabileceksiniz. Başlıca kullanım amacı internet üzerinden MySQL veritabanı yönetimi olan, bununla birlikte veritabanı oluşturma ve silme; tablo ekleme, değiştirme, silme; alan ekleme, değiştirme, silme; SQL sorguları çalıştırma; kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi pek çok işlevi yerine getiren açık kaynak kodlu ve özgür yazılım phpMyAdmin; halen 72 farklı dili destekliyor. 1998 yılında, Peter Kuppelwieser’in yazmış olduğu MySQL-Webadmin’den esinlenerek PHP tabanlı bir MySQL arayüzü geliştirmeye başlayan Tobias Ratschiller’in zaman darlığı gerekçesiyle 2000 yılında bu projeyi ve özgün yazarı olduğu diğer projeyi (phpAdsNew) yarıda bırakmasının ardından büyük bir kullanıcı ve geliştirici kitlesinin ilgisini kazanan phpMyAdmin, popüler bir PHP uygulaması olmuştu.

Continue Reading →

Pek çok GNU/Linux dağıtımında kullanılan ürüne destek için Marc Delisle, Loïc Chapeaux ve Olivier Müller’den oluşan bir grup geliştirici 2001 yılında SourceForge‘de phpMyAdmin Projesini oluşturup ve geliştirme işini üstlendiler. phpMyAdmin projesi; Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař ve Garvin Hicking tarafından yürütülmektedir. phpMyAdmin 4.3.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0