Gitea ve Fossil nedir?

truvalinux.org.tr, Gitea ve Fossil kullanmaya başladı. Biz de böylece Gitea ve Fossil konusunu açmayı uygun gördük. Zahmetsiz olarak, kendi sunucunuzda barındırabileceğiniz Git servisi olarak tanımlanan Gitea’nın kurulumunun çok kolay olduğunu biliyor muydunuz? Platformunuz için ikili dosyayı çalıştırıp Docker ile birlikte gönderiyor ve paketliyorsunuz. GNU/Linux için muhtemelen linux-amd64’ü (64 bit Intel/AMD platformları içindir), arm64 (ör. Raspberry PI 4), 386 (ör. 32 bit) seçilebileceği gibi, arm-5 ve arm-6 dahil olmak üzere başka platformların da mevcut olduğu belirtiliyor. Farklı platformlarda çalışabilen Gitea, Go ile derleme yapılabilecek her yerde çalışıyor ve Windows, macOS, GNU/Linux, ARM, vb. herhangi bir platformda çalışabiliyor. Ayrıca, Gitea’nın minimal gereksinimlerinin çok düşük olduğu ve ucuz bir Raspberry Pi üzerinde bile çalışabildiği söyleniyor. Fossil ise; gelişmiş özelliklere sahip, basit, yüksek güvenilirliğe sahip, dağıtılmış bir SCM sistemi olarak tanıtılıyor. Fossil, Git ve Mercurial gibi dağıtılmış sürüm kontrolü yapmanın yanı sıra hata izlemeyi, wiki’yi, forumu, e-posta uyarılarını, sohbeti ve teknik notları da destekliyor.


Continue Reading →

 

Gitea’nın kısa bir süre önce 1.22.0 sürümünü duyurduğunu belirtelim. Bunun, çok sayıda yeni özellik ve altyapı iyileştirmesini sergileyen, Gitea tarihindeki en kapsamlı güncelleme olduğu belirtiliyor. Sürümü GitHub sayfasında bulabilirsiniz. Fossil’in ise 23 Nisan 2024’te duyurulan 2.24 sürümü en son sürümü oluyor. Sürümü, buradan edinebilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 128.0beta duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 128.0beta sürümü duyuruldu. Optimum işlevsellik için DBus 1.0 veya üzeri, NetworkManager 0.7 veya üzeri, PulseAudio kitaplıklar veya paketler önerilir. Bunun dışında, Mozilla Firefox’un glibc 2.17 veya üzeri, GTK+ 3.14 veya üzeri, libglib 2.42 veya üzeri, libstdc++ 4.8.1 veya üzeri, X.Org 1.0 veya üzeri (1.7 veya üzeri önerilir) gibi kitaplıklar veya paketler olmadan hiçbir şekilde çalışmayacağı hatırlatılıyor. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde kullanılabildiği halde; HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 gibi teknolojileri yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor. Mozilla Firefox 128.0beta hakkında bilgi edinmek isteyenler sürüm notlarını inceleyebilir.

Continue Reading →

 

Mozilla Firefox 128.0beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Thunderbird 128.0beta duyuruldu

Açık kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip ve oldukça güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 128.0beta sürümü duyuruldu. Artık “karmaşık” bir yapıyla OpenPGP anahtarlarının geçerlilik süresinin değiştirilmesi desteklendiği belirtilirken, desteklenmeyen özelliklerin tanıtımını yapan OpenPGP anahtarlarını içe aktarırken artık bir uyarı görüntülendiği ifade ediliyor. Thunderbird’deki arama çubuklarının artık daha fazla tutarlılık için ortak bir özel öğe kullandığı belirtilirken, bireysel kişilerden “görünen adı tercih et” seçeneğinin kaldırıldığı söyleniyor. Adres defteri yeni kart tasarımıyla güncellenirken, adres defteri araç çubuğu da güncellenmiş bulunuyor. Takvim ICS dosyasını içe aktarırken artık her zaman yeni içe aktarıcı kullanıldığı ifade edilirken, hiçbir değişiklik yapılmadığında CardDAV kişilerinin sunucuyla senkronize edildiği belirtiliyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 128.0beta hakkında bilgi edinmek isteyenler sürüm notlarını inceleyebilir.

Continue Reading →

 

Mozilla Thunderbird 128.0beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Thunderbird 127.0 çıktı

Açık kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip ve oldukça güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 127.0 sürümü çıktı. Çeşitli görsel ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleriyle gelen yeni sürüm, güvenlik düzeltmeleri içeriyor. Her zaman olduğu gibi, kullanıcıların ne düşündüklerini ya da tespit ettikleri bir hatayı bildirmelerinin önemli olduğu ifade edilirken, sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor.

Continue Reading →

 

Mozilla Thunderbird 127.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Alsa-lib 1.2.12 duyuruldu

Alsa-lib’in 1.2.12 sürümü duyuruldu. Geri arama GIL durumu işlemenin iyileştirildiği belirtilirken, python 3 için test programlarının sembolik bağlantılarının düzeltildiği söyleniyor. FFMPEG 7.0 desteği eklenen yazılım, Arcam AV kontrol eklentisi içeriyor. ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) projesi; her türlü ses arabirimi için etkin destekle gelen yazılımın, tamamen modüler ses sürücüleri içerdiğini belirtiyor. ALSA; ses kartları için donanım sürücüleri sağlayan bir Linux çekirdeği bileşenidir. GNU/Linux işletim sistemine 2002’de 2.4 Linux çekirdeğindeki ses mimarisinin yerine adapte edilmiştir. 2.6 sürümü çıktığından beri mainline Linux çekirdeği içinde yer almaktadır. SMP ve çeşitli düzeylerde çoklu tasarım içeren ALSA; GNU/Linux sistemler için ses ve MIDI işlevselliğini sağlamakla yükümlüdür. Ses kartlarından profesyonel çok kanallı ses arayüzlerine kadar her türlü ses arayüzüne etkin destek sunan ALSA; ses sürücülerini tümüyle modülerleştiriyor. Alsa-lib 1.2.10 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.,

Continue Reading →

 

Günümüzde donanım desteği dışında, müzik ile ilgili kapsamlı projeler de başlatılmış bulunmaktadır. Tamamen özgür bir dağıtım olan Debian üzerine inşa edilen Ubuntu Studio, bu projelerin başında gelmektedir. Böylelikle GNU/Linux platformunda kullanıcıya bir esneklik sağlamanın dışında, kullanım kolaylığı da getirilmiştir. Alsa-lib 1.2.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

QEMU 9.0.1 duyuruldu

Bir işletim sistemi içine başka bir işletim sistemi kurma olanağı sağlayan, Vmware tarzı bir yazılım olan QEMU‘nun 9.0.1 sürümü duyuruldu. QEMU 9.0.1’in duyurulmasından mutlu olduklarını ifade eden geliştirici ekip; kullanıcıların sürüm hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istediğini bildiriyor. Kullanımdan kaldırılanlar ve bunların önerilen değiştirmeleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için QEMU sistem emülasyonu kullanıcı kılavuzu’nun “kullanımdan kaldırılan özellikler” bölümüne bakılabileceği söyleniyor. QEMU’yu KVM ile çalıştırmak için Linux 4.4 veya daha yenisinin gerektiği hatırlatılırken, QEMU’nun gelecekteki bir sürümünün, Arm ana bilgisayarları için minimum gereksinimi Linux 4.19’a (KVM çalıştırırken de) artıracağı söyleniyor. QEMU 9.0.1 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

QEMU 9.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0

Eclipse 4.32 duyuruldu

Özgür bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) olan Eclipse‘nin 4.32 sürümü duyuruldu. Bunun, Eclipse SDK projesinin,  Eclipse 2024-06 eşzamanlı sürümünün bir parçası olduğu belirtilirken, sürümün, platform ve Equinox’taki yeni özellikler ve Java geliştiricileri için yeni özellikler içerdiği, Platform ve Equinox’taki yeni API’ler ile eklenti geliştiricileri için yeni özellikler içerdiği ifade ediliyor. Eclipse yükleyicisi ve diğer paketlerin Eclipse yükleyici sayfasından indirilebileceği söyleniyor. Eclipse’nin ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve Python gibi farklı diller için de kullanılmaktadır. 2001 yılında IBM tarafından başlatılan proje, Java’nın ana grafik sistemi olan Swing yerine bulunduğu platformdaki özellikleri doğrudan kullanan SWT’yi kullanarak Java dünyasında tartışmalara yol açmıştır. Hızlı arayüzü, şık görünümü ve güçlü özellikleriyle kısa zamanda Java geliştiricileri arasında en popüler geliştirme ortamı olan Eclipse Projesi’nin yönetimi, 2005 yılında Eclipse Vakfı’na bırakılmıştır. Eclipse; Android geliştirme ortamının önemli bir bileşenidir ve yazılan programları denemek için de öykünücü kurulabilmektedir. Çeşitli eklentilerle işlevleri geliştirilen Eclipse; pek çok alanda kullanılabiliyor. Eclipse 4.32 hakkında bilgi edinmek için ilgili sayfayı ya da test sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Eclipse 4.32 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0