Manjaro Linux testing update 2024-05-27 duyuruldu

Manjaro testing update 2024-05-27 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro testing update 2024-05-27’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade edildi. GNOME 46.2, KDE Plasma 6.0.5 ve Xfce 18 masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulan sistem; KDE Gear 24.05.0, Pipewire 1.0.7, Qt6 6.7.1, Python 3.12 gibi çeşitli güncel yazılımlar içeriyor. Düzenli Haskell ve Python güncellemeleri dışında sistem, pek çok güncellenmiş çekirdek ile geliyor. Manjaro Linux testing update 2024-05-27 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Manjaro Linux testing update 2024-05-27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) duyuruldu

GNU/Linux altında ses ve videonun işlenmesini büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olan PipeWire‘in 1.1.82 (1.2 RC2) sürümü duyuruldu. Bunun, önceki sürümlerle uyumlu API ve ABI olan ilk 1.2 sürüm adayı olduğu belirtilirken, bunun önceki 1.0.x sürümleriyle uyumlu olduğu ifade ediliyor. Düzeltilmesi gereken çok fazla şey olmadığı belirtilirken, düğümlerin planlanmasına neden olabilecek düğümleri taşırken oluşan sorunun düzeltildiği söyleniyor. Snapcast sunucularına akış sağlamak için snapcast-discover modülünün eklendiği belirtilen yeni sürüm, USB denetleyicileri için yanlış çekirdek sağlanan MTU sorununa çözüm bulmuş bulunuyor. Kod tabanının tamamındaki bazı yazım hatalarının düzeltildiği söylenirken, daha küçük düzeltmeler ve iyileştirmeler yapıldığı ifade ediliyor. PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake’in 1.8.0 sürümü GNU/Linux’a GTK4 bağlantı noktası ekliyor

DVD disklerini ve DVD ISO dosyalarını MP4, AVI ve OGM formatına dönüştürmeyi mümkün kılan, GNU General Public License ile lisanslanmış özgür bir yazılım olan, açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake‘in 1.8.0 sürümü duyuruldu. GNU/Linux için bir GTK4 bağlantı noktasının yanı sıra çok sayıda başka yeni özellik ve iyileştirme getiren büyük bir güncelleme olarak kullanıma sunulan yeni sürüm, özyinelemeli dosya tarama desteği, yenilenen uygulama simgeleri, yeni –clear-queue ve –auto-start ile birlikte GNU/Linux kullanıcıları için kullanıcı arayüzünün GTK4 portunu sunuyor. HandBrake 1.8.0, gereksiz kare kopyalarını kaldırarak Decomb’un hızını artırıyor, yüksek derinlikli kareler için kare hızı şekillendirici ölçümlerini iyileştiriyor, “bağlantılı” ses parçalarını takip ederek ses parçası seçimini geliştiriyor ve libdovi paketini, gönderimi mümkün kılmak için geliştiriyor. Yeni sürüm, sabit bir NTSC kare hızı kullanıldığında MP4 kapsayıcısındaki zaman damgası titreşimlerini ortadan kaldırıyor. Yazılım, ayrıca, VP8/VP9 video kodlaması için libvpx 1.14.0 ve FFmpeg 7.0 desteği sunuyor. HandBrake 1.8.0 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

HandBrake 1.8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

qBittorrent 4.6.5 duyuruldu

µTorrent adlı programa alternatif olarak libtorrent kütüphanesi ile geliştirilen qBittorrent‘in 4.6.5 sürümü duyuruldu. Tüm kullanıcıların, bir sonraki hafta qBittorrent 5.0.0 RC sürümüne göz atmayı unutmamaları hatırlatılırken, yeni sürümde, yeni torrent ekle iletişim kutusunda (glassez) Enter tuşu davranışının düzeltildiği söyleniyor. Geçersiz durum filtresi indeksinin kullanılmasını önlendiği belirtilirken, özel WebUI (glassez) ile sunucu tarafı çeviriyi kullanma yeteneğinin geri yüklendiği ifade ediliyor. AppStream meta verilerinin iyileştirildiği ifade ediliyor. GNU Genel Kamu Lisansı ile kullanıma sunulan yazılım, GNU/Linux, Mac OS X, Windows, OS/2, FreeBSD gibi farklı platformlarda kullanılabiliyor. Tamamen anlaşılır bir arayüze sahip olan yazılım, alternatif hız limitleri, planlayıcı gibi diğer istemcilerin eklentilerle sahip olabildiği kimi özelliklere kendiliğinden sahip bulunuyor. Tüm torrent uzantılarını destekleyen qBittorrent; Türkçe dil desteği de veriyor. Kullanımı son derece basit, Qt ile yazılmış, sistem kaynaklarının kullanımı bakımından başarılı ve sorunsuz torrent istemcisi, sade ve basit bir arayüze sahip. qBittorrent size bilgisayarın başında olmasanız bile, bilgisayarınıza uzaktan bağlanıp qBittorrent uygulamasını kontrol etme olanağı tanıyor. Bunu ayarlamak için tek yapmanız gereken şey, web arayüzü sekmesine tıklayarak özelliğin etkinleştirilmesi ile olanaklı. Gelişmiş sekmesi, yeni kullanıcılardan çok tecrübeli kullanıcılara hitap eden qBittorrent, daha çok KDE masaüstü ortamı ile uyumlu. qBittorrent 4.6.5 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

qBittorrent 4.6.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 14.1-RC1 çıktı

Serverlerin, masaüstü bilgisayar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 14.1-RC1 sürümü, sürüm takvimine uygun biçimde duyuruldu. FreeBSD sürüm mühendisliği ekibinin, FreeBSD 14.1-RC1’in kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, bunun, 14.1 serisinin yeni test sürümü olduğu söylendi. Yeni FreeBSD geliştirme dalı kurulumu ISO’larının ve sanal makine disk kalıplarının FreeBSD yansılarına yüklendiğini belirtilirken, sistemin, yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği söyleniyor. FreeBSD 14.1’in sürüm takvimi de yayımlanarak kullanıcıya sunuldu. FreeBSD 14.1-RC1 hakkında fikir edinmek için bu forum duyurusunu, Colin Percival’in x.com gönderisini ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

FreeBSD 14.1-RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

coreboot 24.05 duyuruldu

Modern bilgisayarlarda ve gömülü sistemlerde yıldırım hızında ve güvenli bir önyükleme deneyimi sunan genişletilmiş bir ürün yazılımı platformu olan coreboot‘un 24.05 sürümü duyuruldu. Coreboot 24.05, bu açık kaynaklı sistem BIOS’u/ürün yazılımı çözümü için en yeni etiketli sürüm olarak bu hafta kullanıma sunulmuş bulunuyor. Coreboot projesinin, coreboot 24.05 sürümünün yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken, bu güncellemenin, topluluğun üç aylık sıkı çalışmasını ve bağlılığını temsil ettiği ifade ediliyor. Bu sürümle birlikte coreboot, 25 yeni platform veya varyant ve 2 yeni işlemci ekleyerek desteğini genişletiyor ve esnek ve uyarlanabilir ürün yazılımı çözümleri sunmaya olan bağlılığı daha da kanıtlıyor. Katkıda bulunan tüm katılımcılara teşekkür edildiği belirtilirken, bir sonraki sürümün 24.08 olacağı ve Ağustos ayının ortasında yayınlanmasının planlandığı ifade ediliyor. SMM desteğinin genel kullanım için yeterince istikrarlı ve güvenli olduğunun düşünüldüğü belirtiliyor. coreboot 24.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

coreboot 24.05 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0