EuroLinux 8.10 duyuruldu

EuroLinux şirketi tarafından üretilen ve desteklenen, çoğunlukla Red Hat Enterprise Linux kodundan oluşturulmuş bir kurumsal sınıf GNU/Linux dağıtımı olarak bilinen EuroLinux’un x86_64 ve aarch64 (ARM64) mimarileri için mevcut olduğu belirtilirken, MariaDB sürüm 10.11, Nginx sürüm 1.24, PHP sürüm 8.2, PostgreSQL sürüm 16 ve Python3.12 gibi yeni modüllerle geliyor. Bu arada; yazılım, GCC toolset 13, GO language stack 1.21, Rust language stack 1.75 ve LLVM stack 17 gibi önemli sistem bileşenleri ve geliştirici araçları içeriyor. Bilindiği gibi, EuroLinux hem ücretli desteklenen bir abonelik olarak hem de açık çekirdek modelinde ücretsiz olarak halka sunulmaktadır. Böylelikle kullanıcılara ve topluluğa mümkün olan en yüksek değeri sunmak amaçlanmaktadır. EuroLinux 8.10 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

EuroLinux 8.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU poke 4.1 duyuruldu

İkili veriler için yeni etkileşimli düzenleyici olan GNU poke‘nin 4.1 sürümü, Mohammad-Reza Nabipoor tarafından duyuruldu. Nabipoor; kod ve/veya dokümantasyon ile katkıda bulunan, geri bildirimde bulunan kişilere teşekkür edildiğini söyledi. GNU poke’nin 4.1 yeni sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirten Nabipoor; bunun,  4.x serisindeki bir hata düzeltme sürümü olduğunu söyledi. Nabipoor; bitler ve baytlar gibi temel varlıkları düzenlemekle sınırlı olmayan GNU poke‘nin veri yapılarını tanımlamak ve bunlar üzerinde çalışmak için tasarlanmış tam teşekküllü bir prosedürel, etkileşimli programlama dili sağladığını söyledi. GNU poke 4.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

GNU poke 4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro Linux testing update 2024-05-27 duyuruldu

Manjaro testing update 2024-05-27 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro testing update 2024-05-27’yi duyurmaktan mutluluk duyulduğu söylenirken sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade edildi. GNOME 46.2, KDE Plasma 6.0.5 ve Xfce 18 masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulan sistem; KDE Gear 24.05.0, Pipewire 1.0.7, Qt6 6.7.1, Python 3.12 gibi çeşitli güncel yazılımlar içeriyor. Düzenli Haskell ve Python güncellemeleri dışında sistem, pek çok güncellenmiş çekirdek ile geliyor. Manjaro Linux testing update 2024-05-27 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Manjaro Linux testing update 2024-05-27 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) duyuruldu

GNU/Linux altında ses ve videonun işlenmesini büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olan PipeWire‘in 1.1.82 (1.2 RC2) sürümü duyuruldu. Bunun, önceki sürümlerle uyumlu API ve ABI olan ilk 1.2 sürüm adayı olduğu belirtilirken, bunun önceki 1.0.x sürümleriyle uyumlu olduğu ifade ediliyor. Düzeltilmesi gereken çok fazla şey olmadığı belirtilirken, düğümlerin planlanmasına neden olabilecek düğümleri taşırken oluşan sorunun düzeltildiği söyleniyor. Snapcast sunucularına akış sağlamak için snapcast-discover modülünün eklendiği belirtilen yeni sürüm, USB denetleyicileri için yanlış çekirdek sağlanan MTU sorununa çözüm bulmuş bulunuyor. Kod tabanının tamamındaki bazı yazım hatalarının düzeltildiği söylenirken, daha küçük düzeltmeler ve iyileştirmeler yapıldığı ifade ediliyor. PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 PipeWire 1.1.82 (1.2 RC2) edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake’in 1.8.0 sürümü GNU/Linux’a GTK4 bağlantı noktası ekliyor

DVD disklerini ve DVD ISO dosyalarını MP4, AVI ve OGM formatına dönüştürmeyi mümkün kılan, GNU General Public License ile lisanslanmış özgür bir yazılım olan, açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake‘in 1.8.0 sürümü duyuruldu. GNU/Linux için bir GTK4 bağlantı noktasının yanı sıra çok sayıda başka yeni özellik ve iyileştirme getiren büyük bir güncelleme olarak kullanıma sunulan yeni sürüm, özyinelemeli dosya tarama desteği, yenilenen uygulama simgeleri, yeni –clear-queue ve –auto-start ile birlikte GNU/Linux kullanıcıları için kullanıcı arayüzünün GTK4 portunu sunuyor. HandBrake 1.8.0, gereksiz kare kopyalarını kaldırarak Decomb’un hızını artırıyor, yüksek derinlikli kareler için kare hızı şekillendirici ölçümlerini iyileştiriyor, “bağlantılı” ses parçalarını takip ederek ses parçası seçimini geliştiriyor ve libdovi paketini, gönderimi mümkün kılmak için geliştiriyor. Yeni sürüm, sabit bir NTSC kare hızı kullanıldığında MP4 kapsayıcısındaki zaman damgası titreşimlerini ortadan kaldırıyor. Yazılım, ayrıca, VP8/VP9 video kodlaması için libvpx 1.14.0 ve FFmpeg 7.0 desteği sunuyor. HandBrake 1.8.0 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

HandBrake 1.8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0