Archive | GNU/Linux

OPNsense 24.7-BETA duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 24.7-BETA sürümü duyuruldu. Yapılacak daha çok iş olduğu belirtilirken, buna karşın, kilometre taşlarının çoğunun tamamlandığı söyleniyor. Kararlı sürüm 24.7’nin çıkış tarihi 24 Temmuz 2024 olarak belirtilirken, bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği ifade ediliyor. Akış widget’leriyle kontrol panelinin değiştirildiği belirtilirken, Trust, GRE ve GIF bölümlerinin MVC/API’ye dönüştürüldüğü söyleniyor. Ayarlar sayfası MVC’ye dönüştürülürken, deneysel OpenVPN DCO cihaz türü desteği eklenmiş bulunuyor. OPNsense 24.7-BETA hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OPNsense 24.7-BETA edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 31 yaşında!

Serverlerin, masaüstü bilgisayarlar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD, 31 yaşında.  FreeBSD Projesi‘nin öncü mirasını ve teknoloji üzerindeki devam eden etkisini onurlandırmak için, FreeBSD’nin lansman tarihi anısına 19 Haziran FreeBSD günü ilan edilmişti. FreeBSD Projesi, her yılın 19 Haziran’ı bu günü kutlamaya başlıyor ve etkinlikler bir hafta boyunca devam ediyor. 1993 yılında Berkeley’deki California Üniversitesi‘nde geliştirilen açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemi olan FreeBSD; dünya çapında milyarlarca insan tarafından kullanılan bir sistemdir. FreeBSD’nin resmi adının kabul edildiği gün, 19 Haziran, FreeBSD Vakfı tarafından FreeBSD günü ilan edilerek kutlanır olmuştur. Bizler de FreeBSD’nin doğum günü kutluyoruz: İyi ki doğdun FreeBSD!

Continue Reading →



 


19 Haziran 2024’te FreeBSD 31 yaşında! Mutlu Yıllar FreeBSD! Happy birthday!

0

openSUSE Leap 15.6 duyuruldu

Sürüm adayı 29 Nisan 2024‘te duyurulan openSUSE Leap 15.6’nın final sürümü, Douglas DeMaio tarafından duyuruldu. Sürümün, 2025’in sonuna kadar destekleneceği ve uzaktan yönetim araçları ve konteyner yönetimi yardımcı programlarına yönelik çok iyileştirme içereceği belirtilirken; Cockpit paketinin openSUSE Leap 15.6’ya dahil edilmesinin, kullanıcılar için sistem ve konteyner yönetimi yeteneklerinde önemli bir gelişmeyi temsil ettiği ifade ediliyor. Leap 15.6’ya yapılan bu entegrasyon, kullanılabilirliği ve erişimi geliştirmenin yanı sıra, gelişmiş sistem yönetimi ile web tarayıcısından kullanıcı dostu işlemler arasında bir bağlantı sağladığı belirtiliyor. Bu eklemenin, openSUSE’nin profesyonellere hem de amatörlere yönelik güçlü araçlar sağlama konusundaki kararlılığının altını çizdiği belirtilirken, Leap bir SELinux politikasıyla birlikte gelmediğinden, Cockpit için SELinux yeteneklerinin çalışmadığı söyleniyor. Xen 4.18, KVM 8.2.2, libvirt 10.0 ve virt-manager 4.1 güncellemelerini içeren sanallaştırma teknolojileri de geliştirilmiş bulunuyor. openSUSE Leap 15.6 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

openSUSE Leap 15.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux 7.4 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı Polonya kökenli dağıtım SparkyLinux‘un “Orion Belt” kod adlı 7.4 sürümü duyuruldu. “Orion Belt” serisinin yeni güncellemesi, Debian 12 “Bookworm”u temel alıyor. 6.1.90 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemle, 6.9.4 Linux çekirdeğini kullanma imkanı veriliyor. Sistemin, KDE Plasma 5.27.5, LXQt 1.2.0, MATE 1.26, Xfce 4.18, Openbox 3.6.1 gibi masaüstü ortamlarıyla geldiği belirtiliyor. Sistem ayrıca; LibreOffice 7.4.7, Calamares 3.2.61, Firefox 115.11.0esr (depolarda 127.0 ve 115.12.0esr de var), Thunderbird 115.11.0 gibi güncel yazılımlar içeriyor ve ARMHF & ARM64 görselleri de hazır geliyor. Sparky 7.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

SparkyLinux Sparky 7.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0