Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 duyuruldu

Debian ve Knoppix’i temel alan live bir CD Linux dağıtımı 12 yıllık bir aradan sonra (2012’den 2024’e kadar) Damn Small Linux olarak bilinen Damn Small Linux projesi, DSL projesi olarak yeniden başlatılmış bulunuyor. Dağıtımın artık 700 MB veya daha küçük live medyaya sığma hedefiyle (CD-ROM sürücülerinde kullanılabilmek için) Debian ve antiX’i temel aldığı belirtiliyor. Küçük boyutuna rağmen işlevsel ve kullanımı kolay bir masaüstüne sahip olmaya çalışan sistem, ofis yazılımı, e-posta istemcisi, PDF görüntüleyici, medya oynatıcıları ve FTP/SFTP istemcisini içeren neredeyse eksiksiz bir masaüstü paketine sahiptir. Damn Small Linux (DSL) projesinin, gelen Damn Small Linux 2024 sürümünün yeni bir geliştirme anlık kalıbını yayınladığı belirtilirken, Dillo web tarayıcısını güncelleyen yeni sürümün, bazı eksik simgeleri geri yüklediği ve dil desteğini geliştirdiği söyleniyor. XMMS’deki depo sorununun ve sinir bozucu yeniden boyutlandırma hatasının düzeltildiği ifade edilirken, DSL 2024’te daha düşük RAM dostu hale getirilmeye odaklanıldığı söyleniyor. Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Damn Small Linux (DSL) 2024-rc5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Squid 6.10 duyuruldu

Tam donanımlı bir HTTP/1.1 proxy çözümü olan Squid‘in 6.10 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi iyileştirmelerle gelen yeni sürümün, kullanıma sunulduğunu duyurmaktan, Squid ekibinin mutluluk duyduğu ifade edilirken, yerel HP xcc derleyicisiyle HPUX üzerinde derleme desteğinin kaldırıldığı bildiriliyor. Bu sürümün, Squid’i oluşturmak için kullanılan herhangi bir derleyicide C++17 desteğine bağımlılık eklediği belirtilirken, GCC 8+ ve Clang 8+’ın, C++17’yi desteklediği belirtiliyor. Geri bildirim ve hata raporlarının memnuniyetle karşılandığı hatırlatılırken, bir hata bulanların, buna ilişkin, yığın izlemeli bir raporun nasıl gönderileceğini öğrenmek üzere buraya bakabilecekleri söyleniyor. Her ne kadar bu sürüm pek çok kurulumda kullanım için yeterince iyi görülse de, kullanıcının, Squid-6’ya karşı açık hataların varlığına dikkat etmesi gerektiği ifade ediliyor. Yerel HP xcc derleyicisiyle HPUX üzerinde derleme desteğinin kaldırıldığı hatırlatılırken, bu işletim sistemi/derleyici kombinasyonunu geliştirmek için bu ortam değişkenlerini ./configure’a aktarmanın mümkün olduğu söyleniyor. Squid 6.10 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Squid 6.10 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Perl’in 5.40.0 sürümü duyuruldu

NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan dil bilimci Larry Wall tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu perl programlama dilinin 5.40.0 sürümü, Graham Knop tarafından duyuruldu. Perl 5.40.0’ı duyurmaktan heyecan duyduklarını söyleyen Knop; bunun 5.40 serisinin ilk sürümü olduğunu ifade etti. Perl 5.40.0, Perl 5.38.0’dan bu yana 75 yazardan 1.500 dosyada yaklaşık 160.000 satır değişiklik içeriyor. Perl, canlı bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu sayesinde dördüncü on yılında gelişmeye devam ediyor. Bu sürümde yer alan değişikliklerin çoğunun, Perl’in çekirdeğinde yer alan CPAN modüllerinden kaynaklandığı belirtilirken, Perl’ün gelişimine yardım ettikleri için tüm CPAN topluluğuna minnettar olunduğu ifade ediliyor. Nesne yönelimli bir dil olan Perl, yoğun biçimde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dillerinden biri. Larry Wall’un Perl’i yazarken C, sed, AWK ve sh gibi pek çok dilden önemli ve güçlü özellikleri ödünç aldığı söyleniyor. Perl 5.40.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Perl 5.40.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

blendOS 4 duyuruldu

Arch Linux tabanlı, yuvarlanan bir dağıtım olan blendOS‘un 4 no’lu sürümü, Rudra Saraswat tarafından duyuruldu. Yeni sürüm, Arch Linux tabanlı dağıtımı tamamen bildirimsel hale getiriyor. Bu, kullanıcıların artık önceden yapılandırılmış masaüstü ortamlarını kullanırken hem Arch Linux depolarından hem de AUR’dan (Arch kullanıcı deposu) herhangi bir paketi, çekirdeği veya sürücüyü yükleyebilecekleri anlamına geliyor. Sürüm, önceden yapılandırılmış GNOME, KDE, XFCE, MATE ve Budgie’yi gönderirken Arch depolarından/AUR’dan herhangi bir paketi, çekirdeği veya sürücüyü temel bir Arch sistemi üzerinde almaya olanak tanıyor. Bilmeyenler için blendOS, Distrobox ve Podman gibi kapsayıcı teknolojilerden yararlanarak diğer GNU/Linux dağıtımlarını kendi içinde çalıştırmaya izin veren dağıtımdır. blendOS ayrıca KDE Plasma, GNOME, Xfce, Budgie ve MATE dahil olmak üzere birçok masaüstü ortamını da destekiyor; ayrıca track değişkenini desteklenen bir masaüstüyle değiştirerek blendOS 4’te uygulanan track özellikleri aracılığıyla bunlar arasında kolayca ve anında geçiş yapma olanağı sağlıyor ve kullanmak istediğiniz paketleri basit bir YAML yapılandırma dosyasına ekleme imkanı veriyor. blendOS 4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

  

 

blendOS 4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

VLC Media Player 3.0.21 duyuruldu

Popüler medya oynatıcı olan VLC Media Player’in 9 Şubat 2018’de duyurulan “Vetinari” kod adlı 3.0.0 sürümünün yeni bir güncellemesi olarak 3.0.21 sürümü çıktı. Sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı, yazılım, uzak dosya sistemleri için ağda gezinme (SMB, FTP, SFTP, NFS…) özelliğiyle geliyor. Ambisonics ses ve 8’den fazla ses kanalı desteğiyle gelen yeni sürüm, oynatma sırasında altyazı boyutunun değiştirilmesini sağlıyor ve güvenli şifre depolama olanağı sağlıyor. VLC 3.0.21; yeni AMD VQ güçlendirici filtre ekliyor ve Opus Ambisonic desteğini iyileştiriyor. VLC 3.0.21 sürümü, yeni bir AMD VQ Enhancer filtresi, SDR kaynaklarından HDR içeriği oluşturmak için NVIDIA TrueHDR’yi kullanmak için bir D3D11 seçeneği, AMD GPU’larla süper çözünürlük ölçeklendirme eklemek için kullanıma sunuldu. Yeni D3D11 HDR seçeneği, ekrandan bağımsız olarak tüm kaynaklar için HDR’yi açmak ve kapatmak için de kullanılabilir. VLC 3.0.21 aynı zamanda Opus ambisonic desteğini de geliştiriyor ve yazı tipi geri dönüş aramalarını düzelterek Apple platformlarında özellikle Asya dilleri için altyazıların oluşturulmasını iyileştiriyor. Sürümün, ayrıca MMS modülündeki bir güvenlik tamsayı taşmasını, Apple platformlarında CAOpenGLLayer kullanılırken çökmeleri, RFC 3986 ile uyumlu olacak şekilde açıkta kalan UPnP dizin URL şemalarıyla ilgili bir sorunu, macOS’ta dokuzdan fazla kanala sahip ses aygıtlarını kullanırken çökmelere neden olan bir gerilemeyi düzelttiği söyleniyor. VLC 3.0.21’in özünde FFmpeg 4.4.4, dav1d 1.4.2 ve libvpx 1.14.1 dahil olmak üzere güncellenmiş bileşenler yer alıyor. Çoğu çevirinin güncellenmiş olduğu söyleniyor. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ile 7+1 ses özelliği ve altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma gibi kimi büyüleyici özellikler içeren VLC Media Player’in nimetlerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. VLC Media Player 3.0.21 hakkında bilgi edinmek için değişiklik ve haberler sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

VLC Media Player 3.0.19 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz

VLC Media Player’in özellikleri hakkında fikir edinmek için aşağıdaki verileri inceleyebilirsiniz.

0

KDE Frameworks 6.3.0 duyuruldu

KDE topluluğu, Qt eklenti kütüphanelerinin yeni sürümü KDE Frameworks 6.3.0’ı duyurdu. Geliştirme ekibinin KDE Frameworks 6.3.0’ı duyurmaktan çok mutlu olduğu belirtilirken, dost lisans şartları ile kütüphanelerin test edildiği, KDE Frameworks’un Qt için işlevselliğinin geniş bir yelpazede 72 eklenti kitaplığı içerdiği ifade edildi. Bu arada, KDE Frameworks 6.3.0, tüm KDE Plasma uygulamalarını biraz daha hızlı hale getiriyor ve daha az bellek kullanıyor. Bu sürümün, iyileştirmelerin geliştiricilere hızlı ve öngörülebilir bir biçimde sunulmasını sağlayan bir dizi planlı aylık yayımın bir parçası olduğu belirtiliyor. KDE Frameworks 6.3.0’ın aynı zamanda farklı türdeki takılabilir dosya sistemlerinin montajının amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmak için birden fazla otomatik test eklediği ifade ediliyor. Bu sürüm ayrıca, doğru değişiklik zamanlarını görüntülemek için Dolphin dosya yöneticisi kullanan KDE uygulamaları diğer KDE uygulamaları aracılığıyla WebDAV dosyalarına erişim desteğini geliştiriyor ve LUKS şifreli disklerin Solid çerçevesini  tarafından şifresinin çözülmesini engelleyen büyük bir gerilemeyi ele aldığı söyleniyor. KDE Frameworks 6.3.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Çeşitli dağıtımlar için paketlerin yüklenmesine yönelik yönergeleri burada bulabilirsiniz. KDE Frameworks 6.3.0 edinmek için buradan yararlanabilirsiniz.
0

OBS Studio 30.2 Beta 1 duyuruldu

Video kaydı ve canlı yayın için özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılım olan OBS Studio‘nun (Open Broadcaster Software) 30.2 Beta 1 sürümü duyuruldu. Çok kanallı video akışı [palana] için destek eklendiği belirtilen yeni sürüm, çok kanallı video ayarları (maksimum akış bant genişliği, maksimum video parçaları) içeriyor. Geliştirilmiş RTMP/FLV çok kanallı ses ve video desteği eklendği söylenen sürüme, “Hibrit MP4” çıkış formatı (BETA) da eklenmiş bulunuyor. Bu, parçalanmış MP4’ün hata toleransını normal MP4’ün geniş uyumluluğu ve daha hızlı erişim süreleri ile birleştiriyor. Yerel NVENC kodlayıcıya [derrod] Linux desteği eklendiği söyleniyor. OBS Project tarafından sağlanan OBS Studio, asıl olarak Qt ile oluşturulmuştur ve aslında Open Broadcaster Software adıyla kullanıma sunulan yazılım, 2016’dan beri, OBS Studio adıyla anılmaktadır. C, C++ ve Qt dillerinde yazılan OBS Studio, gerçek zamanlı kaynak ve cihaz yakalama, sahne kompozisyonu, kodlama, kayıt ve yayın olanağı sağlar. Ana kullanıcı arayüzü beş bölüm halinde düzenlenen yazılım; sahneler, kaynaklar, ses mikseri, geçişler ve kontrolleri içerir. Stüdyo modundayken, iki tuval önizleme penceresi sunan yazılımda; soldaki pencere aktif olmayan sahnelerin değiştirilmesi ve önizlemesi için, sağdaki pencere ise canlı sahnenin önizlemesi için kullanılır. OBS Studio 30.2 Beta 1 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

   OBS Studio 30.2 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0