EuroLinux 9.4 duyuruldu

EuroLinux şirketi tarafından üretilen ve desteklenen, çoğunlukla Red Hat Enterprise Linux kodundan oluşturulmuş bir kurumsal sınıf GNU/Linux dağıtımı olarak bilinen EuroLinux’un Red Hat® Enterprise Linux®’un en son sürümüyle uyumluğa sahip bir klonu olan 9.4 sürümü duyuruldu. Bunun güvenliğe ve programlama dillerinin güncellenmesine odaklanan bir sürüm olduğu söyleniyor. Rsyslog günlük işleme sistemi, özelleştirilebilir TLS/SSL şifreleme ayarları ve ek yetenek bırakma seçeneklerini sunan yeni sürüm, Rsyslog günlük işleme sistemi, özelleştirilebilir TLS/SSL şifreleme ayarları ve ek yetenek bırakma seçenekleri sunuyor. TLS araç seti, sağlayıcıya özel bir yapılandırma dizini ekliyor; Linux çekirdeği şifreleme API’si ( libkcapi) 1.4.0 yeni araçlar ve seçenekler sunuyor; artık -T seçeneğini kullanarak hedef dosya adlarının belirlenebileceği ifade ediliyor. OpenSSL TLS araç seti, sağlayıcıya özel bir yapılandırma dizini eklerken, stunnel TLS/SSLTLS/SSL tünelleme hizmeti 5.71, modern PostgreSQL istemcileri için destek gibi birçok yeni özelliğin sağlandığı fade ediliyor. EuroLinux 9.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

EuroLinux 9.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

openmamba 20240510 çıktı

Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için geliştirilen openmamba GNU/Linux’un 20240510 sürümü çıktı. Sürüm hakkında resmi bir sürüm duyurusu yapılmamış olduğu için içerik ile ilgili bilgi edinme imkanı yok. İtalyan kökenli, RPM paket yönetimine sahip dağıtım, KDE Plasma ve LXQt masaüstü ortamlarını kullanıyor. Projenin web sayfasından Mart ayında yapılan duyuruya göre, bir sürü paketleme ve testten sonra openmamba’nın, KDE Plasma 6 mega sürüm yükseltmesini tüm kullanıcılara göndermeye hazır olduğu bidiriliyordu. Birkaç gün içinde kullanıma sunulacak olan livecd ve livevd canlı ve kurulum medyasının bir sonraki anlık görüntülerinin KDE Plasma 6 ile zaten geleceği ifade ediliyordu. Buna göre, openmamba 20240510’un da KDE Plasma 6 ile geldiği düşünülüyor. Multimedya için otomatik donanım algılama ve yapılandırma özelliğiyle gelen sistem; tescilli nvidia ve ATI 3D grafik sürücüleri için destek sunuyor, tabii açık kaynak sürücüleri desteği de bulunuyor. Bu arada, AIGLX ve Compiz ile 3D grafik masaüstü desteği sağlayan sistem, jack düşük gecikmeli sunucu ile profesyonel ses desteği veriyor. Açık ve tescilli sürücülerle hızlandırılmış grafik desteğiyle gelen sistem; LibreOffice, amarok, kaffeine, wine, gimp, firefox, kopete, audacity gibi en iyi uygulamaları içeriyor ve Ntfs-3g kullanarak NTFS okuma ve yazma desteği veriyor. Yapı, otomatik donanım algılama ve yapılandırma özelliğine de sahip bulunuyor.

Continue Reading →

        

openmmba 20240510 livedvd edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 7.6.7 topluluk sürümü duyuruldu

LibreOffice’in 7.6.7 topluluk sürümü, sürüm takviminde belirtilen tarihe uygun biçimde Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarılan LibreOffice 7.6.7 topluluk sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Masaüstü, mobil ve bulutta kişisel üretkenlik için LibreOffice Teknoloji platformunun ayırt edici özelliklerine dayanan LibreOffice 7.6.7 topluluk sürümü, MS Office ile belge paylaşan veya MS Office’ten geçiş yapan kullanıcıları hedefleyen çok sayıda iyileştirme ve yeni özellik sağlıyor. LibreOffice Teknolojisine dayalı ürünlerin, temel masaüstü işletim sistemleri (Windows, macOS, GNU/Linux ve Chrome OS), mobil platformlar (Android ve iOS) ve bulut için mevcut olduğu ifade ediliyor. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, The Document Foundation’ı donate adresinden bağış ile destekleyebilirler. LibreOffice 7.6.7 topluluk sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 7.6.7 topluluk sürümü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 7.6.7 RC2 çıktı

LibreOffice’in yeni seriden 7.6.7 sürümünün RC2 sürümü, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takviminde belirtilen tarihe göre çıkarılarak, test edilmek üzere kullanıma sunuldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. LibreOffice 7.6.7 RC2’nin test için kullanıma sunulmasından mutluluk duyduklarını söyleyen topluluk üyeleri, sürümün GNU/Linux, MacOS ve Windows için indirilebilir olduğunu ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. LibreOffice 7.6.7 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz.

Continue Reading →

 

LibreOffice 7.6.7 RC2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDE Frameworks 6.2.0 duyuruldu

KDE topluluğu, Qt eklenti kütüphanelerinin yeni sürümü KDE Frameworks 6.2.0’ı duyurdu. Geliştirme ekibinin KDE Frameworks 6.2.0’ı duyurmaktan çok mutlu olduğu belirtilirken, dost lisans şartları ile kütüphanelerin test edildiği, KDE Frameworks’un Qt için işlevselliğinin geniş bir yelpazede 83 eklenti kitaplığı içerdiği ifade edildi. Bu arada, KDE Frameworks 6.2.0, tüm KDE Plasma uygulamalarını biraz daha hızlı hale getiriyor ve daha az bellek kullanıyor. Bu sürümün, iyileştirmelerin geliştiricilere hızlı ve öngörülebilir bir biçimde sunulmasını sağlayan bir dizi planlı aylık yayımın bir parçası olduğu belirtiliyor. KDE Frameworks 6.2.0’ın aynı zamanda farklı türdeki takılabilir dosya sistemlerinin montajının amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmak için birden fazla otomatik test eklediği ifade ediliyor. Bu sürüm ayrıca, doğru değişiklik zamanlarını görüntülemek için Dolphin dosya yöneticisi kullanan KDE uygulamaları diğer KDE uygulamaları aracılığıyla WebDAV dosyalarına erişim desteğini geliştiriyor ve LUKS şifreli disklerin Solid çerçevesini  tarafından şifresinin çözülmesini engelleyen büyük bir gerilemeyi ele aldığı söyleniyor. KDE Frameworks 6.2.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Çeşitli dağıtımlar için paketlerin yüklenmesine yönelik yönergeleri burada bulabilirsiniz. KDE Frameworks 6.2.0 edinmek için buradan yararlanabilirsiniz.
0

Rocky Linux 9.4 duyuruldu

Red Hat Enterprise Linux ile %100 uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir dağıtım olan ve CentOS projesinin kurucusu Gregory Kurtzer tarafından yönetilen Rocky Linux‘un 9.4 sürümü duyuruldu. Rocky Linux 9.4’ün genel kullanılabilirliğini duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, sürümün şu anda x86_64, aarch64, ppc64le ve s390x mimarileri için mevcut olduğu ifade ediliyor. Rocky Linux 9.3’ten bu yana, Azure kalıplarının yeni yayıncı adı altında yayınlandığı belirtilirken, Azure Marketplace’e ek olarak Rocky Linux’un, Azure Topluluk Galerisi’nde de ücretsiz olarak mevcut olduğu belirtiliyor. Her Rocky Linux sürümünün, çeşitli ortamlar ve kurulumlarda hem manuel hem de otomatik kontrolleri içeren, doğruluk ve kararlılık açısından kapsamlı testlerden geçtiği ifade ediliyor. Hatalar veya sorunların Bugzilla aracılığıyla bildirilebileceği hatırlatılıyor. Rocky Linux 9.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Rocky Linux 9.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Qt Creator 13.0.1 duyuruldu

 Qt Creator’un 13.0.1 sürümü, Eike Ziller tarafından duyuruldu. Qt Creator 13.0.1’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını belirten Ziller; Qt Creator 13.0.1’in hata düzeltmeleri ve yeni özellikler içerdiğini söyledi. Ziller; Qt Creator 13.0.1’deki iyileştirmeler ve düzeltmeler hakkında daha kapsamlı ayrıntılar için değişiklik günlüğüne bakılabileceğini söyledi. Qt Creator kılavuzuna Qt dokümantasyon portalından çevrimiçi olarak erişebilirsiniz. Yardım tarayıcısındaki QML özelliklerine olan bağlantıların artık çalışmaması sorununu düzelttiklerini belirten Ziller; “PATH/LD_LIBRARY_PATH’e derleme kitaplığı arama yolu ekle” seçeneğinin, proje açılmadan önce var olmasalar bile proje tarafından oluşturulan kitaplıklar için tekrar çalıştığını söyledi. Uzak GNU/Linux cihazları için adların artık değiştirilemeyeceğini ve bu dağıtımın, tamamlanana kadar Qt Creator’ın engelleyebileceğini düzelttiklerini belirten Ziller; ayrıca bazı çökmeleri ve diğer birçok küçük sorunu da düzelttiklerini söyledi. Açık kaynak sürümünün, Qt indirme sayfasında “Pre-releases” altında mevcut olduğu ve ticari olarak lisanslı paketlerin Qt Account Portal’da bulunabileceği belirtiliyor. Ziller; sorunların hata izleyicisine gönderilmesinin iyi olacağını söyledi. Qt Creator 13.0.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Qt Creator 13.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0