FreeBSD 14.1-RC1 çıktı

Serverlerin, masaüstü bilgisayar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 14.1-RC1 sürümü, sürüm takvimine uygun biçimde duyuruldu. FreeBSD sürüm mühendisliği ekibinin, FreeBSD 14.1-RC1’in kullanıma sunulduğunu duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade edilirken, bunun, 14.1 serisinin yeni test sürümü olduğu söylendi. Yeni FreeBSD geliştirme dalı kurulumu ISO’larının ve sanal makine disk kalıplarının FreeBSD yansılarına yüklendiğini belirtilirken, sistemin, yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği söyleniyor. FreeBSD 14.1’in sürüm takvimi de yayımlanarak kullanıcıya sunuldu. FreeBSD 14.1-RC1 hakkında fikir edinmek için bu forum duyurusunu, Colin Percival’in x.com gönderisini ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

FreeBSD 14.1-RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

coreboot 24.05 duyuruldu

Modern bilgisayarlarda ve gömülü sistemlerde yıldırım hızında ve güvenli bir önyükleme deneyimi sunan genişletilmiş bir ürün yazılımı platformu olan coreboot‘un 24.05 sürümü duyuruldu. Coreboot 24.05, bu açık kaynaklı sistem BIOS’u/ürün yazılımı çözümü için en yeni etiketli sürüm olarak bu hafta kullanıma sunulmuş bulunuyor. Coreboot projesinin, coreboot 24.05 sürümünün yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken, bu güncellemenin, topluluğun üç aylık sıkı çalışmasını ve bağlılığını temsil ettiği ifade ediliyor. Bu sürümle birlikte coreboot, 25 yeni platform veya varyant ve 2 yeni işlemci ekleyerek desteğini genişletiyor ve esnek ve uyarlanabilir ürün yazılımı çözümleri sunmaya olan bağlılığı daha da kanıtlıyor. Katkıda bulunan tüm katılımcılara teşekkür edildiği belirtilirken, bir sonraki sürümün 24.08 olacağı ve Ağustos ayının ortasında yayınlanmasının planlandığı ifade ediliyor. SMM desteğinin genel kullanım için yeterince istikrarlı ve güvenli olduğunun düşünüldüğü belirtiliyor. coreboot 24.05 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

coreboot 24.05 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PHP 8.3.7 duyuruldu

PHP’nin 8.3.7 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında bilgi edinmek için haberler veya yükseltme sayfalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk olarak Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 8.3.7 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PHP 8.3.7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PHP 8.2.19 duyuruldu

PHP’nin 8.2.19 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında bilgi edinmek için haberler veya yükseltme sayfalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk olarak Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 8.2.19 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PHP 8.2.19 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PyCharm 2024.2 EAP duyuruldu

PyCharm‘ın 2024.2 EAP sürümü, Valeria Letusheva tarafından duyuruldu. PyCharm’da kullanıcıyı daha üretken ve kodlaması daha sorunsuz hale getirecek özellikler sunmak için çok çalıştıklarını ifade eden Letusheva; geliştirme sürecinde sürece katılan, yeni özellikleri test eden, Twitter’da yorum yapan, hata raporları gönderen vb. herkese teşekkür ettiklerini ifade etti. Letusheva; derlemenin web sitesinden indirebileceğini, ücretsiz Toolbox uygulamasından alınabileceğini veya Ubuntu kullanıcılarının snaps kullanarak güncelleyebileceklerini söyledi. Büyük sürüme kadar olan haftalık güncellemeler için bloga bakılabileceğini belirten Letusheva; geri bildirimlerin kendileri için son derece önemli olduğunu, bu nedenle yeni özellikler hakkındaki düşüncelerini paylaşılmasını diledi. Bu EAP derlemesindeki değişikliklerin tam listesi için sürüm notlarının okunabileceği söyleniyor. Letusheva; herhangi bir hatayla karşılaşan kullanıcıların bunu sorun izleyicisine bildirebileceklerini söyledi. PyCharm 2024.2 EAP hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

      

PyCharm 2024.2 EAP edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

GCompris 4.1 duyuruldu

2 ile 10 yaş arası çocuklar için hazırlanan bir eğitim seti olan ve çocuklara GNU/Linux’u tanıtmaya olanak sağlayan GCompris, 4.1 sürümüne güncellendi. GCompris’in 4.1 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen geliştirici ekip, KDE’nin 170’den fazla aktivite ve pedagojik oyun içeren eğitim paketi olan yazılımın; dünya çapında öğretmenler, ebeveynler ve en önemlisi çocuklar tarafından kullanıldığını ifade ediyor. GCompris 4.1, çocukların dilbilgisi sınıflarındaki kelimeleri her seferinde bir sınıf olarak tanımlamayı öğrenmelerine yardımcı olan bir “dilbilgisi dersleri” etkinliğinin yanı sıra, GCompris 3.0’a oldukça benzeyen bir “dilbilgisi analizi” etkinliği de sunuyor. Bu sürümde ayrıca, hedefi belirli kurallara göre bir tabloyu sayılarla doldurmak olan “calcudoku” aritmetik oyunu, çocukların verilen 4 sayıyı ve operatörleri kullanarak 24 sayısını bulması gereken bir “24 tahmin et” oyunu ve “farklı frizlerin çoğaltılması ve tamamlanmasına yönelik friz” etkinliği yer alıyor. GCompris 4.0’a, çocukların dereceli bir çizgide temsil edilen bir değeri bulmaları gereken bir aktivite olan “dereceli bir çizgiyi okuma” etkinliği, çocukların hangi sayıların önce veya sonra geldiğini öğrenmelerine yardımcı olacak bir aktivite olan “bitişik sayılar” da dahil olmak üzere birçok yeni aktivite eklenmiş bulunuyor. Bretonca, Katalanca, Katalanca (Valensiya), Yunanca, Britanya İngilizcesi, İspanyolca, Baskça, Fransızca, Hırvatça, İtalyanca, Litvanca, Malayalam Dili, Hollandaca, Nynorsk Norveççesi, Lehçe, Portekizce, Brezilya Portekizcesi, Rumence, Slovence, Türkçe, Ukraynaca, geleneksel Çince dilleri için çevirileri tam olarak yapılmış bulunan GCompris’in diğer diller için çevirilerinde eksiklikler vardır. Satranç, okuma yazma, bilgisayar tanıtım, renk etkinlikleri, labirent bulmacalar, hafıza oyunları, matematiksel oyunlar gibi pek çok etkinliği içeren GCompris; özgür bir yazılımdır. GCompris; kullanıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve geliştirebilir. GCompris 4.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GCompris; çocukların klavye, fare, farklı fare hareketleriyle bilgisayarı keşfetmesini; hafıza tablosu, sayma, çift giriş tablosu, ayna görüntüsü gibi etkinliklerle matematik öğrenmesini; kanal kilidi, suyun dönüşümü, denizaltı, elektrik simülasyonu gibi etkinliklerle bilimsel gerçeği anlamasını; harita üzerindeki çalışmalarla ülkeleri tanımasını; okuma alışkanlığı kazandırmayı sağlamak ereğinde, ayrıca saati söylemeyi öğrenme, ünlü resimlerin yapbozları, yöney çizimi, karikatür çizimi ile satranç, hafıza oyunu, 4 köşe oyunu, oware oyunu, sudoku gibi oyunları içeriyor. GCompris 4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDE Gear 24.05.0 duyuruldu

KDE Applications için yeni bir isim olarak kullanılması düşünülen bir proje olan KDE Gear’ın 24.05.0 sürümü duyuruldu. 180 bağımsız program, artı düzinelerce program kitaplığı ve özellik eklentisinin aynı anda geldiği bildirilen KDE Gear ⚙️ yeni sürümünde, çeşitli hata düzeltmeleri ve kaynak sürümlerinin yer aldığı ifade ediliyor. Bilindiği gibi, KDE Applications (KDE Uygulamaları) artık KDE Gear olarak ele alınacak. Canonical; Ubuntu 21.04 Hirsute Hippo duyurusu ile KDE Gear projesi de başlamış oldu. KDE yazılımının 60’tan fazla dile çevrildiği ve kullanım kolaylığı ve modern erişilebilirlik ilkeleri göz önünde bulundurulup oluşturulduğu hatırlatılıyor. KDE’nin tam özellikli uygulamalarının yerel olarak GNU/Linux, BSD, Windows ve macOS üzerinde çalıştığı vurgulanıyor. Bugün hepsinin, güncellenmiş çevirilerle birlikte yeni hata düzeltmeleri aldıkları belirtilen uygulamalar, uygulama paketlerinin güncellenmesi öneriliyor. KDE Gear 24.05.0 hakkında bilgi edinmek için kde.org’un sürüm duyurusu incelenebilir.

Continue Reading →

 

KDE Gear 24.05.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0