Archive | Mayıs, 2016

Alpine Linux 3.4.0 Duyuruldu

x86 yönlendiriciler, güvenlik duvarları, VPN, VoIP kutuları ve sunucular için tasarlanan ve gelişmiş bir topluluğa hitap eden Alpine Linux‘un yeni sürümü 3.4.0 duyuruldu. Alpine’in 3.4 serisindeki ilk kararlı sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden geliştirme ekibi, /etc/resolv.conf içinde DNS araması için destek sunulan sistemin; evince 3.20, qt5 5.6, libreoffice 5.1, ruby 2.3, postgresql 9.5 gibi pek çok güncel paket içerdiğini belirtiyor. 4.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm, Mate 1.14 masaüstü ortamı içeriyor. Alpine 3.4.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Alpine 3.4.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

deepin 15.2 Duyuruldu

 

Yalnızca İngilizce ve basitleştirilmiş geleneksel Çince versiyonları sunulan, Ubuntu tabanlı Çin kökenli kullanıcı dostu dağıtım deepin’in son derece özel ve sezgisel HTML 5 tabanlı deepin masaüstü ortamını içeren 15.2 sürümü, Deepin geliştirme ekibi tarafından duyuruldu. 4.4 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin Kullanıcılara zarif, kullanıcı dostu, güvenli ve kararlı bir sistem vermeyi taahhüt eden bir GNU/Linux dağıtımı olan deepin’in yeni sürümünde sistemin optimize edildiği ve arayüzde yapılan değişikliklerle performansın önemli ölçüde iyileştirildiği söyleniyor. Pencere animasyon efektinin de optimize edildiği belirtilirken, şifreyi girdikten sonra yaşanan sorunun düzeltildiği ifade ediliyor. deepin 15.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

deepin 15.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Lite 3.0 Final Duyuruldu

Beta sürümü 9 Mayıs 2016’da duyurulan kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan Linux Lite’ın 3.0 final sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Sürümü duyurduğu için mutlu olduğunu söyleyen Bezencon; 2 serisinden bu yana oldukça değişen sistemin, önemli bir dizi değişiklik, gözden geçirilmiş grafiksel yazılım yöneticisi ve yeni bir önyükleme temasıyla geldiğini ifade etti. Aynı zamanda bir dizi hata düzeltmesi içeren sistemin oluşumuna geribildirimleriyle katkıda bulunanlara teşekkür eden Bezencon; Lite yazılımının revize edildiğini belirtti. Bezencon; sisteme Audacity (ses editörü), Calibre (e-kitap okuyucusu ve yöneticisi) ve Pinta eklediklerini söyledi. Linux Lite 3.0 final hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 3.0 final edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Univention Corporate Server 3.3-0 Duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı kurumsal web tabanlı entegre sunucu yönetim sistemine sahip olan ve işletmelere Active Directory uyumlu etki alanı hizmeti sunan Univention Corporate Server’in yeni bir güvenlik güncelleştirmesi olarak 3.3-0 sürümü, Maren Abatielos tarfından duyuruldu. Univention Corporate Server 3.3-0 sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Abatielos; bunun bir güvenlik güncelleştirmesi olduğunu belirtti. Herhangi bir nedenle UCS 4.0 serisine güncelleme olanağı bulamayan kullanıcıların güvenliğini sağlamak için çıkarılan 3.3-0; 3.16.7-ckt25 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Sistem; Samba 4.3.7, PostgreSQL 9.1, DHCP 4.2.2, Xen 4.1.6.1, libvirt 1.2.9, open-vm-tools 9.4.6 gibi güncel paketler içeriyor. Univention Corporate Server 3.3-0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Univention Corporate Server 3.3-0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Cinnamon 3.0.5 Çıktı

Gelişmiş yenilikçi özellikler sunan, buna karşın, geleneksel kullanıcı deneyimini de bir biçimde sürdüren ve Linux Mint tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamının 3.0.5 sürümü çıktı. Clement Lefebvre tarafından yaklaşık beş saat önce github.com üzerinden duyurulan yeni sürüm, böylelikle kullanıma sunulmuş oldu. Sürümün çıkarılmasına ilişkin olarak tüm ekip ve geliştiriciler adına duyulan mutluluk ifade edilirken, kullanıcıların çeşitli geliştirme ve yeniliklerle gelen sürümle ilgili olarak tespit ettikleri ayrıntıların geribildirimi konusunda tereddüt etmemeleri rica edildi. Yaklaşan Linux Mint 18 için öntanımlı masaüstü ortamı olarak yapılandırılan Cinnamon 3.0.5’in yakında yayınlanması planlanan Linux Mint 18 Beta ile sunulması düşünülüyor. Cinnamon 3.0.5 hakkındaki ayrıntıları github.com sayfasından takip edebilirsiniz.

Continue Reading →

Cinnamon 3.0.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.4.6-25 Duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni kararlı sürümü 2.4.6-25, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; Debian’ın Unstable versiyonuna dayalı olarak gelen sistemin 4.5.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını belirtti. Bu sürümün küçük geliştirmeler ve hata düzeltmeleri içerdiğini söyleyen Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 29 Mayıs 2016 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini ifade etti. Partclone’un 0.2.88 sürümüne güncellendiğini belirten Shiau; Clonezilla live 2.4.6-25 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunun incelenebileceğini söyledi.

Continue Reading →

clonezilla-tr
Bunun dışında, Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Clonezilla live 2.4.6-25 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

Clonezilla hakkında fikir edinmek üzere aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

0

Porteus Kiosk’un 4.0.0 sürümü duyuruldu

Web kioskları için tasarlanmış hafif, minimalist Gentoo tabanlı bir dağıtım olan Porteus Kiosk’un 4.0.0 sürümü, Tomasz Jokiel tarafından duyuruldu. Porteus Kiosk 4.0.0’ı duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Jokiel; 4.4.11 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin Mozilla Firefox 45.1.1 ESR ve Google Chrome 50.0.2661.102 ile geldiğini belirtti. Jokiel; en büyük değişikliğin x86_64 mimarisine ilişkin olarak Google’ın kararının ardından GNU/Linux platformu üzerinde 32-bit Chrome tarayıcısı için desteğin kesilmesi olduğunu belirtti. Porteus Kiosk 4.0.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Porteus Kiosk 4.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0