Archive | Haziran, 2016

Enlightenment 0.21.0 duyuruldu

GNU/Linux, X11 ve diğerleri için hafif bir pencere yöneticisi olan Enlightenment, 0.21.0 sürümüne güncellendi. Önemli Wayland iyileştirmeleri içeren yeni sürüm, GNOME Wayland deneyimiyle Wayland desteği sunuyor. Sürüm; Wayland desteği dışında, yeni bir gadget altyapısıyla geliyor ve video arka plan desteği, çeşitli düzeltmeler ve diğer iyileştirmeleri içeriyor. 2 Haziran 2016‘da sürüm adayı duyurulan 0.21.0 final sürüm, klavye düzeni yönetimi güncellemeleri getiriyor. Enlightenment, telefonlar gibi küçük mobil aygıtlarda da kullanılıyor. Enlightenment; X11 ve GNU/Linux için yalın, hızlı, modüler ve genişletilebilir bir masaüstü yöneticisi. Kullanıcının masaüstünde veya dizüstünde gereksinim duyacağı şeyleri sağlayan bir “masaüstü kabuğu” olarak sınıflandırılmış ama bir bütün uygulamalar dizisi değil. Enlightenment ve EFL kimi platformları destekliyor: GNU/Linux temel platform olmak üzere; FreeBSD ile BSD’ler, Solaris, MacOS X, Windows (XP, Vista, 7 vb.) ve daha fazlası. Enlightenment 0.21.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Enlightenment 0.21.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calamares 2.3 duyuruldu

Calamares 2.2’den sonra tam disk şifreleme gibi yeni özellikler ve küçük ilerlemelerle gelen Calamares 2.3 duyuruldu. Aslında kolayca Manjaro Linux kurulabilmesi için geliştirilen; ancak artık Manjaro, Debian ve KaOS üzerinde test edilen Calamares‘in 2.3 sürümü duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Calamares ekibi ve Blue Systems, Calamares’in gelişmiş bir bölümleme özelliği ile bölümleme işlemlerini manuel ya da otomatik olarak gerçekleştirilebildiğini hatırlatıyor. Takas bölümünün şifrelenmesinin desteklendiği hatırlatılırken, Calamares 2.3’ün önyükleyiciyi de şifrelediği hatırlatıldı. Bilindiği gibi Calamares; Manjaro Linux için geliştirilen ve grafik bir arayüz ile sunulan yeni sistem yükleyicisidir. Manjaro Linux’un hızlı ve kolay bir biçimde kurulabilmesi için geliştirilmiştir. Qt tabanlı bir yazılım olan Calamares, Manjaro Türkiye ekibi tarafından tamamen Türkçeye çevirilmiş bulunuyor. Yalnızca Manjaro Linux için değil, tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veren Calamares; otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares 2.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Calamares hakkında edinilen izlenimlerin ve tespit edilen problemlerin hata takip sistemine bildirilmesi isteniyor. Calamares 2.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Kaffeine 2.0.4 duyuruldu

KDE masaüstü ortamıyla birlikte gelen ve fakat diğer masaüstü ortamlarıyla da yaygın olarak kullanılan çok amaçlı çoklu ortam yürütücüsü Kaffeine’in 2.0.4 sürümü, Mauro Carvalho Chehab tarafından duyuruldu. MPEG, AVI, WMV, 3GP gibi pek çok farklı video formatını çalıştırabilen Kaffeine; ayarları düzgün biçimde yapıldığında DVD, VCD ve MP3 CD’lerini takıldığı anda izleme ve dinleme olanağı sağlıyor. DivX filmleri altyazılı izlemeyi mümkün kılan Kaffeine, özellikle dijital televizyon kartı olan kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Kaffeine ile DiSEq ve LNB ayarları, kanal tarama işlemi oldukça kolay ve dijital televizyon seyri son derece keyif verici. 2.0.3 sürümünden beri 103 yama üzerinde yapılan değişiklik dışında, 148 dosya değiştirilmiş bulunduğunu söyleyen Chehab;  çeşitli hataları giderilen yazılımda güvenlikle ilgili önlemlerin alındığını söyledi. Kaffeine El Kitabının kullanıma hazır olduğu ifade eden Chehab; Kaffeine’in bundan böyle KDE temaya özgü simgeleri kulanmaktan onurlanacağını belirtti. Kaffeine 2.0.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kaffeine 2.0.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

WordPress 4.6 Beta 1 duyuruldu

Açık kaynak kodlu ve GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biri olan WordPress’in 4.6 Beta 1 sürümü, Dominik Schilling tarafından duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan Schilling; sürümün yalnızca test etmek amacıyla kullanılmasını önerdi. WordPress 4.6 Beta 1’i test etmek için, WordPress Beta Tester eklentisinin kullanılabileceğini hatırlatan Schilling; dileyenlerin doğrudan beta dosyayı indirebileceklerini söyledi. 16 Ağustos’ta çıkarılması planlanan WordPress 4.6 için çıkarılan test sürümlerinin denenerek, kendilerine ulaştırılacak geri bildirimlerin önemli olduğunu söyleyen Schilling; çeşitli güncellemeler ve yeni özelliklerle kullanıma sunulan sürümün, kullanıcıyı memnun edeceğine inandıklarını ifade etti. WordPress 4.6 Beta 1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

WordPress 4.6 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ImageMagick 7.0.2-2 sürümüne güncellendi

Resim oluşturmak, düzenlemek veya bitmap resimleri dönüştürmek için kullanılan bir yazılım seti olan ImageMagick 7.0.2-2 sürümüne güncellendi. DPX, EXR, GIF, JPEG, JPEG-2000, PDF, PhotoCD, PNG, WebP, Postscript, SVG ve TIFF dahil 200’ün üzerinde resim biçiminde okuma, dönüştürme ve yazma becerisine sahip olan yazılım; resimleri dönüştürmek, döndürmek, ters çevirmek, ölçeklendirmek, eğmek veya boyutlandırmak; resim renklerini düzenlemek; çeşitli özel efektler uygulamak; metin, çizgi, çokgen, çember ve eğriler eklemek için kullanılabilir. Son derece işlevsel özellikler barındıran yazılım, özgür bir yazılım olarak Apache 2.0 lisansı altında dağıtılıyor. Bir grup GIF animasyon dizisi oluşturma olanağı sağlayan yazılımda, tüm değişiklikler kabuk komutlarıyla yapılabildiği gibi, X11 grafik arayüzle de gerçekleştirilebilir. ImageMagick 7.0.2-2 hakkında bilgi edinmek için sürüm sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

ImageMagick 7.0.2-2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Binutils 2.26.1 sürümüne güncellendi

Güncel versiyonu Cygnus Solutions’ daki programcılar tarafından BFD kütüphanesi kullanılarak yazılan GNU Binutils, 2.26.1 sürümüne güncellendi. Farklı nesne dosya formatlarının içersindeki nesne kodlarının işlenmesi amacı ile kullanılan kütüphaneler, profil verileri, kaynak kodu gibi programlama araçlarının oluşturduğu bir paket olan GNU Binutils’in yeni sürümünde, bir dosyaya yeni semboller eklemek için objcopy seçeneğinin eklenmiş olması gerektiği hatırlatılarak, ARC EM/HS ve ARC600/700 mimarileri için destek sağlandığı ifade ediliyor. Kullanımı tipik olarak GCC, make ve GDB ile birlikte gerçekleştirilen yazılımın ilk sürümlerinde küçük araçlardan oluştuğu biliiniyor. Sonraki sürümlerinde fonksiyonellikleri birbirlerine yakın olduğu için GNU Assembler (GAS) ve GNU Linker (GLD) eklenmiş bulunuyor. Karmaşık olanları daha çok BFD ve libopcodes kütüphaneleri içinde olan Binutils’in çoğunluğu basit programlardan oluşur. Orijinal BFD versiyonları David Henkel-Wallace ve Steve Chamberlain tarafından yazılmıştır. GNU Binutils 2.26.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Binutils 2.26.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Alpine Linux 3.4.1 duyuruldu

x86 yönlendiriciler, güvenlik duvarları, VPN, VoIP kutuları ve sunucular için tasarlanan ve gelişmiş bir topluluğa hitap eden Alpine Linux‘un yeni sürümü 3.4.1 duyuruldu. Alpine’in 3.4 serisindeki ikinci kararlı sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden geliştirme ekibi, 4.4.14 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem hakkında detaylı bilgi edinmek için logların incelenebileceği belirtiliyor. Sistemin Raspberry Pi ve ARM  cihazlar için hazırlanan kalıplarının da yansılarda yerini almış olduğu ifade ediliyor. Alpine Linux 3.4.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Alpine Linux 3.4.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0