Archive | Yazılım

Audacity 3.5.1 duyuruldu

Windows®, Mac®, GNU/Linux® ve diğer işletim sistemleriyle kullanılabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme, kaydetme yazılımı olan Audacity’nin 3.5.1 sürümü, Vitaly Sverchinsky tarafından duyuruldu. Bunun, bir düzeltme sürümü olduğu belirtilirken, macOS 11 ve daha eski sürümlerdeki başlatma sırasında oluşan çökmenin düzeltildiği, güncelleme bildiriminin yayın sürümleri yerine alfa sürümlerini aramasının düzeltildiği, ayrıca, birden fazla dosyada makro kullanıldığında meydana gelen donmanın düzeltildiği söyleniyor. Audacity ile canlı ses kaydı yapabilir; WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 ya da Ogg Vorbis ses dosyalarını düzenleyebilir; kaset ve kayıtları sayısal kayıt ya da CD biçimine dönüştürebilir; sesleri kesebilir, kopyalayabilir, ekleyebilir ya da karıştırabilir; bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz. Audacity 3.5.1 hakkında bilgi sahibi olmak için sürümler ya da değişiklik sayfalarını incelemek mümkündür.

Continue Reading →

 

Audacity bir grup gönüllü tarafından geliştirilmiş ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında yayınlanan özgür ve ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Audacity projesinin geliştirilmesini desteklemek için yapılan bağışlar memnuniyetle kabul edilmektedir. Audacity 3.5.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

systemd 255.5 duyuruldu

systemd’nin 255.5 sürümü duyuruldu. GNU/Linux için SysV ve LSB init betikleri ile uyumlu bir sistem ve hizmet yöneticisi olan systemd yazılımının 255.5 sürümü; bir dizi düzeltme, birkaç sistemd tarafından çözümlenmiş güncelleme, bulanık güncelleme, donanım veritabanı (hwdb) eklemesi ve diğer bakım öğelerini içeriyor. Systemd kernel-install betiği C’de yeniden yazılmış bulunuyor. freedesktop.org tarafından üretilen ve kullanıma sunulan systemd hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için wikipedia.org‘a başvurabilirsiniz. systemd 255.5 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

systemd 255.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

DNF 4.20.0 duyuruldu

DNF veya Dandified YUM; RPM tabanlı dağılımlar için Red Hat tarafından geliştirilen GPL 2 lisanslı yeni bir paket yöneticisi olan yazılım. DNF’nin 4.20.0 sürümü duyuruldu. Sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Fedora 18 ile kullanıma sunulan yeni paket yöneticisi, Mayıs 2015’te kullanıma sunulan 22 no’lu sürümünden sonra Fedora’nın varsayılan paket yöneticisi olmuştur. C ve Python ile yazılan DNF, 6 no’lu sürümünden bu yana Mageia Linux için de alternatif bir paket yöneticisi olarak sunulmaktadır. Yeni sürüm hakkında bilgi edinmek için tam değişiklikler sayfasının incelenebileceği söyleniyor. Yeni sürümde, @jan-kolarik tarafından varsayılan paket yöneticisi olarak dnf5’e geçiş için man sayfaları hazırlandığı söyleniyor. Bu arada, @jan-kolarik tarafından -f kullanıldığında dosya listelerinin yüklenmesinin düzeltildiği ifade ediliyor. DNF 4.20.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını ya da GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

DNF 4.20.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

QEMU 9.0.0 duyuruldu

Bir işletim sistemi içine başka bir işletim sistemi kurma olanağı sağlayan, Vmware tarzı bir yazılım olan QEMU‘nun 9.0.0 sürümü duyuruldu. QEMU 9.0.0’ın duyurulmasından mutlu olduklarını ifade eden geliştirici ekip; kullanıcıların sürüm hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istediğini bildiriyor. Kullanımdan kaldırılan yeni seçenekler ve özellikler için buradan yararlanılabileceği ifade ediliyor. Kullanımdan kaldırılanlar ve bunların önerilen değiştirmeleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için QEMU sistem emülasyonu kullanıcı kılavuzu’nun “kullanımdan kaldırılan özellikler” bölümüne bakılabileceği söyleniyor. QEMU’yu KVM ile çalıştırmak için Linux 4.4 veya daha yenisinin gerektiği hatırlatılırken, QEMU’nun gelecekteki bir sürümünün, Arm ana bilgisayarları için minimum gereksinimi Linux 4.19’a (KVM çalıştırırken de) artıracağı söyleniyor. CRIS mimarisinin kullanımdan kaldırılmış olarak işaretlendiği belirtilirken; 68010 için istisna çerçeve formatının düzeltildiği söyleniyor. PXA2xx ve OMAP2 SoC’leri kullanarak eski Arm donanımını modelleyen bazı kart türleri kullanımdan kaldırılırken, Q800 makinesinin virtio cihazlara erişmesine izin vermek için nubus-virtio-mmio cihazının eklediği belirtiliyor. QEMU 9.0.0 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

QEMU 9.0.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0

Docker 26.1.0 duyuruldu

İşletim sistemi imajlarını versiyonlayan, Apache versiyon 2 lisanslı, Go dili ile yazılmış sanallaştırma ve konteyner teknolojisi olan Docker‘in 26.1.0 sürümü, Paweł Gronowski tarafından duyuruldu. Bu sürümdeki çekme isteklerinin ve değişikliklerin tam listesi için ilgili GitHub kilometre taşlarına bakılması öneriliyor. Kullanımdan kaldırılan ve kaldırılan özellikler için buraya bakılabileceği söyleniyor. Hata düzeltmeleri ve geliştirmelerle gelen yeni sürümde, yerel Windows kapsayıcılarının, kapsayıcı adı çözümlemesi için dahili bir DNS sunucusuyla ve diğer aramalar için harici DNS sunucularıyla birlikte yapılandırıldığı söyleniyor. Docker; kişilere ya da kuruluşlara çeşitli gereksinimlerini, çoklu problemlerini çözmelerine izin veren eksiksiz bir konteyner platformu sunuyor. Debian, Ubuntu gibi dağıtımlar için ayrı ayrı uygulamalar sunan Docker; BT liderlerinin mimarlık ve altyapı kilitlenmesi korkusu olmaksızın tüm uygulama portföylerini kendi hızlarıyla etkin bir maliyet ile oluşturup yönetebilecekleri bir ortam sağlayan, kurumsal kullanıma hazır bir konteyner platformudur. Docker ayrıca, yeni uygulamalar oluşturmak için zaman ve kaynak ayırma imkanı da sağlar. Bilindiği gibi Docker, Community Edition (CE) ve Enterprise Edition (EE) olmak üzere iki sürüm sunuyor. 26.1.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Docker 26.1.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 2.9.2 kararsız olarak duyuruldu

APT’nin 2.9.2 kararsız sürümü, Debian FTP yöneticileri tarafından duyuruldu. Yeni sürüm; bağımlılık kalıpları, bağımlılıklar, çatışmalar vb. eklenmiş olarak geliyor. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceği söyleniyor. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 2.9.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır: sudo apt-get update. Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir: sudo apt-get upgrade. apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz. APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın: apt-get help. APT 2.9.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Audacity 3.5.0 duyuruldu

Windows®, Mac®, GNU/Linux® ve diğer işletim sistemleriyle kullanılabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme, kaydetme yazılımı olan Audacity’nin 3.5.0 sürümü, Vitaly Sverchinsky tarafından duyuruldu. Audacity projelerini audio.com’a kaydetmeye olanak tanıyan yeni bir bulut tasarruf özelliği sunulduğu belirtilirken, bunun, herhangi bir cihazdan çalışmaya, başkalarıyla paylaşmaya ve işbirliği yapmaya ve bir şeyler ters gittiğinde önceki sürümleri geri yüklemeye olanak tanıdığı söyleniyor. Audacity artık içe aktarılan döngülerin temposunu otomatik olarak algılayabiliyor ve bunları tempoya uygun olacak şekilde ayarlayabiliyor. Eklenti yöneticisi yeniden düzenlenirken, seçim ayarlama imleçlerinin görünümünün değiştirildiği söyleniyor. Audacity ile canlı ses kaydı yapabilir; WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 ya da Ogg Vorbis ses dosyalarını düzenleyebilir; kaset ve kayıtları sayısal kayıt ya da CD biçimine dönüştürebilir; sesleri kesebilir, kopyalayabilir, ekleyebilir ya da karıştırabilir; bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz. Audacity 3.5.0 hakkında bilgi sahibi olmak için sürümler ya da değişiklik sayfalarını incelemek mümkündür.

Continue Reading →

 

Audacity bir grup gönüllü tarafından geliştirilmiş ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında yayınlanan özgür ve ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Audacity projesinin geliştirilmesini desteklemek için yapılan bağışlar memnuniyetle kabul edilmektedir. Audacity 3.5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0